Translate

dinsdag 10 oktober 2017

Tempo tissues vegen meer schoon dan je neus ( video en petitie )



Voor zakdoekjes van Tempo, wc-papier van Edet en maandverband van Libresse worden grote delen van het Grote Noordelijke Woud in Zweden, Finland en Rusland gekapt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Greenpeace International naar de verwoestende praktijken van Essity, de grootste toiletpapier- en zakdoekjesproducent in Europa.


Het Grote Noordelijke Woud

Het Grote Noordelijke Woud is enorme krans van naaldbossen, net onder de Noordpool, dat zich uitstrekt over drie continenten. We moeten dit bos beschermen:
  • Er leven zo’n 20.000 verschillende soorten insecten, vogels, zoogdieren en planten.
  • In de bomen, het veen en de permafrost ligt enorm veel CO2 opgeslagen. Bij vernietiging van het bos komt deze CO2 vrij, wat klimaatverandering verergert.


Tempo veegt meer schoon dan je neus

De uitgestrekte naaldbossen worden al jarenlang uitgedund en kaalgekapt, onder andere door de houtindustrie. Het hout komt terecht in onze winkels doordat afnemers als Essity, maker van Edet wc-papier en Tempo tissues, te lakse eisen stellen aan de herkomst van hun grondstoffen. Het gevolg: voor sterk drielaags wc-papier worden deze belangrijk bossen versnipperd en verzwakt.
“Het is onbegrijpelijk dat Essity prachtige en belangrijke bossen vernietigt om wegwerproducten te maken”, aldus Meike Rijksen, campagneleider bij Greenpeace Nederland. “Het boreale woud is goed voor bijna een derde van al het bos op aarde, en is cruciaal voor de biodiversiteit en het klimaat. Essity moet deze belangrijke bossen met rust laten.”

Slechts 3 procent is beschermd

De houtkappers kunnen hun gang gaan, omdat minder dan 3 procent van de Grote Noordelijke Wouden op dit moment beschermd is. Door de ongebreidelde houtkap in het Zweedse deel van de wouden ging de populatie van honderden diersoorten daar achteruit. De kaalslag en uitdunning maakt het bos extra kwetsbaar voor bosbranden en de gevolgen van klimaatverandering, wat de schade nog eens vergroot.
De houtindustrie dekt zichzelf in met herplantingsprogramma’s. Maar de snelgroeiende naaldbomen die ze planten zijn uitheems en brengen het ecosysteem alleen maar verder uit balans. Essity moet de eisen aan zijn toeleveranciers verscherpen, zodat ze kunnen garanderen dat er geen oerbos is vernietigd voor hun producten.




aap

Bossen zijn van levensbelang

Bossen zijn prachtig en van levensbelang voor een gezond klimaat. Maar doordat bomen massaal worden gekapt, verdwijnen ecosystemen én raken veel mensen en dieren hun leefomgeving kwijt. Ook komen er door die kap grote hoeveelheden CO2 vrij.

Greenpeace wil dat uiterlijk in 2020 de ontbossing in de laatste tropische regenwouden is gestopt. Lees meer >>
Onderwerpen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten