China verbiedt handel wilde dieren na uitbraak coronavirus
China heeft per direct de handel in en consumptie van wilde dieren verboden. Het land heeft de ban ingesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus, dat vermoedelijk afkomstig is van een wild dier. Het verbod is fantastisch nieuws; hiermee wordt veel dierenleed voorkomen. Toch zijn we er nog niet met deze ban.
Schubdier bijna uitgestorven door de handel van de schubben waarmee Chinezen medicijnen maken
Eerder al riepen we samen met organisaties in binnen- en buitenland China op tot een verbod op de handel in en consumptie van wilde dieren. Niet alleen zorgt de handel in wilde dieren voor grote risico's voor de volksgezondheid, zoals het coronavirus maar ook het eerdere SARS-virus, de dieren in deze handel worden ook nog eens onder erbarmelijke omstandigheden gefokt of gevangen en verhandeld.
China heeft nu per direct een verbod ingesteld op de handel en consumptie van wilde dieren. De regering stelt hard op te treden richting jagers, handelaren en transporteurs en wil met deze maatregelen voorkomen dat er na het nieuwe coronavirus en SARS nog eens een ernstige virusziekte in China kan ontstaan. Het verbod volgt op een eerdere opschorting van de handel in wilde dieren in januari.
Wereldwijd verbod
Deze beslissing zorgt ervoor dat veel dierenleed voorkomen kan worden, maar tegelijkertijd betekent dit niet dat we er al zijn, aldus onze directeur Dirk-Jan Verdonk: ‘Om de kans op uitbraken zo klein mogelijk te maken, en een einde te maken aan dierenleed, hebben we een permanent verbod nodig waaronder ook de handel in wilde dieren voor vermaak, traditionele medicijnen, luxeproducten gemaakt van wilde dieren en exotische huisdieren vallen. Niet een verbod voor alleen China, maar een wereldwijd verbod.’
De handel in wilde dieren blijft een groot risico vormen voor de volksgezondheid. Verdonk: ‘Het coronavirus is de zoveelste ziekteverwekker die van wilde dieren overgebracht wordt op de mens. Het risico voor de volksgezondheid blijft groot als mensen wilde dieren uit het wild vangen of ermee fokken. Uitbraken als deze zullen zich blijven herhalen als we deze vicieuze cirkel niet echt doorbreken: de wereldwijde handel verbieden en de vraag naar wilde dieren en producten van wilde dieren terugdringen.’
Behalve risico’s voor de volksgezondheid, zorgt de handel en consumptie van wilde dieren voor enorm veel dierenleed. Wilde dieren worden vaak onder slechte omstandigheden gefokt of uit het wild gevangen, en worden samengepakt in zakken of kleine kooien voor transport naar de markt, dodingsmethoden zijn vaak gruwelijk. De transport- en leefomstandigheden van deze wilde dieren vergroten de kans op snelle verspreiding en gevaarlijke mutatie van virussen.
Brief aan de overheid
We kwamen afgelopen periode een aantal keer in actie om China te motiveren een verbod op handel in wilde dieren in te stellen. Samen met Stichting Spots stuurden we een brief aan de Tweede Kamer om hen op te roepen er alles aan te doen een volgende uitbraak van een virus te voorkomen en China op te roepen tot een permanent handelsverbod. Ook ondertekenden we een internationale brief, gericht aan de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties.
Schubdier
Ondanks dat de oorzaak nog niet volledig duidelijk is, lijkt de uitbraak in China het gevolg te zijn van de overdracht van het virus van vleermuizen op een wild zoogdier, vermoedelijk een schubdier, dat het vervolgens op mensen heeft overgedragen. Welk zoogdier, is nog niet bekend. Met het zoogdier kwam het virus waarschijnlijk naar de Huanan Seafood Market in het Chinese Wuhan, waar het tientallen verkopers en bezoekers besmette.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten