Translate

zaterdag 7 oktober 2023

Amazone rivierdolfijnen sterven massaal door droogte en hitte : Extinction Rebellion hier kunnen jullie wat betekenen met klimaat acties en niet op de A12:

 





Onderzoekers halen dode dolfijnen uit Lake Tefe, dat uitmondt in de Solimoes-rivier, die is getroffen door de hoge temperaturen en droogte in Tefe, Amazonas-staat, Brazilië, 2 oktober 2023, credit: Reuters / Bruno Kelly

De lichamen van 120 rivierdolfijnen zijn sinds vorige week drijvend gevonden in een deel van de Amazone. Experts vermoeden dat de dolfijnsterfte werd veroorzaakt door ernstige droogte en hitte.

"Tot nu toe hebben we een minimale telling van 120 karkassen gehad, waaronder roze dolfijnen en tucuxis, waarbij de meerderheid, ongeveer 80%, roze dolfijnen zijn," zei Miriam Marmontel van het Mamirauá Institute for Sustainable Development (IDSM) in Brazilië.


"Als deze sterftecijfers blijven stijgen, zullen we in een zeer kritieke situatie terechtkomen, gezien het feit dat beide soorten (roze dolfijnen en tucuxis) met uitsterven worden bedreigd," voegde ze eraan toe. De Amazone rivierdolfijnen, velen met een opvallende roze kleur, zijn unieke zoetwatersoorten die alleen in de rivieren van Zuid-Amerika voorkomen.

Onderzoekers zeiden dat lage rivierniveaus tijdens een ernstige droogte het water in delen van de rivier hebben verwarmd tot temperaturen die te warm zijn voor de dolfijnen.

"We hebben een reeks analyses en milieumonitoringcampagnes uitgevoerd in lake Tefe. De watertemperatuur was erg hoog op de dag van de dood (28 september, toen 70 karkassen verschenen) op bepaalde momenten, meer dan 39 graden Celsius, een extreem hoge waarde boven het gemiddelde" zei onderzoeker Ayan Fleischmann.

"Het gemiddelde ligt hier in onze regio in Lake Tefe tussen de 29 en 31 graden Celsius. Voor deze tijd van het jaar is het een extreem hoge waarde en is het zeker gerelateerd aan de sterfgevallen," voegde Fleischmann eraan toe. Duizenden vissen zijn onlangs ook gestorven in amazonerivieren als gevolg van een gebrek aan zuurstof in het water.

De Animal Reader brengt je het laatste nieuws over dieren. Volg ons op Google Nieuws of abonneer je hier.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten