Translate

maandag 2 oktober 2023

Koala op heterdaad betrapt: duizenden euro's jonge eucalyptusplantjes buitgemaakt

Kirsten Sokol 


Volgevreten, lekker in slaap gevallen

 Humphrey Herington stond al weken voor een raadsel: dag na dag verdwenen er kleine plantjes uit zijn Eastern Forest Nursery bij Lismore, in de Australische deelstaat New South Wales. Of hij vond afgevreten eucalyptusplantjes terug, zonder spoor van de dader. Tot hij hem op heterdaad heeft betrapt: een versufte koala, op een verhoogje tussen de afgevreten eucalyptusplanten.

"De koala in kwestie zag er tevreden uit. Het dier moet bijzonder veel honger hebben gehad en na het eten moet hij te lui zijn geweest om nog terug te keren naar een boom", zegt Herington aan de BBC. Hij doopt de hongerige koala "Claude", naar zijn gigantische klauwen, die hem in staat hebben gesteld om tot bij de kleine plantjes te klimmen en zijn slag te slaan. Wekenlang kon Claude 's nachts in alle rust zijn gang gaan. "Er waren nooit sporen van inbraak, dus de ware toedracht was al die tijd een mysterie."


"Ik ben eigenlijk wel onder de indruk van wat Claude heeft gedaan"

Humphrey Herington, eigenaar plantenkwekerij

Na de betrapping zet Herington Claude in een handdoek gewikkeld in een boom, op enkele honderden meters buiten de plantenkwekerij. Probleem opgelost, zo lijkt het, maar Claude laat zich niet afschrikken. Hij keert enkele dagen later gewoon terug om zijn strooptocht verder te zetten. In totaal heeft hij voor ongeveer 6.000 Australische dollar (omgerekend zo'n slordige 3.500 euro, red.) aan kleine plantjes vernield.

De plantenkwekerij gaat nu investeren in een hek met een speciaal net, om hun plantgoed beter af te schermen van koala's en andere hongerige dieren. Het is de eerste keer in 20 jaar tijd dat Herington te maken krijgt met een stelende koala. De dieren leven vooral in bomen en staan niet echt bekend om hun vernuft, lenigheid of fitheid. "Daarom ben ik enigszins onder de indruk van wat Claude heeft gedaan", zegt Herington.

Beschermingsprogramma om koala's te redden

Met zijn strooptocht schiet Claude een beetje in eigen voet. De eucalyptusplanten die hij in het geniep heeft opgegeten, waren eigenlijk bedoeld om de koalapopulatie in de regio een duwtje in de rug te geven. WWF Australië wil in samenwerking met de lokale organisatie Bangalow Koalas tegen 2025 ongeveer een half miljoen eucalyptusbomen bijplanten in de regio. Koala's overleven louter op eucalyptusbladeren.

Koala's zijn sinds 2022 officieel een bedreigde diersoort in Australië. Het aantal dieren dat er nog in het wild leeft, is aanzienlijk afgenomen. Daar zitten onder meer de grote bosbranden van begin 2020 voor iets tussen. Toen zijn grote stukken natuurgebied vernield en hebben veel dieren de vlammenzee niet overleefd. Op verschillende plekken in Australië lopen er programma's om de wilde koalapopulatie in stand te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten