donderdag 19 mei 2016

In Radboud Universiteit worden Proefdierapen bewust dorstig gehouden en gescalpeerd ( petitie )


https://www.animalrights.nl/red-de-radboud-apen  Petitie

Red de Radboud apen

Animal Rights eist de vrijlating van de laatste twee proefapen die opgesloten zitten in het proefdiercentrum van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het proefdiercentrum kwam eerder in opspraak vanwege het bewust dorstig houden van de proefapen: zij krijgen nog geen glas water per dag.

      
                 
"Voor de proefapen dreigt nu een nieuw gevaar. De Radboud Universiteit wil de apen afmaken. Wij zijn een petitie gestart omdat we vinden dat de dieren een waardig “pensioen” verdienen.
Robert Molenaar, directeur van Animal Rights  
      
                         
40 jaar proefapen in Nijmegen
 
Uit ons onderzoek blijkt dat er in Nijmegen al sinds 1976 apen worden gebruikt om wetenschappelijke experimenten mee te doen. We hebben een tijdlijn opgesteld van de dierproeven en onze strijd voor hun vrijheid. In al die jaren zijn de testmethoden nauwelijks veranderd. Ook vandaag de dag worden de resusapen opgesloten en dorstig gehouden. Gedurende de experimentele periodes waarin de hersenmetingen plaatsvinden, wordt de watervoorziening van de apen beperkt. Zij krijgen in 24 uur slechts 20 ml water per kilo lichaamsgewicht.1 De proefapen wegen gemiddeld negen kilo, wat neerkomt op 180 ml water per 24 uur. Dat is amper een gemiddeld glas water (een standaard flesje mineraalwater bevat 250 ml). Ook in het weekend, als de onderzoekers vrij hebben en de experimenten niet plaatsvinden, wordt de waterrestrictie nog streng aangehouden. Dan krijgen de apen 400 ml water i.p.v. de 180 ml die ze op doordeweekse dagen krijgen.

Lees ook: Tijdlijn-40 jaar proefapen in Nijmegen

 

Met pensioen

Het zou niet voor het eerst zijn dat voormalige proefapen met pensioen mogen. In 2011 werden 73 vrouwelijke Java-apen uit het proefdiercentrum van MSD in Oss uitgeplaatst naar Stichting Aap.2 Molenaar: 'We hebben vaker met succes campagne gevoerd voor de vrijheid van proefapen. De Radboud Universiteit geeft als reden op dat ze de apen willen doden om de hersenen te onderzoeken. Maar de universiteit heeft in 40 jaar tijd honderden apen gedood. Hoeveel apenhersenen hebben de onderzoekers wel niet nodig? Nu is het de beurt aan de Radboud Universiteit om een gebaar te maken.

5 opmerkingen:

 1. Het zoveelste bewijs van de gruwelijke (altijd ONNODIGE) dierproeven!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je word hier niet goed van en ik ben het volledig eens met Wizza.

  Moet je je voorstellen dat je man of vrouw thuiskomt en je vraagt: "En hoe was jouw dag vandaag?" .....

  Als ik een partner had die daar zou werken dan zou zijn/haar koffer op de stoep staan het moment dat hij/zij mee zou werkend met al dit gruwelijke dierenleed. Mensen die dat kunnen doen missen elke empathie. Eng!
  Dank je wel Cath voor je reactie. Ik ben het helemaal met jullie eens. Dat gevoel heb ik ook wanneer je man thuis komt na het doodknuppelen van zeehondjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bovenste reactie opgestuurd door Cath Boom. Het is voor meerdere lezers moeilijk om een reactie te plaatsen op deze blog. Het spijt maar ik weet niet hoe ik dit op kan lossen. Gmail heeft mijn vraag hierover niet beantwoord. Reuze bedankt Wizza en Cath.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Reacties
  1. Thank you for your reaction. Could you please explaine what you mean ? tora rules?

   Verwijderen