donderdag 18 januari 2018

Goed nieuws: In navolging van Nederland verbiedt Noorwegen bontfokkerijen.In navolging van Nederland, Bosnië & Herzegovina, Servië, Macedonië en Kroatië is nu ook de regering van Noorwegen overstag gegaan om het fokken van dieren voor bont te verbieden. De recent geïnstalleerde regering van Noorwegen heeft het einde aan de bontfokkerijen met een overgangstermijn tot 2024 in haar regeerakkoord vastgelegd. Er zal nog een parlementaire procedure in gang gezet worden, maar net als in Nederland zijn dergelijke regeerakkoorden bindend voor de regeringspartijen.
Sinds 2 januari werd er al onderhandeld tussen de drie grootste partijen in Noorwegen om te komen tot een regeerakkoord en gister was de kogel door de kerk. De bontindustrie was ook één van de onderwerpen waar de partijen over verdeeld waren;  Venstre (liberale partij) is tegen de bontfok, maar Høyre (conservatieven) en Fremskrittspartiet (progressieven) willen de bontfok behouden met ‘strikte dierenwelzijnsnormen’ en ‘een herziening van de voorschriften inzake dierenwelzijn’. Ook in Høyre en Fremskrittspartiet zijn er stemmen tegen de bontindustrie, maar in minderheid. Het was daarom niet verrassend dat bont werd meegenomen in de onderhandelingen, maar wél dat er nu besloten is om daadwerkelijk een geheel verbod op de bontfok in te stellen.

Het moge duidelijk zijn dat dit wel een heel mooie verrassing is voor ons, en ondanks dat er net als in Nederland een overgangstermijn is genoemd tot 2024, zijn wij ontzettend blij met dit resultaat! We zullen de ontwikkelingen goed in de gaten moeten gaan houden, want er zijn in 2021 weer nationale verkiezingen in Noorwegen en we zullen er dus voor moeten zorgen dat deze afspraken wel degelijk worden nageleefd. Onze strijd gaat door tot de laatste bontfokboerderij zijn deuren sluit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten