Translate

maandag 13 december 2021

Ernstig gewonde olifant met haar baby olifantje aan haar zijde: Voor de moeder kwam hulp te laat maar het kleine bulletje is gered en zoekt peetouders voor slechts 6.50 euro in de maand

 


Het verhaal van de kleine Chipembele
Babyolifantje naast stervende moeder
https://www.southluangwa.com/

In South Luangwa National Park maakten medewerkers van Lion Cam melding van een ernstig gewonde, kreupele olifant met een baby aan haar zijde. De medewerkers hielden de moederolifant nauwlettend in de gaten totdat de teams van het Department of National Parks & Wildlife and Conservation South Luangwa ter plaatse waren om de moeder en haar kind te helpen.
Het team ontdekte al snel dat de moeder een dodelijke schotwond had, vrijwel zeker toegebracht door ivoorstropers. Daardoor verkeerde ze in levensgevaar. Haar baby lag dicht naast haar en probeerde vaak te drinken, maar zijn stervende moeder had geen melk meer. Helaas moest het hartverscheurende besluit worden genomen om de moeder te euthanaseren en kon alleen haar
2-jarige zoon worden gered.
Ik wil Chipembele adopteren!
Het begin van het reddingsproces


Het kleine bulletje kreeg kalmerende middelen toegediend om nog meer psychologisch trauma te voorkomen. Nadat de babyolifant verdoofd was werd hij naar Chipembele Wildlife Education Trust gebracht, waar Elvis, een verzorger van Game Rangers International (GRI) met spoed was ingevlogen om zich over het babyolifantje te ontfermen.
Nadat het jonge bulletje was bijgekomen van de kalmerende middelen, stond hij snel op, rekte zich uit en begon vervolgens overstuur en gedesoriënteerd in het verblijf rond te rennen. Door het traumatische verlies van zijn moeder had hij tijd nodig om tot bedaren te komen. Zijn reactie was niet verrassend, gezien het verdriet en het trauma dat hij zojuist had doorgemaakt. De band tussen een moederolifant en haar baby is intens en vol emotie, net als bij mensen. 
Gelukkig accepteerde hij binnen 24 uur na zijn redding een fles (elektrolyten en later melk) van zijn verzorger, maar hij was zo overstuur en gespannen dat hij drie dagen lang niet sliep. Na enige tijd, waarin hij werd voorzien van voldoende voedsel, water en het constante gezelschap van verzorger Elvis, begon hij te wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Een week na zijn redding begon Chipembele geleidelijk aan Elvis te vertrouwen en volgde hem overal, reikhalzend uitkijkend naar elke fles melkvoeding. De concentratie van zijn melkvoeding werd gestaag verhoogd om ervoor te zorgen dat hij op krachten bleef en Chipembele had duidelijk behoefte aan deze gespecialiseerde voeding. 
 
De reis naar Lusaka
Toen Chipembele zich zichtbaar op zijn gemak begon te voelen, werden er plannen gemaakt om hem naar de GRI Elephant Nursery in Lusaka over te brengen. Daar zou hij voor het eerst kennis maken met de andere weesolifantjes. In een speciaal aangepaste trailer maakte Chipembele zijn reis naar Lusaka. Gezien het vertrouwen dat hij in Elvis begon te krijgen, volgde hij Elvis verbazingwekkend en gewillig de trailer in, gelokt door melk. Eenmaal in de trailer diende de dierenarts hem een licht kalmerend middel toe om hem rustig te houden tijdens de lange reis die voor hem lag.
De aankomst in Lilayi Elephant Nursery
De reis was goed en rustig verlopen. Chipembele dronk om de twee uur melk en at onderweg vers gesneden bladgroen. Het was heel opmerkelijk dat hij tijdens de reis in het hooi ging liggen. 

Eenmaal gearriveerd in het weeshuis, kwam Chipembele gewillig de trailer uit en werd hij naar zijn nieuwe stal geleid. Deze lag vol met vers gras en hooi om in te slapen, maar het belangrijkste was dat hij kennis kon maken met de andere weesolifantjes in de stallen naast hem. Zij stelden hem gerust in zijn, alweer, nieuwe omgeving.
Na aankomst in het weeshuis sliep Chipembele heel goed en dronk alle aangeboden melkflessen leeg. De eerste dagen heeft hij bij kunnen komen van de lange reis. Na een paar dagen mocht hij al uit zijn stal om zijn benen te strekken wanneer de andere weesolifantjes hun dagelijkse wandeling maakten. In de begindagen, voordat hij een band had met de verzorgers was het nog niet veilig om hem tussen de andere olifanten in de bush te laten lopen. Op 2-jarige leeftijd en een gewicht van meer dan 300 kg kan hij een verzorger ernstig verwonden als hij bang of verward is. Daarom was het van cruciaal belang dat hij eerst de verzorgers vertrouwde en troost bij hen zocht voordat hij mocht kennismaken met de andere olifantjes.

Ondertussen is hij geïntegreerd in de groep weesolifantjes waar hij zijn eerste stappen zet op weg naar een leven terug in het wild. Een leven dat zo tragisch en wreed van hem werd afgenomen om aan de vraag naar ivoor te voldoen. Zijn leventje is compleet veranderd, maar hij heeft dankzij het weeshuis een kans op een nieuwe toekomst gekregen.



Chipembele heeft heel veel en zoekt peetouders peetouders nodig om de verzorging te kunnen krijgen die hij nodig heeft.

 

Geef jij dit lieve weesolifantje een nieuwe kans?


Peetouders maken door hun financiële steun de verzorging en rehabilitatie van de weesolifantjes mogelijk. Het intergratie-proces duurt jaren en kost veel geld. De verzorging van een weesolifantje kost tussen de 
€ 450,- en € 750,- per maand.


Voor slechts € 6,50 per maand kun je peetouder worden. 
Dit is nog geen 21 cent per dag! 
 
Help jij mee?
 
Ja, ik adopteer Chipembele



Ik word peetouder van Chipembele en ontvang de Olifantenkalender 2022 cadeau.
Bekijk Chipembele in de video hieronder
In de video hieronder is te zien hoe verzorgster Brenda voor het eerst interactie met Chipembele probeert te maken. 
Ja, ik word peetouder!
Mocht je na het lezen van deze brief nog vragen hebben, neem dan alsjeblieft contact op via de e-mail info@olifanten.org

Vriendelijke groet,
Inge Lenior, secretaris

Geen opmerkingen:

Een reactie posten