Translate

woensdag 11 oktober 2017

ProRail legt op 79 plekken langs het spoor veilige oversteekplaatsen voor dieren aan.




ProRail legt op 79 plekken langs het spoor veilige oversteekplaatsen voor dieren aan. Bij Kootwijk wordt op dit moment bijvoorbeeld een doorgang voor herten, reeën en ander groot wild onder het spoor en over de A1 aangelegd. Bij Bedum in Groningen heeft ProRail vorige week voor de marterachtigen een pad onder de spoorbrug geopend.


ProRail vindt het belangrijk dat dassen, marters, reeën, ringslangen, salamanders en andere dieren veilig het spoor kunnen oversteken. Daardoor zijn er minder aanrijdingen en wordt het leefgebied van dieren vergroot.

Oversteekplaatsen

De spoorbeheerder pakt 79 knelpunten aan, waarvan ruim de helft al is gerealiseerd. Daarbij wordt het type oversteekplaats afgestemd op de behoefte van de diersoorten die er gebruik van maken. De ene keer is het een buis onder het spoor of een loopplank onder een spoorbrug. En de andere keer bouwt ProRail tunnels en viaducten speciaal voor dieren en planten.
Begin volgend jaar wordt de grote faunapassage Kootwijkerzand geopend. Dit is een natuurbrug van maar liefst 50 meter breed over beide weghelften van de A1 en een 15 meter brede tunnel onder de spoorlijn. Daarmee worden verschillende natuurgebieden op de Veluwe met elkaar verbonden.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is de vaste journalist van SpoorPro en hoofdredacteur van de vakwebsites van ProMedia Group.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten