Veel is veranderd sinds ik in Australië woonde. Als vrijwilligster in een dierenasiel in Sydney maakte ik mee dat zwerfhonden die door 'dog catchers' werden gevangen en geen baasje hadden die hun zocht, na 2 weken werden vergast. Dierenwelzijnsorganisaties bestonden zo goed als niet. De http://www.rspca.org.au/ bestond wel maar kon weinig bereiken. Australiërs waren in de 60ge jaren niet geïnteresseerd in dierenwelzijn. Vooral educatie en studenten die in opstand kwamen tegen de verschrikkingen van de vee-industrie, heeft 2 grote organisaties machtig gemaakt. Samen sterk!!
Een Australische dierenrechtenorganisatie heeft een compilatie samengesteld van wonderlijke humane acties ten aanzien van dieren. Bekijk deze video en uw geloof in de mensheid wordt weer hersteld!
In het filmpje zien we hoe mensen alles in het werk stellen om eendjes te redden. Geen inspanning is hen te veel om de dieren te helpen en uit hun benarde posities te bevrijden.
De compilatie werd gepubliceerd op de Facebookpagina van 'Animals Australia' als een oproep aan politici om een einde te stellen aan het neerschieten van eenden. De video kreeg in geen tijd meer dan 775.000 likes en 1.932.000 shares.
Een zwarte labrador tilt op zijn eentje het sneeuwplezier van dieren naar een hoger niveau. Terwijl de meeste viervoeters het gewoonlijk houden op wat dartelen in de sneeuw, glijdt deze hond zoals een vrolijk kind keer op keer van de heuvel af. Bekijk hoe deze labrador de winter alle eer aan doet en lach hardop met zo veel sneeuwpret.
Nog te weinig daadkracht in plan ‘Fairfok’ voor gezonde rashond
27 November 2014
Vandaag overhandigt de Raad van Beheer http://www.raadvanbeheer.nl/raad-van-beheer/over-de-raad , de overkoepelende organisatie van rashondenfokkers, een plan aan staatssecretaris Dijksma om de gezondheidsproblemen bij rashonden aan te pakken. Dit plan ‘Fairfok’ gaat volgens de Dierenbescherming echter niet ver genoeg. Het ontbreekt aan concrete termijnen, methoden en definities. Bovendien zijn de termijnen die wél genoemd worden te lang.
Veel te korte pootjes
De Dierenbescherming is blij dat de Raad van Beheer met het projectplan 'Fairfok: gezonde en sociale hond in Nederland' als belangrijke speler nu haar verantwoordelijkheid pakt op het gebied van gezondheids- en welzijnsproblemen bij rashonden. Hierop heeft de Dierenbescherming al jaren aangedrongen. Helaas spreekt er, wat ons betreft, te weinig daadkracht uit het projectplan. Dit komt door het ontbreken van concrete termijnen, methodes en definities.
Belangrijke pijlers
Daarnaast staat de Dierenbescherming kritisch tegenover de gestelde definities van ‘schadelijke raskenmerken’ en ‘erfelijke aandoeningen’, die voor ons belangrijke pijlers vormen onder het doel van dit projectplan, namelijk gezonde honden. Ook zijn we benieuwd naar hoe het effect van de te nemen maatregelen gemonitord gaat worden en pleiten we voor een periodieke evaluatie van de voortgang.
Veel te klein
Gezondheid en welzijn voorop
De Dierenbescherming vindt dat bij het fokken van honden gezondheid en welzijn voorop moeten staan, stamboeken onvoorwaardelijk dienen te worden geopend om 'vers bloed' toe te laten en uiterlijke kenmerken ondergeschikt zijn.
Een opmerkelijke zaak voor de politierechter in Den Haag vandaag. Een agressieve kat die onder meer een hond heeft gebeten, moet zich verantwoorden voor zijn daden.
'Terreurkat' Tommy is de schrik van Nootdorp, meldt De Telegraaf. In april viel het dier een labrador aan, die door de scherpe klauwen verwondingen opliep. De eigenaar van de hond eist 5000 euro schadevergoeding.
Operatiekosten
"Onze hond Yara kreeg 41 graden koorts. Hij lag vier weken in een speciale kliniek en heeft begin deze maand z'n laatste operatie gehad. De hele toestand heeft ons 5000 tot 6000 euro gekost en dat geld willen we terug."
Tommy. Een buurtbewoner zegt: "Vorige week kwam onze kat met een opengereten neus thuis. Ik heb een vermoeden wie de dader is, maar ik kan het niet aantonen." Tommy zou niet alleen vanuit het niets dieren aanvallen, maar ook kinderen.
De eigenaar van de beruchte kat reageert ook in De Telegraaf. "Er is een complete hetze gaande. Tommy is van een onschuldig huisdier gebombardeerd tot een terreurkat die van de Dierenpolitie zelfs een straatverbod heeft gekregen. Het is niet te filmen. Ze kunnen zoveel zeggen. Er lopen in de wijk meerdere rode katten rond."
Tommy met zijn baasje
Het lastige aan de zaak is het bewijs. "Behalve mijn vrouw zijn er geen ooggetuigen", zegt het baasje. 'Ook kinderen aangevallen' Ook andere buurtbewoners hebben slechte ervaringen met dier
De Waalwijkse brandweer stuitte gisteren op een bijzondere melding: een hondje zat vast in een blok beton. Het speelse beest had een aanloop genomen en was regelrecht in de kap gelopen, meldt Omroep Brabant. De brandweer bevrijdde het dier uiteindelijk op bijzondere wijze.
De eigenaar van de hond probeerde de pechvogel eerst zelf te bevrijden, maar had de hulp van de Waalwijkse brandweer nodig om de viervoeter uit het beton te halen. Afwasmiddel bood uitkomst: nadat de nek van de hond was ingesmeerd, kon hij worden bevrijd.
Teken de petitie lieve lezers!! Het is weer raak. Dieren afknallen en oude stammen opjagen alleen voor het geld !! Geen respect voor mens en dier.
Avaaz is een internationaal campagnenetwerk van 40 miljoen mensen en streeft ernaar dat internationale besluitvorming wordt bepaald door inzichten en waarden van de wereldbevolking. ("Avaaz" betekent "stem" of "lied" in veel talen.) Avaaz heeft leden in alle landen van de wereld; ons teamis verspreid over 18 landen in 6 werelddelen en werkt in 17 talen.Lees meer over de grootste campagnes van Avaaz hier, of volg ons op Facebook of Twitter.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Masa%C3%AF_(volk) Uitleg over de Masaï in Wikipedia De regering van Tanzania is de belofte aan het verscheuren die ze, onder andere mede dankzij onze inzet, aan de Masaï hadden gedaan. Laten wij, nog voordat zij hun eerste minister ontmoeten om hun heilige land te verdedigen, de 2 miljoen ondertekenaars bereiken -- je leest hieronder hun e-mail van vorig jaar!
Wij zijn de stamoudsten van de Masaï uit Tanzania, een van Afrika’s oudste stammen. De regering heeft zojuist aangekondigd dat het van plan is duizenden families van ons land te verbannen zodat rijke toeristen daar kunnen gaan jagen op leeuwen en luipaarden. De huisuitzettingen kunnen onmiddelijk beginnen.
Dat iemand zo'n prachtig dier wil neerknallen!!
Vorig jaar, toen dit plan voor het eerst naar buiten kwam, snelden bijna 1 miljoen Avaaz leden ons te hulp. Jullie hulp, en de daaruit voortvloeiende storm van aandacht, dwong de regering het plan in te trekken en maanden van voorbereiding te vernietigen. De president heeft gewacht totdat de storm van internationale aandacht is afgezwakt en heeft nu het plan om ons land over te nemen nieuw leven in geblazen. Wij hebben jullie hulp weer dringend nodig.
President Kikwete mag dan niets om ons geven maar hij heeft wel laten zien dat hij reageert op wereldwijde druk – van jullie allemaal! Wij hebben misschien maar een paar uur de tijd. Sta ons alsjeblieft bij om ons land, onze mensen en ’s werelds meest majestueuse dieren te beschermen. Vertel het iedereen, voordat het te laat is. Dit is onze laatste hoop:
Ons volk leeft al eeuwenlang in Tanzania en Kenia. Onze gemeenschap respecteert de dieren die hier leven en beschermt en behoudt het delicate ecosysteem. De afgelopen jaren probeert de regering geld te verdienen door prinsen en koningen uit het Midden-Oosten toegang te geven tot ons land om te jagen. In 2009 probeerden zij ons land schoon te vegen om ruimte te maken voor deze jachtgezelschappen, maar wij boden weerstand, waarbij honderden van onze mensen werden gearresteerd en mishandeld. Vorig jaar schoten rijke prinsen vanuit helikopters op vogels in de bomen. Deze jachtpartijen gaan tegen alles in waar onze cultuur voor staat. De regering heeft nu aangekondigd dat het een groot deel van ons land gaat vrijmaken in Loliondo voor het creëren van een zogenaamde ‘wildlife corridor’. Maar velen vermoeden dat dit een smoes is om het voor een internationale jacht corporatie en rijke toeristen makkelijker te maken om op prachtige dieren te schieten. De regering claimt dat dit nieuwe voorstel in een vorm van nieuwe huisvesting voorziet, maar het effect op onze levens zal vernietigend zijn. De levens van duizenden Masaï kunnen overhoop worden gehaald, wijj kunnen onze huizen en het land waarop de dieren grazen verliezen, of allemaal. President Kikwete weet dat deze afspraak controversieel is voor het toerisme in Tanzania – een belangrijke bron voor het nationaal inkomen – en wil geen grote PR ramp. Als wij op korte termijn nog meer wereldwijde verontwaardiging kunnen veroorzaken dan voorheen en ervoor zorgen dat de media over deze kwestie gaat schrijven, dan weten wij dat de president er opnieuw over gaat nadenken. Sta ons nu bij en roep Kikwete op om het verkopen van deze plannen te stoppen:
Deze landroof kan het einde betekenen voor de Masaï in dit deel van Tanzania, en velen van ons zeggen liever te sterven dan gedwongen hun huis uitgezet te worden. Namens onze mensen en de dieren die dit land begrazen, sta ons bij om onze President van gedachten te doen veranderen. De stamoudsten van de Masaï van het Ngorongoro District. MEER INFORMATIE: In het Engels: Tanzania beschuldigd van terugkrabbelen over verkoop van voorouderlijk Masaï-land (The Guardian)http://www.theguardian.com/world/2014/nov/16/tanzania-government-accused-serengeti-sale-maasai-lands
Beste lezers, mijn excuses dat ik dit bericht niet heb vertaald. Zit even met gebrek aan tijd. Hopelijk kunt u toch genieten van de prachtige beelden van de geredde beren uit de verwerpelijk berengalindustrie
De gruwelijke berengalindustrie
Rescued bears go wild
21 November 2014
Animals Asia has rescued more than 500 bears from bear bile farms in China and Vietnam. Once rescued their rehabilitation begins in semi-natural enclosures designed to encourage natural behaviours. For us, one of the greatest indicators of the bears' welfare needs being met is to see them "going wild" just as nature intended. Moon bears love water – it cools them down, it's a great place for wrestling and it's a whole load of fun as this clip of Georges proves.
Browse is any natural material that the bears can use for nest building, bedding and even eating. Of course, they can get creative with their browse too. We think Holly's new hair style looks great!
Curious animals like bears can't resist looking inside a sack – especially one made of natural fibres like hessian. Iris begins ungracefully by flinging out the contents of this sack and then enjoys getting tangled up in the dried banana leaves inside.
Rain and her sister Nora JamJack are the cutest bear cubs you will ever come across. Whether playing with a cardboard box or enjoying a bubble bath, these two have been melting hearts at our Vietnam sanctuary since 2013.
Bamboo swings are always a hit with moon bears. They wrestle over them, sleep on them and every once in a while seem to get the hang of actually swinging on them.
Vietnam
Nieuwe verblijven voor geredde Vietnamese galberen.
Vier nieuwe omheinde ruimten met een opvangcapaciteit voor 80 beren werden
gisteren (woensdag 5 november 2014) geopend in Vietnam, om beren, die bevrijd
zijn uit de Vietnamese berengal-industrie, te huisvesten.
De nieuwe verblijven bestaan uit 2 dubbele huizen en maken deel uit van het
Vietnamese beren-opvangcentrum, dat beheerd wordt door Animals Asia in Tam Hao,
bij Hanoi.
Het nieuwe gebouw, dat 12.000 m2 beslaat, voorziet in meer ruimte voor
beren die in de toekomst gered zullen worden en kan ook, met toenemende
flexibiliteit, geschikt gemaakt worden om 110 beren een lopend verblijf in de
opvang te bieden.
De beren zijn allemaal bevrijd uit de berengal-industrie, de meeste
rechtstreeks uit galboerderijen, verspreid over Vietnam. Naarmate het gebruik
van berengal slinkt, neemt het reservaat meer beren op die in beslag zijn
genomen van vervoerders op weg naar de grens met China.
In Vietnam leven officiëel nog 1.978 beren in galboerderijen, hoewel deze
industrie sinds 1992 wettelijk verboden is. De boeren maken nog steeds gebruik
van sluipweggetjes, om sluiting en arrestatie te vermijden.
De gal wordt rechtstreeks uit de galblaas van de beer getrokken, door
middel van een tijdelijke catheter en een pomp of een spuit.
Animals Asia werkt in Vietnam samen met het Ministerie van Landbouw en
Plattelandsontwikkeling. Animals Asia heeft toestemming om 200 beren te
bevrijden en te huisvesten en hoopt, wanneer dat getal eenmaal bereikt is, haar
taak te kunnen uitbreiden: het bevrijden en opvangen van beren uit de
galboerderijen en het vervoeren van in beslag genomen beren.
Reuze bankt Aleid Stoel voor deze mooie vertaling met veel informatie
São Paolo verbiedt het fokken van dieren voor hun vacht
Chinchilla’s, nertsen en andere pelsdieren, mogen niet meer worden gefokt voor hun vacht onder een nieuwe maatregel in de rijke Braziliaanse staat São Paulo.
Dieren gefokt voor de mode-industrie worden slecht behandeld en “leven in kooien die zo klein zijn dat de dieren niet eens goed kunnen bewegen,” zegt de wet. “Al deze wreedheid maakt mode die de vacht van deze dieren gebruikt immoreel en onverdedigbaar.”
Brazilië is na Argentinië één van de grootste chinchilla producenten ter wereld. Eén chinchillapels brengt ongeveer €48,- op. Een knielange jas bevat maar liefst 200 dieren. De wet is bedoeld om dieren waarvan bont wordt gebruikt voor kleding en accessoires, waaronder konijnen, vossen, nertsen, coyotes, eekhoorns en chinchilla’s, te beschermen.
Wat een dierenleed voor een zo'n jas
Wie de wet overtreedt, zal een boete ontvangen van meer dan 10.000 reais (€3000,-), een bedrag dat verdubbelt zodra een tweede overtreding wordt begaan.
In Nederland zijn er gelukkig geen chinchillafokkerijen meer. Bont voor Dieren heeft jarenlang campagne gevoerd en gelobbyd voor dit verbod. In andere landen, zoals China en Rusland, komt het fokken en doden van chinchilla’s voor hun vacht nog wel voor. Het bont van deze dieren mag in Nederland gewoon verkocht worden! Daar is Bont voor Dieren uiteraard op tegen. Wij zetten ons dan ook in voor een handelsverbod op chinchillabont, zodat het hier niet meer in de winkels ligt.
In Roemenië zijn zes dierentuinen hun vergunning kwijtgeraakt, omdat ze niet voldoen aan de minimumeisen voor het houden van wilde dieren.
Arme, arme dieren!
Maar een geschikte herplaatsadres voor de dieren vinden is moeilijk en daardoor blijven de dieren vaak jarenlang opgesloten in verblijven die ontoereikend zijn, zonder het juiste voedsel en zonder medische voorzieningen.
Voor vijf leeuwen ziet de toekomst er rooskleuriger uit nu VIER VOETERS toestemming gekregen heeft deze leeuwen over te brengen naar LIONSROCK in Zuid-Afrika. In bijgevoegd persbericht leest u meer hierover.
LIONSROCK is open voor publiek. Het is een unieke combinatie van een reservaat ten behoeve van dieren en een toeristische bestemming, waardoor elk bezoek een onvergetelijke ervaring is.
LIONSROCK Lodge is gelegen in het park en biedt onderdak aan ongeveer 55 gasten. Er zijn onder andere schitterende kamers, maar ook aparte vakantiehuisjes. Men kan de avond ontspannen doorbrengen in ons uitstekende restaurant en de gezellige bar. Wij bieden onder andere de volgende activiteiten: begeleide rondleidingen, safari’s, paardrijden, hiking (wandelen), vogelobservatie en excursies naar het nabijgelegen Golden Gate National Park, Clarens of zelfs naar Lesotho. U kunt hier ook terecht voor congressen, feestelijke aangelegenheden (zoals bruiloften) en teambuilding.
Op een hek bij een skatepark in Katwijk is een schapenkop achtergelaten. Het moet een lugubere ontdekking zijn geweest voor degene(n) die de kop vonden: de tong hing nog uit de bek van het beest en de ogen lijken te zijn verwijderd.
Wijkagent Huibert den Butter riep enkele uren geleden via Twitter de hulp in van omstanders. 'Er is een schapekop achtergelaten bij #skatebaan #katwijk. Wie kan ons helpen getuigen of daders te vinden?', vraagt hij.
Omroep West meldt dat het hoofd van het dier inmiddels is verwijderd
Vanmorgen is vastgesteld dat de vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Hekendorp (gemeente Oudewater) de hoog pathogene variant blijkt te zijn. De hoogpathogene variant van vogelgriep is zeer besmettelijk voor gevogelte. Voor kippen is deze variant dodelijk. Vogelgriep is een zoönose, wat betekent dat de besmetting van dier op mens kan worden overgebracht. Om die reden worden beschermende maatregelen getroffen voor mensen die in direct en intensief contact kunnen komen met besmet pluimvee. Ook wordt een tijdelijke standstill voor pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee in heel Nederland afgekondigd.
Zoals gisteren al gemeld, wordt het bedrijf geruimd. Het gaat om een pluimveebedrijf met zes stallen met in totaal rond 150.000 legkippen. Dit bedrijf heeft geen buitenuitloop. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).\
Standstill pluimveevervoer heel Nederland
Vanaf zondag 16 november 2014 om 11.30 uur geldt een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven. Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt een vervoersverbod, eveneens voor andere dieren en mest van andere dierenvan die bedrijven. Dit verbod geldt voor maximaal 72 uur. Voor deze periode is tevens een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en ander gevogelte in heel Nederland ingesteld.
Vanwege het hoge besmettingsgevaar wordt deze standstillperiode ingesteld. In deze periode geldt ook een bezoekersregeling op alle pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee. Tevens geldt voor heel Nederland een jachtverbod op alle dieren. Ook geldt een verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor pluimvee en ander gevogelte. De verplichtingen gelden ook voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte.
Voor pluimveebedrijven in een zone van ruim 10 kilometer rond het bedrijf in Hekendorp geldt het vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel in principe voor 30 dagen. Binnen dit gebied liggen 16 andere pluimveebedrijven. De beperkingen gelden ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij. Het verbod geldt ook hier voor andere dieren en mest van andere dieren. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Voor deze bedrijven geldt voor deze hele periode een bezoekersregeling en ook dienen hier extra hygiënemaatregelen in acht te worden genomen.
DEN HAAG – Minister Schippers was er vorige week vrijdag als de kippen bij: ze maakt zich zorgen en gaat daarom de NVWA expliciet vragen kweekvis te controleren op multiresistente bacteriën. Deze bacteriën kunnen ervoor zorgen dat antibiotica voor de volksgezondheid niet meer goed werkt.
Wakker Dier, www.wakkerdier.nl de maatschappelijke organisatie die strijdt voor dierenwelzijn en kritisch publiceert over bioindustrie, voedselschandalen, keurmerken en consumentenmisleiding, kwam vrijdag met een primeur naar buiten: voor het eerst is in Nederland de multiresistente ESBL-bacterie aangetroffen in het visschap. Deze bacterie werd bij een Nederlandse horecagroothandel gevonden op black tiger garnalen uit Vietnam. Uit een steekproef van 43 producten (13 keer vis, 30 keer garnalen) van acht visgroothandels en supermarkten (garnalen, tilapia en pangasius uit Zuidoost-Azië) werden op ruim de helft daarvan multiresistente bacteriën gevonden, waaronder eenmaal de gevaarlijke ESBL.
WAT IS ESBL ?
ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. Dit is een enzym dat bepaalde soorten antibiotica (penicillines en cefalosporines) kan afbreken. De bacteriën die ESBL's kunnen produceren (Klebsiella, Escherichia coli), zijn gewone darmbacteriën. Zulke bacteriën zijn onschadelijk zolang ze zich in de darm bevinden van gezonde personen, maar kunnen infecties veroorzaken, soms zelfs ernstig. Met name in het ziekenhuis vormen infecties met deze bacteriën een probleem.
Drie van de tien onderzochte producten met het ASC-keurmerk bleken ook besmet te zijn, ondanks de extra eisen die het keurmerk stelt aan antibioticagebruik. Wakker Dier wijst erop dat wetenschappers al langer waarschuwen voor overmatig gebruik van antibiotica in de viskweek, en dat een advies van de NVWA om net als bij vlees ook kweekvis op de besmetting te gaan controleren door het kabinet is genegeerd. Antibiotica wordt op grote schaal ingezet als ziektebestrijder, maar daarnaast ook als groeibevorderaar. Wakker Dier wil dat supermarkten en groothandels verantwoordere vis inkopen
WAT GING ER AAN VOORAF ?
Hutje, mutje, geen wonder dat er gestrooid moet worden met antibiotica. Eet geen kweekvis !!
Wie garnalen eet of vissoorten die in Zuidoost-Azië zijn gekweekt, loopt een grote kans ook bacteriën binnen te krijgen die resistent zijn voor veel antibiotica. Dat zegt stichting Wakker Dier, die onderzoek deed naar de populaire vissoorten.
De stichting liet 43 monsters Aziatische vis onderzoeken en trof in de helft bacteriën aan die resistent zijn tegen antibiotica. Campagneleider Hanneke van Ormondt legt uit dat populaire vissoorten als tilapia en pangasius uit Vietnam en Thailand gekweekt worden in enorme bassins met veel ziektes. "Die ziektes worden bestreden met veel antibiotica die in het water worden gegooid of in het voer verwerkt worden", aldus Ormondt. "Antibiotica worden ook gebruikt als groeibevorderaar. Zo worden de bassins grote kweekvijvers voor antibiotica-resistentie."
Gezondheidsrisico
Als het eten niet goed verhit wordt, kunnen consumenten die resistente bacteriën binnenkrijgen. Dat vormt een risico voor de gezondheid. "Wanneer we ziek worden, werken de antibiotica niet goed meer", zegt Ormondt. "Infecties zijn dan moeilijk of in het ergste geval helemaal niet meer te behandelen."
In 2009 drong de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan op controle op resistente bacteriën in de vis, maar een goed controlesysteem is er nog steeds niet. Dat moet er nu wel komen, zegt het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL). "We gaan nu snel actie ondernemen", zegt een woordvoerder van het CBL. "Wij gaan producenten van kweekvis nog strakker controleren en duidelijker eisen dat er minder antibiotica gebruikt moet worden in de kweek van vis."
Niet uit de schappen
CBL ziet vooralsnog geen reden om vis uit de schappen te halen. "Als die goed gebakken is, is er geen risico", aldus het CBL. "Maar snel onderzoek is gewenst." Het bureau dringt daarom aan op een risico-analyse door de NVWA zodat duidelijk wordt "wat de ernst van de situatie is".
Een voorbijganger trof vrijdagavond een luguber tafereel aan bij een dierenwinkel aan De Heurne in Enschede. De man zag een dood konijn met plakband aan de deurklink van een winkeldeur hangen.
De man waarschuwde de Dierenambulance en die haalde het dier van de voordeur af.
Volgens de dierenambulancemedewerkers is een strakgetrokken elastiek om de nek van het konijn het diertje fataal geworden.
Dinsdag 11 november was het dan eindelijk zover; vier witoorpenseelaapjes zijn losgelaten in ons Amazone Regenwoud! Dankzij de herplaatsing door Stichting AAP www.aap.nl hebben deze vier kleine aapjes, na jaren slecht verzorgd te zijn door een particulier in Frankrijk, eindelijk een nieuw en goed thuis in een natuurlijke omgeving.
Even voorstellen…
Super trots en blij zijn wij met de komst van dit nieuwe diersoort. Wij stellen deze aapjes dan ook graag aan u voor: Dit zijn Ashiki (betekenis: verlangen), Cheka (betekenis: lachen), Nyota (betekenis: ster) en Tumaini (betekenis: geloven).
Vader en drie broers
De vier aapjes zijn allemaal mannetjes en familie van elkaar. Het is één gezinnetje, namelijk een vader met zijn drie zoons. Witoorpenseelaapjes vallen onder de familie klauwaapjes en hebben hun naam te danken aan de herkenbare witte pluimpjes. De aapjes zijn ongeveer 19 centimeter lang en hebben een lange staart van 28 centimeter. Het geluid dat ze maken is niet een typisch apengeluid, maar lijkt een beetje op het tjirpen van een vogeltje.
Stichting Aap
De aapjes hebben jaren doorgebracht bij een particulier uit Frankrijk. Daar werden ze echter niet goed verzorgt en zijn daarom overgedragen aan Stichting Aap. Stichting Aap heeft ons vervolgens uitgekozen als nieuwe thuis voor de aapjes waar ze een beter en heel mooi leven krijgen.
De aapjes zijn twee weken geleden al bij ons aangekomen, maar om ze goed te laten wennen aan de omgeving en geluiden hebben we ze eerst binnengehouden in hun nieuwe apenverblijf. Ze ontwikkelen zich echter super en eten goed waardoor ze nu al los mogen in de tuin.
Boombewoners
Witoorpenseelaapjes zijn echte boombewoners en hebben het liefste hun voetjes van de grond. Het Amazone Regenwoud zal de aapjes dan ook voldoende uitdaging en mogelijkheden bieden. De aapjes zijn erg actief, vrolijk en zeer nieuwsgierig. Interessant is het dan ook zeker hoe ze zich gaan ontwikkelen nu de deur van het verblijf naar de 2.000 m2 grote leefomgeving open staat. Het gedrag wordt de komende maanden nauwlettend in de gaten gehouden door onze dierenverzorgers en stagiaire Anne Paulusse.
Op de hoogte blijven van de aapjes? Op onze Facebookpagina plaatsen wij regelmatig foto’s en filmpjes.
PERSBERICHT
Nijmegen, 12 november 2014 www.ciwf.nl
Schokkende film: De konijnen die nooit springen
Vandaag publiceert Compassion in World Farming (CIWF) een schokkende film over de konijnenhouderij in Europa. In de Europese vee-industrie leven meer dan 320 miljoen konijnen hun hele leven in krappe draadgazen kooien, die zó laag zijn dat de dieren niet eens rechtop kunnen staan, laat staan springen of huppelen. De film is vanaf vandaag te zien op ciwf.nl/konijnenfilm. Tevens start de internationale dierenbeschermingsorganisatie een petitie aan de EU, die vraagt om een verbod van kooihuisvesting in de konijnenhouderij.
Onderzoekers van CIWF filmden in 16 konijnenhouderijen in 5 EU-landen ( Polen, Tsjechië, Cyprus, Italië en Griekenland). Wat ze zagen en vastlegden is vreselijk:
• De konijnen zitten hun hele leven in krappe, draadgazen kooien zonder enig afleidingsmateriaal
• Veel dieren hebben ontstekingen aan ogen of huid
• Stinkende en onhygiënische stallen: bergen ontlasting onder de kooien
• Veel dieren sterven vroegtijdig, ondanks het hoge antibioticagebruik
• Dode, soms zelfs rottende, konijnen in of op de kooi of op de vloer
Twee jaar geleden filmde CIWF soortgelijke omstandigheden in konijnenhouderijen in Frankrijk en Spanje.
"Niet alleen het aantal konijnen in de vee-industrie is gigantisch, ook het dierenleed dat de draadgazen kooien veroorzaken is enorm", zegt Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland. "De kooien doen nog het meest denken aan de kale legbatterijen, die de EU al in 1999 verboden heeft vanwege het slechte dierenwelzijn. Het is nu de hoogste tijd dat er speciale, Europese regels voor de konijnenhouderij komen, en de kooihuisvesting voor konijnen verboden wordt."
CIWF staat niet alleen in het streven de kooien in de konijnenhouderij te verbieden. Uit een representatief opinieonderzoek dat het bureau YouGov dit jaar onder 1000 Nederlanders hield, blijkt dat 65% van de Nederlanders voorstander is van zo'n verbod.
In Nederland is de konijnenhouderij een relatief kleine tak van de vee-industrie met een jaarlijkse productie van ca. 1,5 miljoen dieren. Ook in de Nederlandse konijnenhouderij zijn er echter serieuze welzijnsproblemen. Vanaf 2016 moeten de konijnenkooien in de Nederlandse vee-industrie aan strengere eisen voldoen dan de rest van Europa: de kooien zijn dan hoger en voorzien van een plateau en een plastic vloer om pootgebreken tegen te gaan. CIWF vindt deze verbeteringen echter onvoldoende en pleit voor het stoppen met de kooihuisvesting: "Dat dit kan bewijst België, waar besloten is over te stappen op het parksysteem, een huisvesting die veel meer natuurlijk gedrag mogelijk maakt", aldus Geert Laugs van CIWF.
Vorige maand startte CIWF een Europese campagne voor het beëindigen van alle kooihuisvesting in de Europese veehouderij. De campagne tegen de konijnenkooien maakt daar deel van uit en zal de komende jaren gevolgd worden door meer specifieke acties. Meer over deze campagne is te lezen op ciwf.nl/ stopdekooien.
"Ik liep door het gangpad, de kooien stonden aan weerszijden van mij. In de verte zag ik een kleine schacht waar daglicht doorheen kwam. Op het gangpad leek wel verse sneeuw te liggen, het waren echter haren van de konijnen. Een leger aan vliegen zoemde over de lijken van dode konijnen.
Veel stallen waren smerig – alles was bedekt onder een laag van stof, vuil en haren. Dode konijnen werden al rottend achtergelaten bovenop de kooien. En ze lagen ook onder de kooien, waar ze werden bedekt met de uitwerpselen van de andere konijnen die door het gaas naar beneden vallen."
Griekenland
"Mijn hart brak toen ik naar een nestje pasgeboren konijnen keek. Ik zag stuiptrekkingen van hun tenen terwijl ze sliepen. Waren ze aan het dromen? Ze moesten hun ogen nog voor het eerst openen, ze hadden geen idee waar ze waren of wat hun te wachten stond. Ik keek rond in de stal, naar de kooien met honderden treurige konijnen en ik zag hun toekomst maar al te helder voor me; een tragisch leven tussen draadgazen tralies.
In één stal waren er een paar rijen met gestapelde kooien. Deze konijnen zouden over een paar dagen geslacht worden en waren hun kooien allang ontgroeid."
Tsjechië
"De eigenaren probeerden mijn blik van de bergen uitwerpselen onder de kooien af te leiden, maar ik kon het niet negeren. Je moest door de hopen om het welzijn van de dieren te controleren. Dit was veruit de vieste konijnenstal die ik tot nu toe had gezien en ik had er al heel wat bezocht.
Voordat ik vertrok zag ik nog een levenloze rammelaar (mannetjeskonijn) in een kale kooi. Hij had helemaal niets om zich mee te vermaken, alleen het gaas van de tralies om op te knagen. Ik zag dat de eigenaren helemaal geen interesse in hem hadden, het ging hun alleen om zijn nakomelingen."
Polen
"Een typische 'konijnenfabriek': de vliegen komen direct op je af zodra de deur van de stal wordt geopend. Ze zitten overal, op de kooien en op de lens van mijn camera. Maar de ogen van de konijnen in de volle, kale kooien zijn het ergst: er is geen afleidingsmateriaal en er is geen hoop."
Selectief fokken
Cyprus
"Deze konijnenstal was erg donker en vochtig - een typische vee-fabriek. Ik was verbaasd toen ik hoorde dat sommige van deze konijnen waren geboren in Engeland en vervolgens zijn overgevlogen naar deze erbarmelijke omstandigheden. De kale kooien stonden strak tegen elkaar aan. De konijnen hadden amper de ruimte om te bewegen, onmogelijk voor de dieren om zich natuurlijk te gedragen."
Italië
"De dieren werden behandeld als machines. De konijnen werden een paar seconden uit de kooi gehaald om ze kunstmatig te insemineren. En ze worden alweer zwanger gemaakt, terwijl ze nog moedermelk geven aan hun jongen. Ik realiseerde me dat dit het enige moment is dat ze de kooi voor even verlaten. De grafieken tonen aan dat ze 2 jaar lang nest na nest moeten produceren. De mannetjes blijven 4 jaar in de kooien. Ze werpen grote nesten, maar zijn niet in staat om voor alle jongen te zorgen. Daarom worden 6 van de 16 jongen gedood."
Preventieve medicatie
Italië
"Om 'deze machines' te laten ‘draaien’ hebben ze regelmatig onderhoud nodig. Ze worden 'aangesloten' op een stroom van antibiotica - zoals Terramicina om longontsteking te behandelen. Eén bedrijf gaf €25.000,- per jaar uit aan behandelingen om de dieren lang genoeg in leven te houden om ze naar het slachthuis te brengen.
Zelfs met het routinematig gebruik van antibiotica, kon ik zien dat de konijnen in deze stallen ontzettend veel pijn lijden. In één bedrijf, dat was verborgen in een aangelegd bos, was er massaal een schimmelinfectie uitgebroken. Het was verschrikkelijk om de kale plekken op de huiden van de jonge konijnen te zien. De infectie was ook overgeslagen op de werknemers, zij hadden huiduitslag op hun armen en benen. Voordat ik vertrok om op zoek te gaan naar apotheek, vertelden de eigenaren me dat ze te lui waren om dit goed te behandelen. Het deed hen helemaal niets."
Slacht
Griekenland
"Deze konijnen worden hun hele leven opgesloten tussen draadgazen tralies. Ik zou het niet eens echt een ‘leven’ willen noemen. Het is eerder een drie maandelijks bestaan. Alles wat het leven de moeite waard maakt, is afgenomen bij deze jonge dieren. De korte momenten dat ze buiten de kooi komen, is als ze op een ruwe manier worden verplaatst van de ene naar de andere kooi. De enige frisse lucht die ze in hun leven krijgen is als ze naar het slachthuis worden vervoerd."
De laatste keer dat ze worden opgetild uit hun kooi is door een werknemer in het slachthuis; ze worden bij hun oren vastgegrepen en verdoofd door een elektrische stroomstoot. Daarna wordt hun keel doorgesneden".
Een operatie is voor niemand een lachertje, ook niet voor de 40-jarige chimpansee Jutta die in de zoo van Aalborg in Denemarken werd geopereerd aan twee gebroken tanden. Gelukkig kreeg ze steun van haar twee jaar oude jong Mijn.
Jutta en Mijn zijn erg close, dus besloot dierenarts Trine Hammer Jensen om Mijn bij haar moeder te laten tijdens de operatie. Mijn volgde nieuwsgierig de operatie.
Het was niet gemakkelijk om Mijn stil te houden, de artsen moesten erop toezien dat ze de draden niet uittrok, maar uiteindelijk is alles goed verlopen. Moeder en kind stellen het ondertussen goed.
De politie in Leiden is op zoek naar de dierenbeul die vorige week drie kittens met kattengrit en al gedumpt heeft bij het Leiderdorpse afvalverwerkingsbedrijf VLIKO.
Een van de beestjes heeft het niet overleefd, meldt RTV West. 'Er lag gigantisch veel papierafval in de hal', vertelt medewerkster Judith Schoten van VLIKO aan de regionale omroep. 'Het is echt toeval dat deze katjes zijn gevonden.'
De twee nog levende kittens zijn ondergebracht bij dierenasiel Stevenshage in Leiden. Iedereen die meer informatie heeft over deze twee kittens wordt verzocht contact op te nemen met de politie in Leiden.
Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft op 6 november in Zoeterwoude twee pony’s en een paard weggehaald. De dieren waren vermagerd, omdat ze niet genoeg te eten hadden. Ze stonden op een stuk land dat niet geschikt is voor het houden van hoefdieren. Eerdere waarschuwingen aan het adres van de eigenaresse leidden niet tot verbetering.
Bij een controle in oktober trof een inspecteur van de Inspectiedienst de twee vermagerde pony’s aan in Zoeterwoude. De dieren waren gehuisvest op een stuk land dat niet geschikt is voor het houden van hoefdieren. Daarnaast hadden ze geen beschutting en niet genoeg te eten.
Geen verbetering
De eigenaresse kreeg de kans de situatie te verbeteren en een dierenarts in te schakelen om de dieren de juiste zorg te geven. Toen bij een tweede controle bleek dat er niets verbeterd was en er zelfs een paard bij was gekomen, zijn de dieren in opdracht van RVO* in bewaring genomen. De pony’s zijn overgebracht naar een veilig opvangadres waar ze de juiste zorg krijgen.
Eerdere zaken
De eigenaresse uit Den Haag is de afgelopen jaren al meerdere malen betrokken geweest bij straf- en bestuurszaken in verband met de verzorging en huisvesting van dieren. "Ik ben enorm blij dat deze drie dieren nu eindelijk een welverdiende warme stal en goed voer krijgen", aldus de inspecteur.
Zeer geslaagde Landelijke Dierenambulancedag in Utrecht
.
Met een opkomst van circa 600 man mag St. Dierenlot trots zijn op dit evenement dat elke jaar beter en groter en interessanter wordt.. Er waren dit keer een kleine twintig lezingen en presentaties.
D I E R E N P O L I T I E
Anouk Duijnker vertelde over haar werk en ervaring in het veld. Nu 160 politiemensen met als focus dierenwelzijn, het aantal stijgt naar 180, over de taakverdeling met de NVWA en LID. Over hoe dierenmishandeling en verwaarlozing in de praktijk hand in hand gaan met andere criminele zaken als drugshandel, illegale wietplantages, mishandeling enz.
Over drugssmokkel met dieren, seks met dieren / dierenporno, over hanen- en hondengevechten, over recidive bij verwaarlozing – mensen bij wie elke 4-5 jaar honden worden weggehaald – maar waar doordat er geen goed volgsysteem is er een grote kans is dat deze over een aantal jaren WEER onder zachte dwang afstand moeten doen van hun huisdieren.
foto is niet van Anouk
Speciale aandacht was er voor de onmogelijke situatie waar door hun man mishandelde vrouwen (ook andersom natuurlijk) zitten als er thuis ook een dier is : in de Nederlandse Blijf van mijn Lijf huizen is een dier niet welkom en dit kan er toe leiden dat de mishandelde vrouw haar vlucht naar deze veilige haven uitstelt uit angst dat het dier de dupe wordt – zie http://www.piepvandaag.nl/kadera-en-het-ifaw-starten-samenwerking/ en http://kadera.nl/menu.php?menu=234.
In 2012 heeft Kadera in samenwerking met Universiteit Utrecht en Hondenbescherming wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling. Hieruit blijkt dat het merendeel van de plegers (55%) ook meerdere vormen van dierenmishandeling toepast en kinderen in 60% van de gevallen getuige zijn geweest van deze dierenmishandeling.
Daarnaast rapporteert ruim 41% van de vrouwen de vlucht naar de opvang uit te stellen vanwege zorgen om het huisdier. Tot nu toe blijven huisdieren in veel gevallen bij de (ex)-partner, die hiermee een machtsmiddel in handen heeft om de vrouw (en haar kinderen) blijvend te controleren en te chanteren.
Anouk vertelde ook over haar ervaring met Social Media, bijvoorbeeld over de zaak met de PonyPletter, Alkmaar, juli 2013, waar zij zeer veel tijd – te veel – aan het blussen van brandjes op Social Media.
Vanuit LDN waren we daar al alert op daar niet aan mee te doen en escalerende discussies te modereren / af te kappen – bij voorbeeld met de hype rond de aangespoelde walvis Johannes, december 2012 – maar van deze noodzaak zijn we nu nog meer van doordrongen.
Uit de zaal waren vragen over samenwerking DA <> DP : klopt, met sommige dierenambulances wordt goed samengewerkt maar er zijn natuurlijk ook leermomenten : zo is het bijvoorbeeld uiterst onhandig als de Dierenambulance een dode hond die die het slachtoffer is van een misdrijf naar de destructie te brengen. Daar is de Politie niet blij mee want die is dat het “bewijsmateriaal ” kwijt.
Anouk sloot af met een oproep aan alle dierenambulancevrijwilligers om hun ogen en oren open te houden en zaken die “ niet goed voelen “ direct te melden bij 144 Red een Dier. Het gaat immers beter wanneer we allemaal samenwerken en van elkaar leren. . Nee, deze presentatie was geen roze geur en maneschijn, maar voor mij HET hoogtepunt van een goed gevulde en geslaagde dag !
http://www.dierenwelzijn-nederland.nl ps. de volgende Landelijke Dierenambulancedag is 18 april 2015. Advies om die datum reeds te reserveren in je agenda ;-)
“Vanuit het kantoor van het opvangcentrum kan ik de sirene van de ebola-ambulance horen, op
weg naar opnieuw een mogelijk geval van ebola.”
Dat zegt Sofie Meilvang, projectmanager bij het Tacugama Chimpanzee Sanctuary (TCS) in het West-Afrikaanse Sierra Leone, over de problemen die het TCS nu heeft, midden in de grootste ebola-uitbraak uit de geschiedenis.
Er worden zorgvuldige hygiënemaatregelen genomen, en iedere dag wordt iedereen gecontroleerd. Tot nu toe zijn er geen personeelsleden, familieleden of reservaatbewoners die tekenen vertonen van deze vreselijke ziekte. Maar de uitbraak maakt wel slachtoffers op andere rampzalige manieren.
De laatste paar maanden heeft praktisch geen enkele toerist het reservaat meer bezocht. Het veldwerk voor andere organisaties ligt nu stil, omdat het voor het team niet langer veilig is om rond te reizen in het land.
Ook zijn de voedselprijzen de lucht ingeschoten.
Het Tacugama Chimpanzee Sanctuary en de chimpansees hebben het nu financieel heel erg moeilijk, en de ebolacrisis wordt alleen maar erger. Het TCS heeft al noodfinanciering gekregen van de International Primate Protection League en van Busch Garden Zoo’s Animal Crisis Grant. Het TCS doet wereldwijd een oproep tot noodhulp, zodat het door deze crisis heen kan komen.
Het International Fund for Animal Welfare schiet te hulp en biedt noodondersteuning voor voedsel, het salaris van personeel en andere zaken die van levensbelang zijn om de chimpansees te verzorgen. Deze chimpansees zijn gered uit de handel in bushmeat of werden illegaal gehouden als huisdier, en ze wonen nu in het opvangcentrum.
Terwijl de strijd om de mensen in Sierra Leone te beschermen tegen het dodelijke ebolavirus doorgaat, biedt het International Fund for Animal Welfare ook levensreddende hulp aan de andere bewoners van het land, die deze ook enorm hard nodig hebben.
Het zag er aanvankelijk niet goed uit voor de pasgeboren otter, die eind september op een strand in Californië werd gevonden. Het weesje, dat voorlopig nog geen naam heeft, woog toen amper één kilo. Na enkele weken van intense verzorging kon het dier vorige week overgebracht worden naar een gespecialiseerde instelling in Chicago. Daar mocht het even pootje baden en veroverde het meteen alle harten.
Pup 681, zoals de babyotter voorlopig bekend staat, behoort specifiek tot de bedreigde soort van Zuidelijke zeeotters. Het Shedd Aquarium in Chicago filmde de aankomst van de nieuwe bewoner zodat iedereen kan meegenieten. Ook de Amerikaanse media smulden van het moment.
Het zou een van de weinige aquaria zijn in de VS die de juiste middelen ter beschikking heeft voor het verzorgen van otters zoals pup 681. Volgens de vicepresident van het aquarium, Tim Binder, staat er een team van experts en dierenartsen ter beschikking die het dier de klok rond verzorgen. De otter leert intussen de basistechnieken om te overleven in het wild, zoals het vinden voedsel, zwemmen op de rug en het onderhouden van een stabiele lichaamstemperatuur.
De populatie van Zuidelijke zeeotters maakt de laatste jaren langzaam een comeback in centraal Californië. De aantallen zouden jaarlijks met 5 tot 6 procent stijgen, volgens officiële cijfers, maar voorlopig wordt de soort nog als een bedreigde diersoort beschouwd.
Hutje, mutje, geen wonder dat er gestrooid moet worden met antibiotica. Eet geen kweekvis !!
Wie garnalen eet of vissoorten die in Zuidoost-Azië zijn gekweekt, loopt een grote kans ook bacteriën binnen te krijgen die resistent zijn voor veel antibiotica. Dat zegt stichting Wakker Dier, die onderzoek deed naar de populaire vissoorten.
De stichting liet 43 monsters Aziatische vis onderzoeken en trof in de helft bacteriën aan die resistent zijn tegen antibiotica. Campagneleider Hanneke van Ormondt legt uit dat populaire vissoorten als tilapia en pangasius uit Vietnam en Thailand gekweekt worden in enorme bassins met veel ziektes. "Die ziektes worden bestreden met veel antibiotica die in het water worden gegooid of in het voer verwerkt worden", aldus Ormondt. "Antibiotica worden ook gebruikt als groeibevorderaar. Zo worden de bassins grote kweekvijvers voor antibiotica-resistentie."
Gezondheidsrisico
Als het eten niet goed verhit wordt, kunnen consumenten die resistente bacteriën binnenkrijgen. Dat vormt een risico voor de gezondheid. "Wanneer we ziek worden, werken de antibiotica niet goed meer", zegt Ormondt. "Infecties zijn dan moeilijk of in het ergste geval helemaal niet meer te behandelen."
In 2009 drong de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan op controle op resistente bacteriën in de vis, maar een goed controlesysteem is er nog steeds niet. Dat moet er nu wel komen, zegt het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL).
"We gaan nu snel actie ondernemen", zegt een woordvoerder van het CBL. "Wij gaan producenten van kweekvis nog strakker controleren en duidelijker eisen dat er minder antibiotica gebruikt moet worden in de kweek van vis."
Niet uit de schappen
CBL ziet vooralsnog geen reden om vis uit de schappen te halen. "Als die goed gebakken is, is er geen risico", aldus het CBL. "Maar snel onderzoek is gewenst."
Het bureau dringt daarom aan op een risico-analyse door de NVWA zodat duidelijk wordt "wat de ernst van de situatie is".