dinsdag 2 september 2014

300 voetbalvelden per UUR gekapt voor de palmolie industrie ...we verwoesten de aarde !! ( video )
GROOTSCHALIGE VERWOESTING
 
Palmolie is de nummer 1 geworden van alle plantaardige oliesoorten ter wereld en Nederland is 1  van de grootste afnemers. Zorgwekkend, want door deze steeds meer uitbreidende industrie (lees: natuurverwoesting), worden plaatselijke gemeenschappen en inheemse volken van hun grond verdreven en diverse diersoorten zoals de Sumatraanse tijger en orang-oetan in (levens)gevaar gebracht. Als deze industrie niet een halt wordt toegeroepen, zal dit ernstige gevolgen hebben. En  dat  terwijl het palmolievrij kan!

Palmolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de vruchten van de Afrikaanse oliepalm genaamd eiaeisguineensis. De palmolie wordt gewonnen uit eeuwenoude bossen, nu voor 87% afkomstig uit Indonesië en Maleisië. De bossen worden één voor één gekapt of platgebrand. Op jaarbasis is 1,1 miljoen hectare tropisch woud en koolstof houdende veengrond in Indonesië verwoest in de periode 2000-2005. Dit wordt dus alleen maar meer. Momenteel worden er 300 voetbalvelden regenwoud per uur omgekapt. Plaatselijke gemeenschappen en inheemse volken worden van hun grond verdreven om plaats te maken voor deze industrie. Hierdoor verliezen zij toegang tot hun oerwoud, waar zij hun voedsel, medicijnen en inkomsten uit halen. Daarnaast worden omliggende stukken grond en het water vergiftigd door chemische producten die gebruikt worden op de palmolie-plantages. Diverse diersoorten zoals de Sumatraanse tijger en orang-oetan worden door verwoesting van hun leefgebied in levensgevaar gebracht
 

STIJGENDE VRAAG NAAR PALMOLIE


Doordat palmolie goedkoop kan worden ingekocht, is palmolie een zeer populaire plantaardige olie bij fabrikanten .  De olie wordt gebruikt in meer dan 50% van de producten, waaronder: gebak, pizza, zoete deegwaren, chocolade, cosmetica en schoonmaakmiddelen. De vraag naar palmolie is nu zelfs groter dan het aanbod en wordt nu nog meer wordt opgedreven door de opmars van biobrandstoffen. Europa zal meer dan 1/5 deel van de wereldproductie aan plantaardige olie nodig hebben om (volgens een Europese richtlijn) tegen 2020 10% fossiele brandstoffen in het wegtransport te vervangen. Volgens onlangs gepubliceerde cijfers neemt Europa zelfs al 33% af van de palmolieproductie en is Nederland (dit kleine landje!) 1 van de grootste afnemers.

In veel landen (waaronder Nederland) bestaan er geen wetten op de verplichte etikettering van palmolie. Daardoor maskeren bedrijven palmolie met de aanduiding 'plantaardige olie', of meer dan 170 andere benamingen .Er bestaan talloze alternatieven voor palmolie, maar jammer genoeg is geen daarvan zo goedkoop, waardoor bedrijven liever niet iets anders gebruiken.

Het wordt tijd dat er in Nederland een wet gaat komen. Die fabrikanten verplicht om het gebruik van palmolie duidelijk op hun verpakking te vermelden. En zich niet te verschuilen achter vage benamingen voor palmolie. Zodat er duidelijkheid komt voor de consument en deze zelf kan kiezen voor palmolie-vrije producten. De producten op deze website zijn palmolie-vrij zodat je zeker weet dat je niet bijdraagt aan de vernietiging van de tropische bossen en haar wildlife.   
 

Boodschappenlijst downloaden

ingredienten naast elkaar met palmolie - kopie

Download onderstaande ingrediëntenlijst om mee te nemen naar de winkel. Hierin staan tips om palmolie te vermijden en een overzicht van  ingrediënten waaronder palmolie wordt verborgen.
Hartelijk dank dat jij voor de bescherming van het leefgebied van mensen en orang-oetangs, palmolie-vrije producten gaat kopen !

>> INGREDIENTENLIJST OM PALMOLIE TE HERKENNEN

Met dank aan de oprichters en vrijwilligers van  http://www.palmolie.info/

http://www.palmolie.info/over-ons-4/        

Veel meer informatie op de website www.palmolie.info
 
In dit rijtje wil ik u graag kennis laten maken met www.weesaapjes.nl   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten