Translate

dinsdag 17 maart 2020

Waarom? Voor wie de Posbank bezoekt rondom het paviljoen waar je koffie drinkt zijn zo goed als alle bomen weggekapt.




Bij het paviljoen op de Posbank zijn zo goed als alle bomen gekapt. © Gerard Burgers


Meeste bomen rondom het paviljoen op de Posbank zijn gekapt, waarom doet Natuurmonumenten dit?

Dat is schrikken voor wie de Posbank bezoekt: rondom het paviljoen waar je koffie drinkt zijn zo goed als alle bomen weggekapt. Zit je aan je broodje in het paviljoen op de Posbank, dan zie je een kale vlakte om je heen. De bomen die hier tot voor kort nog stonden, zijn bijna allemaal omgehakt. 





Slechts hier en daar is een enkeling of een boomgroepje overgebleven. Is Natuurmonumenten weer lekker bezig?

Natuurmonumenten doet niet aan bosbouw


We hebben het hier gedaan voor het openhouden van de heide
Suzanne Blommaert , Natuurmonumenten
Critici opperden dat de organisaties kennelijk geld nodig hadden en aan de houtoogst wilden verdienen. Maar beheerder Jeroen de Koe van Veluwezoom wierp de verwijten van zich. ,,We doen hier niet aan bosbouw, maar kappen alleen om de heide open te houden, om de oude landgoederen te herstellen en op verzoek van de brandweer.”

Nu, in het nieuwe winterseizoen, is op Veluwezoom juist heel weinig gekapt, zegt woordvoerder Suzanne Blommaert van Natuurmonumenten. ,,Alleen hier, bij het Posbankpaviljoen. We hebben het hier gedaan voor het openhouden van de heide. Doe je niks, dan groeit de heide dicht en wordt bos. Hier en daar hebben we enkelingen of boomgroepen laten staan. Dat is goed voor vogels en andere dieren.”

Veluwezoom is een nagenoeg natuurlijk landschap

Blommaert: ,,Aan hout oogsten om het geld doen we niet. Veluwezoom is een nagenoeg natuurlijk landschap. We doen niet aan bosbouw en kappen nog steeds alleen om landgoederen in stand te houden, om de veiligheid te garanderen en voor de heide. Ook wel om voormalig productiebos met sparren om te vormen tot een meer natuurlijk bos.”
Bij de andere beheerders van bossen in de regio wordt anders gewerkt. Die doen, anders dan Natuurmonumenten, juist wél aan bosbouw. Wilke Schoemaker, die namens Twickel het Hof te Dieren beheert, zegt dat hij van de jaarlijkse bijgroei van hout 80 procent weghaalt. 
,,Je kunt ons zien als een biologische boer: we hebben productiebossen, om CO2 vast te leggen en planken te maken. In feite hanteren we een natuurbewuste landbouwmethode. Dit is geen natuurreservaat waar we alles maar laten groeien. Laat je alles staan, dan krijg je een eentonig bos. Volgens vogelorganisatie Sovon heb je bij ons en bij Middachten de meeste diversiteit in vogelsoorten. Zo slecht doen we het dus niet."

Middachten kapt soorten die weg mogen en laat andere staan

Ook op landgoed Middachten in De Steeg en het landgoed Biljoen in Velp wordt aan bosbouw gedaan. ,,We sturen op natuurlijke verjonging", zegt rentmeester Age Fennema van Middachten. ,,We hebben een actief beleid en reageren op wat er in het bos beheert. Soorten die we niet meer willen hebben, kappen we, andere laten we staan."
Rentmeester Willem van Vliet van Geldersch Landschap (Biljoen): ,,Wij kappen wel, maar niet meer dan de bijgroei. Soms kappen we oude productiebossen en vormen die om tot natuurlijke ecosystemen. We doen aan instandhouding en bosbeheer. We werken als de gemiddelde landgoedbeheerder. Bij ons zijn natuur en cultuur één."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten