zaterdag 11 februari 2017

In Nieuw-Zeeland zijn meer dan 400 grienden aagespoel waarvan al 300 zijn overleden ( video )
In Nieuw-Zeeland zijn zeker 416 grienden aangespoeld. Tot 300 dieren zijn al gestorven, vrijwilligers proberen de anderen nog te redden. Het gaat om een opvallend groot aantal.
Een school grienden is om onverklaarbare reden aangespoeld op een strand in Nieuw-Zeeland. Grienden zijn op orka’s na de grootste dolfijnensoort.
Redding
De 416 grienden spoelden vannacht aan op het strand van Farewell Spit in de Golden Bay-regio. Zeventig procent van de aangespoelde zoogdieren is dood, momenteel proberen vrijwilligers om de nog levende grienden terug naar de zee te brengen. Ze houden de dieren koel en nat, terwijl ze wachten op het volgende hoogtij.
"Gezien het hoge aantal dode walvissen kunnen we ervan uitgaan dat diegene die nog in leven zijn er niet goed aan toe zijn", zegt Andrew Lamason, woordvoerder van de milieubeschermingsdienst op Radio New Zealand.Waarom?
Er spoelen regelmatig grienden aan op de kust van Farewell Spit. De afgelopen tien jaar gebeurde het al zeker negen keer. Maar zelden gaat het om zo’n groot aantal.

"Fenomeen te verklaren"
Het zal wellicht nooit helemaal duidelijk worden waarom deze dieren daar gestrand zijn. Maar dat ze in groep aanspoelen, is wel te verklaren. "De gestrande dolfijnen zijn namelijk grienden, en dat zijn erg sociale dieren", zegt marien bioloog Jan Haelters.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten