Nada Farhoud van The Mirror bezoekt Lapland, waar een van de meest geliefde symbolen van Kerstmis mogelijk met uitsterven wordt bedreigd, omdat de opwarming van de aarde rendieren ziet verhongeren
De rendieren van Lapland gedijen in winters van -30C en nog kouder, graven in de sneeuw voor voedsel en grazen op korstmossen en mossen.
Dus wanneer regen valt in plaats van sneeuw tijdens de koudste maanden, waardoor harde korsten van ijs worden gevormd in plaats van de gebruikelijke zachte deken, maakt dit het voedsel voor hen onaantastbaar.
Nu wordt een van de meest geliefde symbolen van Kerstmis mogelijk met uitsterven bedreigd.
De cijfers zijn de afgelopen twee decennia met meer dan de helft gedaald. Velen zijn uitgehongerd en kalveren zijn omgekomen in snikhete zomers terwijl de regio vier keer zo snel opwarmt als het wereldwijde gemiddelde.
Anna Kristiina Ollila, een herder van de negende generatie uit het noordelijkste deel van Finland, zegt: "Onze rendieren hebben honger. Het weer is zo onvoorspelbaar geworden.
"De winters beginnen veel later en de lente en de zomer duren langer.
"We hadden sneeuw in oktober, maar die verdween. Vorig jaar kwam het pas vlak voor kerst."
Al 25 jaar voedt Anna's familie de rendieren in de winter, ook al is het tegen de herderstraditie en is het erg duur. Anna zegt dat het nodig is voor hun overleving, "als gevolg van het veranderende klimaat".
De semi-gedomesticeerde dieren trekken sleetochten voor toeristen, maar dit jaar moest de werkende kudde 60 mijl verder naar het noorden worden verplaatst vanwege het gebrek aan sneeuw.
De ritten maken deel uit van een Lapland winterwonderland-ervaring in duizenden Britse toeristen per jaar, maar in sommige gebieden moesten ze worden geannuleerd, waardoor het levensonderhoud in gevaar kwam.
Anna, 49, hoofd van de Rendierherdersvereniging, zegt: "Half november hadden we sneeuw zodat we ritten konden aanbieden, maar nu is er alleen ijs, dus het is niet mogelijk."
Het is een kille -18C als ik met Anna spreek, een van de 7.000 rendierherders van Finland, traditioneel bekend als boazovazzi - maar ze zegt dat dit warm is voor het gebied, waar de winters vroeger zo laag waren als -50C.
Nu kan het echter fluctueren van -20C de ene dag tot 0C de volgende dag. Anna zegt: "We weten hoe we met de winters moeten omgaan , maar de zomers die we nu ervaren zijn gevaarlijk en waar ik het meest bang voor ben. De rendieren kunnen de hitte niet aan."
Ze zegt dat de Arctische dieren heel weinig zweetklieren hebben en het hele jaar door een zware isolatielaag behouden, waardoor het voor hen moeilijk is om zich aan te passen aan warmer weer.
Invasieve vliegen en muggen veroorzaken ook problemen.
Anna voegt eraan toe: "Het is frustrerend om politici te horen praten over klimaatverandering [op COP26] als ze zich niet realiseren wat er al aan de hand is.
"We leven al 30 jaar met de realiteit."
Lapland wordt vaak beschreven als europa's laatste grote wildernis, de thuisbasis van lynxen, bruine beren, veelvraten en steenarenden.
In juli registreerde het zijn hoogste temperatuur sinds 1914 en bereikte 33,6C in een hittegolf die weken duurde, ver boven de gemiddelde julitemperatuur van 19C in de regio.
Toerisme is een groot deel van de economie, en de stad Rovaniemi is ook het "officiƫle huis van de Kerstman". Noord-Lapland krijgt meestal 20 tot 30 cm [8 tot 12in] sneeuw tegen het einde van november, en het is meestal bedekt voor ongeveer 175 dagen per jaar.
Maar stijgende temperaturen bedreigen de toeristische sector.
Een rapport van het Finse klimaatveranderingspanel in oktober waarschuwde voor overstromingen en verhoogde regenval, waarbij Rovaniemi het grootste risico liep.
Een ander rapport van Dr. Kaarina Tervo-Kankare van de Universiteit van Oulu, Centraal-Finland, waarschuwde bedrijven die afhankelijk zijn van sneeuw "dramatische gevolgen zullen hebben voor de bezoekniveaus" en deze industrieƫn kunnen verder naar het noorden worden gedwongen. Het voegde eraan toe: "Exploitanten in bepaalde gebieden zijn zeer bezorgd."
Kristian ErkkilƤ van het Arctic Husky Park in Rovaniem zegt: "Toeristen zien foto's van het santa claus dorp bedekt met sneeuw en als ze hier aankomen denken ze: 'Is dit het winterwonderland?'." Het Husky Park kocht zes jaar geleden een kar op wielen als alternatief voor sleeƫn voor als de sneeuw het laat afweten.
Tijdens ons bezoek pompte een lokaal skigebied nepsneeuw uit. Het nabijgelegen kotisaari-eiland valt op in de rivier kemijoki - meestal bevroren en bedekt met sneeuw in deze tijd van het jaar. Het onvoorspelbare weer en de toegenomen bewolking hebben ook invloed op de zichtbaarheid van het noorderlicht.
Eerder werd gedacht dat het Noordpoolgebied twee keer zo snel opwarmde als de rest van de wereld. Maar een studie die vorige week werd vrijgegeven door wetenschappers uit Finland, het VK en de VS onthulde dat het percentage eigenlijk vier keer het wereldwijde gemiddelde is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten