woensdag 18 mei 2016

Even wat anders dan ellende: Het koeien rusthuis De Leemweg in het zonnetje ( veel foto's en video's )
http://www.koeienrusthuis.nl/in-beeld/fotoboek   foto's


Video 2015

Koeien die niet meer productief zijn, hebben recht op een onbezorgde oude dag

home 1Dat is het idee achter Stichting de Leemweg. Onze stichting adopteert en verzorgt koeien uit heel Nederland die zijn ontsnapt uit het slachthuis, zijn verwaarloosd of om wat voor reden dan ook, nergens anders terecht kunnen. De dieren die bij ons onderdak krijgen, hebben veelal de dood letterlijk in de ogen gekeken. Op de Leemweg wordt geen koe of os ooit geslacht. Bij ons mogen ze in alle rust en vrede herkauwen, totdat ze van de ouderdom sterven.

Natuurlijk is ons werk een druppel op de gloeiende plaat.

Maar ons motto is en blijft dat koeien meer dan ‘melkproducenten’ zijn. Runderen zijn intelligente, sociale dieren, die ook een goed leven verdienen. De gemiddelde melkkoe geeft gedurende haar leven vele duizenden liters melk voor de zuivelindustrie. Dat verdient volgens ons een stukje respect.
Stichting de Leemweg is in 1996 opgericht door de vrienden Bert Hollander en Rien van den Bergh. Bert verzorgde op dat moment twee koeien die waren overgebleven na het sluiten van het melkveebedrijf van zijn ouders. Deze koeien, genaamd Linda en Rieki, waren de eerste twee koeien van de stichting. 

Op dit moment telt de Leemweg 48 bewoners, van jong tot heel oud. De meeste melkkoeien worden na 3 tot 6 jaar geslacht en stiertjes leven meestal niet langer dan 1 jaar. De Leemweg is de enige plek in Nederland, waar koeien van 20 jaar of ouder te zien zijn en waar u ook ossen kunt bewonderen. Wij laten onze oudjes graag genieten van een welverdiend pensioen!
Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

11 mei 2016: de kudde van Bert gaat weer naar buiten

Na een veel te lange, natte winterperiode is het gras op het weiland voldoende hersteld en mag de kudde van Bert eindelijk weer het weiland op. Skippy en Joke blijven voorlopig nog even op het landje achter Bert’s huis staan, om daar het weiland af te grazen en een aantal van de oudere koeien blijven ook buiten op het veldje naast de stal, omdat hun poten niet meer geschikt zijn voor de drassige weilandgrond. In de stal is het een geloei van jewelste: de dames en een paar heren hebben donders goed door dat er vandaag iets bijzonders staat te gebeuren. Om half twee is de vrachtwagen er en worden de koeien door Bert en een paar vrijwilligers in groepjes van 4 in de richting van de loopbrug geleid. Bij de ene koe gaat dit wat gemakkelijker dan bij de andere. Sommige bewoners hebben nare herinnereingen aan vrachtwagens en zijn daarom niet dolenthousiast om in de laadbak te stappen. Maar uiteindelijk is iedereen aan boord en wordt de kudde in drie rijtoeren naar het grote weiland gereden, waar ze tot laat in de herfst zal blijven. Het uitstappen gaat heel wat sneller dan het instappen: de dieren rennen om het hardst in de richting van de groene weide. Na anderhalf uur is het klusje geklaard. De laatste groep koeien raast het land op en de dieren kunnen weer volop van hun vrijheid genieten. Laat de zomer maar komen!
IMG 3840IMG 3889 - KopieIMG 3894

Een nieuwe bewoonster op de Leemweg

IMG 3847Sinds kort heeft de Leemweg er een nieuwe bewoonster bij: kalf Sientje. Sientje werd begin november 2015 geboren op een boerderij in de buurt van Assen (Drenthe). Sientje heeft een slechte start in het leven gehad: ze is te vroeg geboren en heeft daarna allerlei aandoeningen overwonnen, waar ze helaas een longbeschadiging aan heeft overgehouden. Maar ze is ook een vechter, want ze is er nog steeds en het gaat nu de goede kant op met haar. Voorlopig moet ze, nogal tegen haar zin, in de beschutte paardenbox naast de stal blijven, omdat ze nog te mager is om buiten te staan. Zodra Sientje wat meer vet op haar botten heeft, mag ze zich bij de oudere koeien op het landje naast het huis van Bert voegen. Nog even geduld Sientje…

Deeladoptie voor Deci

Deci2Goed nieuws voor Deci, want ze is vanaf april 2016 gedeeltelijk geadopteerd door Wil uit Heiloo. Deze Holstein Frisian koe werd 2011 in beslag genomen bij een boerenbedrijf dat zijn dieren zwaar verwaarloosde. Deci was er behoorlijk slecht aan toe, toen ze op 10 september 2012 naar de Leemweg werd gebracht. Ze was op dat moment zelfs te mager om naar de slacht te gaan. Zo heeft haar slechte toestand het leven van Deci uiteindelijk gered. Deci is ondertussen helemaal hersteld en het gaat nu prima met haar. Namens de Leemweg, bedankt Wil!

Voor meer berichten, ga naar koeienblog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten