Voor het produceren van geitenmelk en geitenkaas worden er elk jaar zo’n 130.000 geiten geboren. De helft daarvan zijn bokjes en die geven geen melk. Aangezien in Nederland nog niet veel bokkenvlees wordt gegeten, worden ze getermineerd. Terwijl dit vlees heel lekker en gezond is.
Hier willen wij verandering in brengen. Dat doen we o.a. door goede samenwerking binnen de keten, via een bewustwordingscampagne, en door Nederland kennis te laten maken met de smaak en kwaliteit van bokkenvlees.
Ontdek Het Verhaal van de Geitenbok en kijk wat jij kan doen om hem zijn waarde terug te geven… Vooruit met de Geitenbok!
Madelaine Looije van Eyes on Animals vertelde in Nieuwsweekend dat zij veel inspecties hebben gedaan bij geitenbedrijven, veetransporten en slachterijen om de situatie van die bokjes te controleren. Bokken geven natuurlijk geen melk en het vlees is niet heel lekker, dus zo’n dier wordt in principe als slachtafval geboren. "Je ziet dat hele kleine bokjes die wankel op hun pootjes staan op de laadklep worden gezet, vaak zijn ze amper zeven dagen oud", zegt Looije.
Bokkenvlees
De dierenwelzijnsorganisatie heeft een website, namelijk vooruitmetdegeitenbok.nl, waar het verhaal van het bokje wordt verteld. Ze pleiten ervoor om vaker bokkenvlees te eten. Looijen: "Er is al bijna tien jaar geprobeerd om geitenbokkenvlees populairder te maken, maar dat lukt niet echt. Ik vind ook niet dat de industrie zich daarachter mag verschuilen en gewoon hun verantwoordelijkheid moet nemen voor de dieren." Als het vlees populairder wordt, zou dat betekenen dat de boer gemotiveerder is om de bokjes groot te brengen.
Transport verboden
Eyes on Animals hoopt te bereiken met dit onderzoek is dat het transport van de piepjonge dieren verboden wordt en dat de transportleeftijd verhoogd wordt naar minimaal drie weken. "Er gaat op deze manier wel wat melk verloren, natuurlijk. Maar de geitensector is een hele rijke sector, de melkprijs ligt al heel lang hoog en is heel stabiel. Dus er is voldoende financiële ruimte om voor die bokjes te zorgen. De boeren nemen hun verantwoordelijkheid nu nog niet en sturen die dieren naar de slacht. En niet voor het vlees, maar gewoon om ze dood te maken."
Bron: www.eyesonanimals.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten