Translate

donderdag 7 mei 2020

Jaarlijks belanden 100 miljoen kleine plastic flesjes in de natuur: 2021 komt er 15 cent statiegeld op flesjes kleiner dan 1 liter



Per 2021 komt er statiegeld op kleine plastic flesjes. Dat is een grote mijlpaal in een jarenlange politieke strijd over statiegeld. En een flinke stap in de bestrijding van zwerfafval en dus plastic vervuiling. Dit voorkomt jaarlijks tot wel 90 miljoen plastic flesjes in het milieu.  



Wat gaat het inhouden?


Per 1 juli komt er 15 cent statiegeld op plastic flesjes kleiner dan 1 liter. Op grote flessen is dat momenteel 25 cent. We kunnen die flesjes dan op zo’n 12.000 plekken in Nederland inleveren. Denk aan supermarkten, treinstations, maar ook bijvoorbeeld bij het tankstation.  

Hier hebben we samen voor gestreden. Bedankt aan alle 106.533 tekenaars van de ‘I Love Statiegeld’ petitie, alle zwerfafvalrapers, plasticweigeraars en plastic-attackers. Aan de Plastic Soup Surfer, alle partners van de Statiegeldalliantie en alle kamerleden die zich hebben ingezet. Kortom, bedankt aan allen die net als wij van statiegeld houden. 

Maar we zijn er nog niet. Om de plastic soep niet nog groter te maken, moeten grote bedrijven als Coca-Cola en Albert Heijn stoppen met al dat onnodige wegwerpplastic. Teken nu onze petitie voor een wereld zonder wegwerpplastic.


Helpt statiegeld?


Jaarlijks belanden er 50 tot 100 miljoen plastic flesjes in de natuur. Rondzwervende blikjes en flesjes vervuilen niet alleen onze straten en bermen. Via riolen, slootjes en plassen komt het afval in de rivieren en uiteindelijk in zee terecht. Daar breekt het in kleine stukjes die door zeedieren worden aangezien voor voedsel. Statiegeld is een bewezen effectief middel om te zorgen dat dit afval niet op straat en in het milieu belandt. Zo blijkt uit onderzoek dat statiegeld de hoeveelheid flesjes in de natuur met 70 tot 90% vermindert. Je ziet ook dat het werkt aan de grote PET-flessen, waar al statiegeld op zit. Die zie je zelden op straat liggen.


Hoe zit het met statiegeld op blikjes?


Er wordt later nog een besluit genomen over statiegeld op blikjes. Als het aantal blikjes in het zwerfafval het komende jaar niet drastisch afneemt, komt in 2022 ook daar statiegeld op. Wij zijn groot voorstander. Blikjes zijn een groot onderdeel van het zwerfafval, nog meer dan plastic flesjes. Jaarlijks belanden er nu 100 tot 160 miljoen blikjes in de natuur. En ze vormen een groot probleem. Zo worden er jaarlijks 12.000 koeien ziek   en sterven er 4.000 koeien een pijnlijke dood, omdat ze zwerfafval opeten, met daarin vlijmscherpe stukjes blik. 

Waarom nu pas statiegeld op kleine flesjes?


Het is een flinke politieke strijd. De Nederlandse samenleving is grote voorstander, maar het bedrijfsleven vindt het maar gedoe. Dus hebben zij jarenlang, de supermarkten voorop, met succes gelobbyd tegen de uitbreiding van statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Daar kwam in 2018 verandering in, toen de regering besloot statiegeld op kleine flesjes in te voeren, tenzij het bedrijfsleven in twee jaar het aantal kleine flesjes met minimaal 70% terug zou dringen en 90% van de plastic flessen zou recyclen. Maar daar heeft het bedrijfsleven flink gefaald. Sterker nog; de laatste monitoringsresultaten laten zien dat het aantal getelde flesjes in het milieu toeneemt.

Wat kan jij doen?


  • Feliciteer minister van Veldhoven via Twitter met deze overwinning! En vraag haar gelijk om ook statiegeld op blikjes in te voeren.
  • Teken onze petitie voor een wereld zonder wegwerpplastic, want we moeten af van die enorme hoeveelheid onnodig plastic in de supermarkt.
  • Doe een donatie en steun ons financieel in de strijd tegen wegwerpplastic. 
www.greenpeace.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten