maandag 29 september 2014

IKEA gaat wereldwijd 260 miljoen eters in hun restaurants dierervriendelijk vlees en eieren voorzetten

Chapeau Ikea !! Wie volgt ??

Onverdoofd krulstaartjes afknippen

Ikea gaat wereldwijd varkens een beter leven geven. Komende week wordt hiervoor de eerste grote stap gezet in Nederland, zo liet de Zweedse meubelgigant aan Wakker Dier www.wakkerdier.nl weten. Voor het einde van dit jaar voldoet al het Nederlandse ingekochte varkensvlees aan de normen van twee Beter Leven sterren van de Dierenbescherming, belooft Ikea. De varkens krijgen meer ruimte, stro in de hokken en de moedervarkens kunnen naar buiten. Bovendien: de biggen mogen hun krulstaart houden, een zeldzaamheid in de varkenshouderij. Ikea wil dat al het varkensvlees in hun vestigingen wereldwijd vanaf augustus 2016 voldoet aan vergelijkbare welzijnsnormen. Volgens Wakker Dier wordt Ikea met deze stap een wereldwijde voorloper: “De Nederlandse retail begint pas net te beseffen dat een industrievarken zonder ster niet meer kan. Ikea neemt nu een grote voorsprong voor de varkens en kiest direct voor 2 sterren. Van ons krijgen ze een dikke krul!”


Krulstaartjes zijn zeldzaam

Op jonge leeftijd wordt het staartje van varkens in de vee-industrie onverdoofd afgesneden met een heet mes. De intelligente en gefrustreerde varkens gaan namelijk anders op elkaars staart bijten, tot bloedens toe. Staartbijten kan vele oorzaken hebben, maar onderzoekers zijn het erover eens dat gebrek aan wroet- en speelmaterialen zoals stro hiervan de belangrijkste is. In de kale betonnen stallen van de vee-industrie is wroeten onmogelijk. Het varken zoekt naar een manier om toch aan deze natuurlijke drang gehoor te geven, en begint te kauwen op het enige beschikbare materiaal in de stal: een ander varken. Dit is te voorkomen door het varken te geven wat hij nodig heeft: stro. Maar in de vee-industrie kiest men er liever voor om de staart routinematig af te snijden. Bij varkens met twee of drie Beter Leven sterren gebeurt dit niet.

Dit is toch vreselijk? De dieren hebben geen ruimte om te staan. Dit moeten we toch niet willen?

Ikea en dierenwelzijn

Ikea Nederland zet niet alleen goede stappen voor varkens. Ook voor rundvlees, zuivel en eieren gaat zij hogere welzijnseisen stellen in al haar restaurants en bedrijfsrestaurants, zo geeft zij aan. In Nederland gebruikt het bedrijf uitsluitend vrije-uitloopeieren, en zal dit komend jaar ook in de rest van de wereld doen. Wereldwijd ontvangt Ikea jaarlijks 261 miljoen gasten in haar restaurants.

Varkenscampagne Wakker Dier

Met de varkenscampagne die afgelopen januari is gestart, wil Wakker Dier bereiken dat er geen varkensvlees zonder Beter Leven ster meer wordt verkocht in Nederland. De stap naar één Beter Leven ster van de Dierenbescherming is een kleine, maar belangrijke stap voor het welzijn van de miljoenen varkens in ons land. Ook wil Wakker Dier ervoor zorgen dat meer bedrijven en consumenten kiezen voor varkensvlees met twee of drie Beter Leven sterren. Pas dan is er echt sprake van een beter leven, want dit vlees is afkomstig van varkens die beschikken over stro en buitenlucht en die meer ruimte krijgen om te bewegen en spelen. Ook mogen zij hun mooie krulstaart houden.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten