Translate

zondag 12 maart 2023

Ze stierf alleen en eenzaam in Marineland Ontario Canada, waar ze al meer dan 40 jaar gevangen werd gehouden en waar 5 van haar baby's stierven

 

Eenzame orka Kiska sterft op Marineland in Canada




Orka in gevangenschap, foto: Canva

Kiska, de eenzame vrouwelijke orka die in gevangenschap wordt gehouden in het themapark en aquarium Marineland in Ontario, Canada, is overleden. Ze werd in 1979 in het wild gevangen in IJsland toen ze nog maar drie jaar oud was. Sindsdien wordt ze gevangen gehouden.

Kiska was de laatste overlevende orka op Marineland en overleefde alle andere orka's in haar tank, inclusief haar vijf baby's. Het park heeft sinds de opening in 26 1961 orka's in zijn tanks gehad; 17 orka's stierven in Marineland en zes anderen in andere parken.

De walvis stierf donderdag in Marineland, zei een woordvoerder van de regering van Ontario laat op vrijdag.


De Canadese dierenwelzijnsgroep Animal Justice zei op Twitter dat het "diepbedroefd is over dit nieuws en opnieuw oproept tot aanklachten tegen Marineland voor illegale dierenmishandeling." De groep diende meerdere juridische klachten in over het welzijn van Kiska.

"Kiska verdient gerechtigheid voor wat ze heeft doorstaan," zei Animal Justice, en riep de autoriteiten op om de resultaten van een post-mortem openbaar te maken en Marineland te vervolgen "voor het onwettige leed dat Kiska duidelijk heeft ervaren tijdens haar laatste jaren."

"Haar omstandigheden bleven verslechteren terwijl ze in eenzaamheid zweefde", zei voormalig Marineland-medewerker Philip Demers in januari. "Haar lijden is nu voorbij", zei hij vrijdag, eraan toevoegend dat "het overlijden van Kiska, de laatste orka van MarineLand, het einde van orka-gevangenschap in Canada voor altijd markeert."


Dierenrechtenactivisten hadden al lang kritiek op de omstandigheden van de orka en merkten op dat haar tank te klein was en dat het water waarin ze zwom niet correct werd onderhouden. Kiska woonde al 11 jaar alleen in een tank.

Orka's, ook bekend als orka's, zijn zeer sociale dieren die leven in sociale groepen die pods worden genoemd. Ze hebben complexe sociale relaties en communicatiesystemen die een verscheidenheid aan vocalisaties gebruiken, waaronder klikken, fluitjes en oproepen, om met elkaar te communiceren.

Toen beelden van Kiska die rond haar tank cirkelde en water over de muren van haar geïsoleerde tank spatte in juni vorig jaar werden gedeeld, zeiden onderzoekers dat haar gedrag het gevolg was van haar beschadigde mentale en fysieke gezondheid en welzijn van langdurige gevangenschap.

Dierenrechtengroep People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) zei dat Kiska extreem eenzaam was en dat haar leven werd gekenmerkt door "tragedie na tragedie" nadat alle vijf haar kalveren stierven voordat ze zeven jaar oud waren.

Sinds januari 2020 is MarineLand 160 keer geïnspecteerd na klachten over dierenmishandeling.

   

Meld je aan voor wekelijks dierennieuws

* geeft aan dat het verplicht is
           
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten