Translate

zondag 22 maart 2020

Zijn we nog niet genoeg wakker geschud na de zoveelste ziekte die wordt veroorzaakt door het misbruiken, gebruiken of nuttigen van dieren ? ( 9 voorbeelden )



Zijn we nog niet genoeg wakker geschud na de zoveelste ziekte die wordt veroorzaakt door het misbruiken, gebruiken of nuttigen van dieren of haar producten. De mens wordt steeds zieker in geest maar ook in gezondheid. Hoeveel mensen moeten nog ziek worden en hoeveel mensen moeten er nog overlijden door vast te blijven houden aan de verslaving die vlees, vis en zuivel heet?
Voor degene die het nog steeds niet begrijpen hieronder een kleine opsomming van ziektes door het misbruiken, gebruiken of nuttigen van dieren of haar producten.

Aids

Het aidsvirus kwam oorspronkelijk voor bij apen. Het virus is bij de mens terechtgekomen door een toegenomen contact tussen mensen en apen: door de jacht op en de handel in apen, het kappen van het Afrikaanse regenwoud en de kolonisatie van Afrika. Hiv is een virus en heeft dus gastheren nodig. Het aidsvirus stapte van de ene gastheer (de aap) over naar een andere gastheer, de mens, en evolueerde verder.

BSE

(Boviene spongiforme encefalopathie), ook wel gekkekoeienziekte genoemd is een ziekte van runderen die door prionen wordt veroorzaakt.
Als weefsels van aan BSE lijdende dieren die prionen bevatten (met name het centraal zenuwstelsel en het lymfkliersysteem) op normale wijze worden gekookt gaan de prionen niet (voldoende) kapot. Eten nu andere wezens van een koe die deze ziekte had, dan bestaat de kans dat ze – wellicht door een wondje in de mond, wellicht toch door opname uit het maag-darmkanaal – intacte prionen in hun bloedbaan krijgen en zelf ook ziek worden. Bij koeien gaat dit vrij makkelijk zoals de geschiedenis heeft geleerd. In totaal zijn er in Groot-Brittannië tot februari 2009 167 mensen aan vCJD overleden (46 daarbuiten, van wie 3 in Nederland)

Q-koorts

Q-koorts is een dierziekte die in Nederland vooral voorkomt bij schapen en geiten. Mensen kunnen besmet raken door het inademen van met Q-koorts besmette stofdeeltjes in de lucht.

Ook is er een hele kleine kans op besmetting door het drinken van rauwe melk van geiten of schapen. Melk en kaas uit de supermarkt van geiten en schapen is altijd veilig. Ook vlees van geiten en schapen kun je veilig eten.

De verschijnselen van Q-koorts zijn griep met zware hoofdpijn en koorts. Bij uitzondering treedt ook longontsteking of hepatitis op. Zwangere vrouwen, ouderen en zieken lopen de meeste kans op infectie.

Scrapie

Omdat scrapie niet te onderscheiden is van BSE (wat wel gevaarlijk kan zijn voor de volksgezondheid) doet de EU er alles aan om tot een goed bestrijdingsprogramma te komen, om deze prionziekten geleidelijk terug te dringen en uiteindelijk volledig uit te bannen. Vanaf 1993 is het verplicht om scrapie te melden op basis van de Europese regelgeving. In 1994 komt er een verbod op het voeren van vleesbeendermeel van zoogdieren aan herkauwers. In januari 2001 werd dit aangescherpt tot een totaalverbod op het voeden van vleesbeendermeel aan landbouwhuisdieren. Sinds 1998 is toezicht en passieve bewaking van de schapen- en geitenpopulatie in verband met de aanwezigheid van scrapie in de EU verplicht. Per 1 januari 2002 wordt in Nederland 10% van de slachtschapen en geiten ouder dan 18 maanden getest op scrapie. In 2002 zijn ruim 370.000 dieren getest. Op schapenhouderijen die besmet zijn met scrapie worden sinds 1 oktober 2003 de voor scrapie gevoelige dieren gedood en vernietigd. Op besmette geitenhouderijen worden alle dieren gedood en vernietigd. Vanaf oktober 2004 mogen in Nederland alleen resistente (met het ARR/ARR genotype) dekrammen gebruikt worden met als doel het fokken van scrapie-ongevoelige schapen.

Cholera

Is een infectieziekte veroorzaakt door de bacterieVibrio cholerae. 1037 Against Animal Cruelty schreef hier al eens eerder over in haar artikel over schokkend lijdensweg krabben en kreeften tot zelfs maanden duren
De ziekte wordt overgebracht via besmet water, dat kan door het drinken van besmet water maar ook door het eten van rauwe vis die in vervuild water heeft gezwommen of door het eten van groente die in besmet water is gewassen. 
Om alleen al een voorbeeld te noemen: zo was er in 2011 opnieuw een uitbraak van cholera in de Dominicaanse Republiek. Er waren circa 500 gasten ingevlogen voor een trouwfeest. Ze hadden onder andere kreeft te eten gekregen die besmet was met cholera die even daarvoor in Pedernales, een stad bij de grens met Haïti was gevangen waar in 2010 de cholera was uitgebroken. Cholera-door-besmette-kreeft-op-chique-bruiloft

Spaanse griep

Deze wereldwijde epidemie eiste naar schatting 20 tot 100 miljoen levens. Er bestaan ten minste twee theorieën over de oorsprong van het virus. Sommige onderzoekers nemen aan dat de oorzaak van de griep een gemuteerd varkensvirus uit China was, dat misschien via Chinese spoorwegarbeiders in de VS belandde.
Een tweede theorie is dat het vogelvirus spontaan muteerde in Fort Riley, Kansas. In dit fort fokte men kippen en varkens voor eigen gebruik. Een kok zou besmet kunnen zijn geraakt met het virus, dat vanuit de kippen via de varkens dus bij de mens aankwam. Door mutatie was het virus in staat om besmetting van mens tot mens tot stand te brengen.

Sars en Mers

SARS en MERS zijn coronavirussen die ernstige klachten kunnen veroorzaken. Het MERS-virus komt vaak van dromedarissen. Het SARS-virus komt waarschijnlijk voor onder vleermuizen en civetkatten.
Het ‘Middle East Respiratory Syndrome-virus’ (MERS Middle East Respiratory Syndrome –CoV coronavirus ) is een coronavirus dat in september 2012 werd ontdekt. Het MERS Middle East Respiratory Syndrome -virus veroorzaakte vanaf 2012 een uitbraak in verschillende landen in het Midden-Oosten en in Zuid-Korea. Het virus circuleert nog steeds in het Midden-Oosten. Sinds de ontdekking van het virus zijn er wereldwijd 1800 patiënten (september 2016) met een bevestigde infectie met MERS-virus gemeld bij de World Health Organization World Health Organization  (WHO). Hiervan zijn 640 personen overleden.

Coronavirus/covid-19

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome –CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Ook vermoedelijk ontstaan door het eten van dieren op de Wuhan markt in China

Botulisme

De meest voorkomende toedieningsweg is via het maag-darmkanaal, in de vorm van bedorven eten. Vergiftigingen traden in het verleden vooral op door het eten van besmet vlees en besmette worst (de naam komt van botulus, Latijn voor worst)
1037 Against Animal Cruelty hoeft niet de enorme lijst met ziektes veroorzaakt door het gebruik van dieren te publiceren omdat we zagen dat organisatie Animal Rights deze taak al tot zich had genomen. Lees hier hun artikel met de enorme lijst die waarschijnlijk nog te kort is. www.animalrights.nl/corona-en-andere-zo%C3%B6nosen?



Vijf miljoen slachtvarkens in Nederland zijn drager van het Hepatitis-E virus. Geelzucht. En Hepatitis E komt ook steeds vaker bij mensen voor. Nergens ter wereld zijn meer mensen dragers van het Hepatitis E virus dan in Nederland. Bijna nergens ter wereld worden zoveel varkens gefokt op zo’n klein oppervlak. Bij de bloedbank Sanquin maakt men zich grote zorgen.
De veehouderij in Nederland vormt een steeds groter gevaar voor mensen. Daarom zou het voor mens en dier beter zijn als de veestapel wordt ingekrompen en de productie van dierlijke producten wordt beperkt. http://www.onesingleplanet.nl
Er zijn waarschijnlijk nog meer ziektes die veroorzaakt worden door het misbruiken, gebruiken/ nuttigen van het dier of het onvoldoende verhitten van het dierlijk product (omdat het vlees anders niet meer eetbaar is).
En ondertussen zien we de koppen voorbij komen waarin pluimveeslachters vragen om ook s’nachts te mogen slachten om de grote vraag naar vlees te kunnen verwerken

MRSA en ESBL  geen virus maar wel een gevaarlijk bacterie die een nachtmerie is voor ziekenhuizen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten