Translate

dinsdag 3 oktober 2023

Bij hondenfokkerijen gaat veel mis : Dierenartsen, fokkers en veel dierenwelzijnsorganisaties slaan de handen ineen om het welzijn van de honden te verbeteren met Stichting Fairdog

 


Stichting Fairdog wil zorgen voor keurmerk voor gezond gefokte honden


Dierenartsen en fokkers slaan de handen ineen om het welzijn en de gezondheid van honden te verbeteren en verantwoord fokken te stimuleren. Ze hebben daarvoor stichting Fairdog opgericht. De stichting wil er onder meer voor gaan zorgen dat er een onafhankelijk keurmerk voor gezond en sociaal gefokte honden komt.

De initiatiefnemers zijn de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), de Koninklijke Nederlandse Kennelclub “Cynophilia” en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Zij willen dat in de toekomst elke hond een gezonde hond is, die niet lijdt onder zijn uiterlijk.

Naar schatting is er elk jaar vraag naar 150.000 honden. Mensen die een pup zoeken, willen natuurlijk voorkomen dat de toekomstige hond gezondheids- of gedragsproblemen heeft of ziektes met zich meedraagt. Maar helaas komen erfelijke ziekten en schadelijke uiterlijke kenmerken veel voor en het is volgens de initiatiefnemers onduidelijk waar je moet zijn als je op zoek bent naar een gezonde en sociale hond. Bij een rasvereniging, het dierenasiel, een handelaar, een pup uit een nestje van een kennis of koop je via Marktplaats?

Het doel van Stichting Fairdog is om een platform te bieden aan zowel consumenten, fokkers, als instellingen, waar gezonde en sociale honden worden aangeboden, die op een verantwoorde, duurzame en diervriendelijke wijze zijn gefokt. De stichting gaat dit onder meer doen door onderzoek te stimuleren, voorlichting te geven, en een keurmerk te introduceren.

Volgens de initiatiefnemers is een zorgvuldige en veterinair onderbouwde selectie van fokdieren de sleutel tot de aanpak van de problematiek. Stichting Fairdog is een organisatie zonder winstoogmerk die wil uitgroeien tot een onafhankelijke autoriteit op het gebied van fokkerij van gezonde honden.

 Bron:   www.hondenbescherming.nl

De wereld van de hondenhandel en de hondenfokkerij is groot en gecompliceerd. Hoe kun je nu het kaf van het koren scheiden bij de aanschaf van bijvoorbeeld een pup of een herplaatser. Hier komt Fairdog om de hoek kijken. Fairdog wil de zoekende hondenzoekers een betrouwbaar platform bieden. Er zullen onder andere kwaliteitscriteria voor de hondenfokkerijen en voor de import van honden uit het buitenland komen. Je kunt hierbij denken aan de gezondheid van de hond, het gedrag, de fokmethode, hoe de honden gehuisvest zijn en het welzijn van de honden. Fairdog moet een website worden met daarop een betrouwbaar aanbod voor de consument

Wat is FairDog dan precies
FairDog is een samenwerking van onder andere dierenartsen,dierenbeschermers, dierenspeciaalzaken, fokkers, importeurs van buitenlandse herplaatsers en wetenschappers en hebben maar één doel: een volledig gezond en sociaal aanbod van honden in Nederland. FairDog buigt zich daarom over de fokkerij en handel van honden.

Hoe gaat het dan straks
Of de consument nu op zoek is naar een rashond, een asbakkenras, een hond uit het buitenland- of uit een asiel, er wordt een gerichte voorlichting gegeven om ervoor te zorgen dat de match tussen hond en toekomstig baas zo goed mogelijk is. Mocht er een match zijn tussen de hond en de nieuwe baas, dan houdt het hier niet op. Ook na aankoop wordt de eigenaar via het platform verder geholpen met bijvoorbeeld de opvoeding en de verzorging van de hond. Indien het om een hond uit het buitenland gaat, dan zullen er nog een aantal zaken bijkomen. Er is openheid over waar de hond vandaan komt, hoe het transport van het dier verloopt en een bijdrage aan het oplossen van de problemen met zwerfhonden in het land van herkomst.

Het doel van Fairdog
Indien een consument een hond via Fairdog aanschaft dan moet deze er op kunnen rekenen dat de hond een gezonde en sociale hond is die op een verantwoorde wijze is gefokt of geïmporteerd.

Wie doen er mee
Citaverde College, Dibevo, Dier & Recht, Dierenbescherming, Hogeschool Van Hall Larenstein, Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland, Stray Animal Foundation Platform, Universiteit Utrecht en de Vereniging van Beroepsmatige Kennelhouders (VBK). Andere partijen die belangstelling hebben om mee te doen aan FairDog kunnen zich bij het platform aanmelden via de website Fairdog.nl.

Bron: www.startpunthonden.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten