donderdag 16 februari 2017

Triest en treurig: De mankementen van de top 10 zieke hondenrassen op een rijTop 10 zieke hondenrassen

De top 10 van de ziekste hondenrassen in de RashondenWijzer bestaat uit de volgende rassen:
1
Franse Bulldog
Franse Bulldog
    
93.5 minpunten
27 aandoeningen
Het uiterlijk van de Franse Bulldog wijkt erg af van het uiterlijk van een normale hond. De Franse Bulldog is een hondenras dat zo gefokt is dat deze nauwelijks nog een snuit en een staart heeft. De snuit is nog maar 1/6e van de lengte van de kop; bij een gewone hond is dit 1/2e. Doordat de snuit erg plat is, kan de hond slecht ademhalen (brachycefaal obstructief syndroom).
2
Cavalier King Charles Spaniël
    
88.5 minpunten
31 aandoeningen
De Cavalier King Charles Spaniël kent veel en zeer ernstige erfelijke aandoeningen. Zijn zogenaamd schattige kopje zorgt vaak voor continue hoofdpijn doordat de hersenen niet op een normale manier in de schedel passen. De hond kan hier zijn hele leven, van geboorte tot overlijden, last van hebben.
3
Boxer
Boxer
    
88 minpunten
48 aandoeningen
De Boxer is een ras met veel erfelijke aandoeningen. Aandoeningen van de rug (degeneratieve myelopathie en spondylose) en heupen (heupdysplasie) komen vaak voor. Ook hartaandoeningen (cardiomyopathie, aortastenose) komen veel voor en zijn vaak slecht te behandelen.
4
Duitse Herdershond
    
83.5 minpunten
67 aandoeningen
De Duitse Herdershond heeft vanwege schoonheidsidealen een sterk aflopende rug, waardoor de hond met de achterpoten over de grond sleept en heupen en rug vaak veel te lijden hebben. De Duitse Herdershond heeft een zeer grote kans op heupdysplasie en op slijtage van ruggenwervels (spondylose).
5
Engelse Bulldog
    
83 minpunten
36 aandoeningen
De Engelse Bulldog heeft zwaar te lijden onder zijn onnatuurlijke raskenmerken. In de natuur zouden deze honden binnen de kortste keren het loodje leggen. Zij zijn snel kortademig, bewegen zich moeilijk voort en velen zijn zelfs niet in staat om zich op een natuurlijke manier voort te planten. Hier moeten vaak kunstmatige inseminaties en keizersneden aan te pas komen (dystocia).
6
Mopshond
Mopshond
    
82 minpunten
19 aandoeningen
Zijn koddige uiterlijk moet de Mopshond duur betalen. Dit ras laat duidelijk zien hoe een dier het slachtoffer kan worden van de grillige behoefte van de mens om de natuur naar zijn hand te zetten.
6
Golden Retriever
Golden Retriever
    
82 minpunten
47 aandoeningen
Door de grote populariteit en de ontwikkeling van een showhond met een zwaardere bouw is er jarenlang onzorgvuldig gefokt met de Golden Retriever. Dit heeft veel (ernstige) erfelijke aandoeningen bij het ras te weeg gebracht. Onder andere heupdysplasie en elleboogdysplasie komen zeer vaak voor bij de Golden Retriever.
8
Labrador Retriever
Labrador Retriever
    
80.5 minpunten
54 aandoeningen
Bij de Labrador Retriever zijn heupdysplasie en elleboogdysplasie afwijkingen waar de nieuwe eigenaar al vroeg mee te maken kan krijgen. Pijnstillende behandelingen en hersteloperaties zijn kostbaar, ook omdat het een grote hond betreft. Als Labrador Retrievers ouder worden, hebben ze sterk de neiging om te veel vet aan te zetten.
9
Pekingees
    
75 minpunten
22 aandoeningen
De bevalling bij een Pekingeesje levert vaak problemen op en het is daarom niet aan te raden om als leek met dit ras te fokken. De stompe snoet veroorzaakt, net als bij andere kortsnuitige rassen, ernstige ademhalingsproblemen ten gevolge van het brachycefaal obstructief syndroom. Soms zelfs zo erg dat de tong voor de helft “buiten boord” hangt.
10
Engelse Cocker Spaniël
Engelse Cocker Spaniël
    
70 minpunten
29 aandoeningen
De Engelse Cocker Spaniël telt behoorlijk wat erfelijke aandoeningen. De meest voorkomende is de chronische oorontsteking (otitis externa), die een direct gevolg is van de exterieurkenmerken van deze hond. Door de lange afhangende en zwaar behaarde oren wordt de gehoorgang afgesloten en broeierig, omdat er geen frisse lucht bij kan. Bacteriën en schimmels kunnen hierdoor welig tieren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten