Translate

maandag 9 oktober 2017

Berenwoud Müritz biedt verwaarloosde beren een omgeving waar ze hun insticten en gedrag kunnen uitleven (video)



Hoe gaat het met beer Hanna?

Van een grimmig leven in een dierentuin, en jarenlang bekend als een mannelijke beer, genaamd 'Hannes', is Hanna nu gelukkige beer en drastisch veranderd sinds haar aankomst in ons reservaat. Hanna is in 2014 gered door VIER VOETERS en is nu 25 jaar oud en geniet van een gezond leven in haar prachtige verblijf in BERENWOUD Müritz.


Meestal is ze niet heel erg fan van verrijking, maar ze lijkt de doos vol met houten stokken, besprenkeld met verschillende aromatische kruiden (in de vorm van een parfum) erg interessant te vinden. Haar verzorgers proberen voortdurend verschillende soorten verrijking voor Hanna, maar niets heeft zo goed voor haar gewerkt als deze verrijking. Bruine beren staan bekend om hun sterke reukvermogen. Net zoals Hanna, worden veel van onze geredde beren speels als ze verrijking met geuren tot hun beschikking hebben. Voor verrijking zoals deze gebruiken we kruiden zoals: kaneel, nootmuskaat, oregano, anijs etc. Evenals gedroogde theebladeren, of in parfumvorm zoals vanille, citroen, sinaasappel etc. Het is bewezen dat deze soort verrijking het normale biologische gedrag van beren verhoogt, en het lijkt erop dat onze beren er weg van zijn. Haar favoriete eten is: kool, avocado's, mango's en kersen.

Sinds Hanna in ons BERENWOUD leeft, voelt ze zich een stuk beter en houd ze al een paar jaar een winterslaap. Ze slaapt dan ongeveer 2 tot 3 maanden in het berenhuis (afhankelijk van hoe koud de winter is). We maken een zacht bed van zaagsel, omdat Hanna allergisch is voor stro. Het team ziet dat Hanna alles wat langzamer doet, dit zijn de eerste tekenen van een beer die naar een winterslaap toeleeft.

Hanna geniet van de heerlijke geuren 
                

BERENWOUD Müritz

Een nieuw thuis voor lijdende beren

Sinds 2006 biedt BERENWOUD Müritz beren, die uit erbarmelijke omstandigheden zijn gered, een nieuw thuis dat aan hun natuurlijke behoeften voldoet. Momenteel leven er 18 bruine beren in het 16 hectare grote opvangpark.

Bezoekers kunnen de beren ervaren tijdens een wandeling door het bos en leren op diverse informatiepunten meer over deze fascinerende dieren.


© VIER VOETERS | Hildegard Pannen

Lijdende beren in Europa

Een groot aantal bruine beren in Europa leeft onder slechte omstandigheden. In Duitse circussen alleen al gaat het om ongeveer twintig beren. Ze zitten opgesloten in transportwagens die ze alleen verlaten om op te treden als attractie. Ook andere instellingen, zoals dierentuinen, gaan door met het exploiteren van beren zonder rekening te houden met hun natuurlijke behoeften. Vaak slijten de dieren hun leven op betonnen vloeren, achter tralies, zonder enige bewegingsvrijheid en zonder de mogelijkheid hun natuurlijke gedrag uit te oefenen. Vaak wordt niet eens aan de minimale voorwaarden voor het houden van beren voldaan. Ook als de dieren in beslag worden genomen of vrijwillig worden afgestaan, kunnen zij niet meer worden teruggeplaatst in de vrije natuur en is geschikt onderkomen beperkt. BERENWOUD Müritz vangt deze beren op en biedt hen een nieuw thuis.

Als een voormalige bereneigenaar zijn dier overdraagt aan VIER VOETERS, committeert hij zich aan het nooit meer aanschaffen of houden van beren in de toekomst. Om te voorkomen dat er nog wilde dieren in gevangenschap geboren worden, worden alle mannetjesberen gecastreerd bij aankomst in het BERENWOUD.

Een plek waar beren kunnen kiezen

BERENWOUD Müritz biedt verwaarloosde beren een omgeving waarin ze hun natuurlijke instincten en gedrag weer kunnen uitleven. Ze kunnen vrij rondlopen, zich uit het zicht onttrekken, hun eigen holen graven, baden of een winterslaap houden. Ervaren berenverzorgers en dierenartsen voorzien de beren van individuele behandeling. Het gedrag van de beren wordt bestudeerd en gedocumenteerd. Zo wordt het herstel van de dieren en het verloop van stereotype gedragspatronen goed in de gaten gehouden. VIER VOETERS werkt hierbij nauw samen met wetenschappers en universiteiten die gelieerd zijn aan het project.

Bezoek de beren

BERENWOUD Müritz
Am Bärenwald 1
17209 Stuer
Duitsland
Telefoon: +49-39924-79118
info@baerenwald-mueritz.de

Kijk voor meer informatie ook eens op www.baerenwald-mueritz.de
                                

Geen opmerkingen:

Een reactie posten