Translate

donderdag 12 oktober 2023

Amnesty International: Burgers aan beide zijde betalen de prijs van ongekende escalatie tussen Israël en Gaza terwijl het dodental oploopt

 


Foto: Het Parool

Israëlische veiligheidstroepen en Palestijnse gewapende groepen moeten alles in het werk stellen om de levens van burgers te beschermen bij de huidige uitbraak van gevechten in Israël en de bezette Palestijnse gebieden, zei Amnesty International te midden van een stijgend aantal burgerslachtoffers.

De escalatie van het geweld van vandaag begon met Hamas die raketten op Israël afvuurde en een ongekende operatie van zijn strijders in het zuiden van Israël lanceerde.

"We zijn diep gealarmeerd door de stijgende burgerdoden in Gaza, Israël en de bezette Westelijke Jordaanoever en roepen alle partijen in het conflict dringend op om zich te houden aan het internationaal recht en alles in het werk te stellen om verder bloedvergieten onder burgers te voorkomen. Volgens het internationaal humanitair recht hebben alle partijen in een conflict een duidelijke verplichting om de levens te beschermen van burgers die betrokken zijn bij de vijandelijkheden", aldus Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International.

"Het opzettelijk richten op burgers, het uitvoeren van disproportionele aanvallen en willekeurige aanvallen waarbij burgers worden gedood of gewond, zijn oorlogsmisdaden. Israël heeft een gruwelijke staat van dienst in het straffeloos plegen van oorlogsmisdaden in eerdere oorlogen tegen Gaza. Palestijnse gewapende groepen uit Gaza moeten zich onthouden van het aanvallen van burgers en het gebruik van willekeurige wapens, zoals ze in het verleden hebben gedaan, en het meest intensief in dit geval, daden die neerkomen op oorlogsmisdaden.

De vergeldingsaanval van Israël op Gaza heeft volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid minstens 232 mensen gedood en bijna 1.700 gewond.

Israëlische media hebben minstens 250 doden gemeld en het Israëlische ministerie van Volksgezondheid meldde meer dan 1.500 gewonden bij aanvallen door Palestijnse gewapende groepen.

Het Israëlische leger bevestigde aan de media dat Israëlische burgers, evenals soldaten, zijn ontvoerd door Palestijnse gewapende groepen en gegijzeld. De ontvoering van burgers en gijzeling zijn verboden door het internationaal recht en kunnen oorlogsmisdaden vormen. Alle burgers die gegijzeld worden, moeten onmiddellijk, onvoorwaardelijk en ongedeerd worden vrijgelaten. Alle gevangenen moeten humaan worden behandeld, in overeenstemming met het internationaal recht en medische behandeling krijgen.

De diepere oorzaken van deze herhaalde geweldscycli moeten dringend worden aangepakt. Dit vereist het handhaven van het internationaal recht en het beëindigen van Israëls 16 jaar durende illegale blokkade van Gaza, en alle andere aspecten van israëls systeem van apartheid opgelegd aan alle Palestijnen. De Israëlische regering moet zich onthouden van het aanzetten tot geweld en spanningen op de bezette Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, vooral rond religieuze plaatsen. Amnesty International roept de internationale gemeenschap op om dringend in te grijpen om burgers te beschermen en verder lijden te voorkomen.

In 2021 opende het Internationaal Strafhof een onderzoek naar de situatie in de staat Palestina. Haar mandaat omvat misdaden onder internationaal recht gepleegd door alle partijen in de huidige strijd, evenals de misdaad tegen de menselijkheid van apartheid tegen Palestijnen.

Achtergrond

Sinds 2007 heeft Israël een lucht-, land- en zeeblokkade opgelegd aan de Gazastrook en collectief de hele bevolking gestraft.

In juni publiceerde Amnesty International haar onderzoek naar het offensief van mei 2023 in de Gazastrook, waarin werd vastgesteld dat Israël op onwettige wijze Palestijnse huizen had vernietigd, vaak zonder militaire noodzaak in wat neerkomt op een vorm van collectieve straf tegen de burgerbevolking.

In haar rapport van februari 2022 heeft Amnesty International uiteengezet hoe Israëlische troepen in Gaza (evenals op de Westelijke Jordaanoever en Israël) daden hebben gepleegd die verboden zijn door het Statuut van Rome en het Apartheidsverdrag, als onderdeel van een wijdverspreide en systematische aanval op de burgerbevolking met als doel een systeem van onderdrukking en overheersing over Palestijnen in stand te houden, daarmee de misdaad tegen de menselijkheid van apartheid vormend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten