dinsdag 10 mei 2016

Verwerpelijk Pinkster vermaak Schiermonnikoog: Haan in mand aan 18 meter hoge mast gehesenHaan in mandje op Schiermonnikoog 3 dagen lang aan een 18 meter hoge mast gehesen !

 
 
 
Werkelijk niet te geloven dat dit in 2016 nog mag!!Welke idioot heeft dit ooit bedacht.  En dan in deze hitte? Ik kan er niet achter komen wat deze verwerpelijke traditie moet voorstellen. Uiteraard gaat het gepaard met veel drank. Lachen, gieren, brullen!! Oh wat hebben we een lol! Als u, de lezer, hier meer over weet hoor ik dat graag. De Burgemeester ziet de haan hangend aan de mast wel zitten. Volksvermaak zegt hij, moet kunnen. Geen enkele reden volgens hem om er mee te stoppen. De haan heeft het beter dan de dieren in de vee-industrie. Er is verschil mijnheer de Burgemeester, Hoe verwerpelijk de vee-industrie ook is , de dieren worden niet gebruikt voor volksfeesten en spelletjes. Ganzentrekken, zwientje tikken en haantjes aan masten hangen, is in 2016 niet meer van deze tijd. We leven gelukkig niet meer in de Middeleeuwen. Maar u blijkbaar wel..
 
 


De Dierenbescherming afdeling Friesland roept de organisatie van het Kallemooi op om te stoppen met het gebruik van dieren bij dit evenement.  Het Kallemooi vindt rond de Pinksterdagen plaats op Schiermonnikoog. Onderdeel van dit evenement is dat een levende haan 3 dagen lang in een mand wordt opgesloten die in een hoge mast wordt gehesen. Dat vindt de Dierenbescherming niet meer van deze tijd.

Het Kallemooi

Elk jaar wordt op Schiermonnikoog rond de Pinksterdagen een evenement genaamd het Kallemooi gevierd. Dit dorpsfeest is een oude traditie die al meer dan 100 jaar gevierd wordt. Gedurende het evenement wordt een haan in een mand met daarin in vocht gedrenkt brood opgesloten en de mand wordt in een ruim 18 meter hoge mast gehesen. De haan zit ongeveer drie dagen in weer en wind in deze mand. Dat dit niet altijd goed gaat bleek wel uit de volgende tekst uit de dorpsbode van 2003:

  “Het beest woei zondagavond bij zware onweersvlagen bijkans met vlag en meitak en al om de oost, maar gelukkig bleek het hang- en sluitwerk nog voldoende berekend op deze tijdelijke
stormdepressie.”

Hoe de haan dit heeft ervaren is onduidelijk, maar het moet een stressvolle ervaring geweest zijn voor het dier. Ons is ter ore gekomen dat de haan dit evenement ook niet altijd heeft overleefd, maar daar hebben wij tot dusver geen concrete bewijzen voor.Foto: De haan wordt uit de mand gehaald en aan het publiek getoond. (Bron: www.vvvschiermonnikoog.nl)

De Dierenbescherming afdeling Friesland vindt het gebruik van dieren voor vermaak geen acceptabele gang van zaken. “Het is niet van deze tijd om dieren op een dergelijke manier te gebruiken bij evenementen”, aldus Ard Boersma, regiomanager bij de Dierenbescherming. Wij zijn niet de enige die deze mening hebben. Er zijn diverse meldingen binnengekomen van verontruste burgers over dit dierenleed.

Zelfs in 1924 vond men dit al een ‘eigenaardig gebruik’, blijkt uit een artikel over Pinkstergebruiken in de Rijnbode van 30-05-1924. In het artikel stelt men dat ‘het meest eigenaardige is dat een haan, in een mand naar boven wordt geheschen , op welke verheven plaats het arme dier de Pinksterdagen moet doorbrengen’.

 

.

2 opmerkingen:

  1. Idiote mensen zijn het!En direct stoppen daarmee.Dieren zijn altijd de dupe,en zo`n Burgemeester moet toch wijzer zijn! ik vond dit artikel,Op 19 september 1783 lieten de broers de eerste ballon met passagiers opstijgen. De vaart van een schaap, een haan en een eend vertrok vanuit Versailles en duurde 8 minuten. De ballon, beplakt met behang, bereikte een maximale hoogte van 500 meter en vloog 3,5 km ver. Het voorstel om een koe op te laten stijgen, zodat er nog vlees zou zijn als de "machine" te pletter viel, haalde het niet.bron(nl.wikipedia.org/wiki/Luchtballon)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de link en reactie!! Te gek verhaal. In Turkije lieten dierenbeulen nog een ezel met een ballon opgaan. Als reclamespot. Nou ze hebben het geweten. Doodsbedreigingen, the lot.

      Verwijderen