Translate

zondag 28 januari 2018

Proefdiervrij zegt: Gekloonde apen in China is geen doorbraak zoals men dat beweert



Met verbijstering hebben wij kennis genomen van het nieuwsbericht van de gekloonde apen in China. Een ‘doorbraak’ wordt dit genoemd. Wij kunnen ons daar niet in vinden, zowel vanwege ethische als wetenschappelijke redenen. Wij vinden dat je geen dieren gebruikt voor onderzoek. En waarom gaan we dieren creëren om in te zetten voor medisch wetenschappelijk onderzoek terwijl de resultaten niet te vertalen zijn naar de mens. Apenonderzoek heeft ons niet opgeleverd wat we willen. Mens en dier verschillen nu eenmaal teveel. Als we apen kunnen klonen, dan kunnen we toch ook proefdiervrije wetenschap bedrijven? Laten we de miljoenen die nu in het klonen worden gestopt, aan de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek besteden. Onderzoek modellen gebaseerd op de mens. De succesvolle voorbeelden zijn er al. Daar moeten we op door bouwen, wereldwijd!


In 2015 startte het proefdiervrije project van prof. Hans Clevers en dr. Robert Vries. Samen met hun onderzoeksteam werken zij aan de Living Biobank. Dit is een soort bibliotheek van menselijk weefsel. Dit weefsel wordt opgeslagen in de vorm van organoids: miniatuur organen, die ook de persoonlijke eigenschappen van een persoon bevatten. De organoids vervangen tienduizenden proefdieren én zorgen voor betere onderzoeksresultaten. Via crowdfunding haalden we maar liefst 9021 euro op voor dit project, waardoor het voortgezet kon worden. Maar hoe staat het nu met dit project?

Project update

Organoids kunnen ingezet worden voor verschillende soorten onderzoek. Zo hebben organoids al veel betekend voor bijvoorbeeld patiënten met taaislijmziekte. De innovatieve technologie redde zelfs het leven van de Nederlandse taaislijmziekte-patiënt Fabian. Fabian was in 2015 ernstig ziek. Op dat moment was er een medicijn op de markt dat bij sommige mensen erg goed werkte, maar bij andere negatieve bijwerkingen had. Tijd om ‘te experimenteren’ was er niet; Fabian had nu hulp nodig. Er zijn toen uit zijn weefsel organoids gemaakt waarop het medicijn getest kon worden. Dit gaf een positieve uitwerking op de organoids waardoor het medicijn daarna aan Fabian werd toegediend; hij knapte direct op!

Toekomst

Het onderzoeksteam van prof. Hans Clevers en dr. Robert Vries wil zich nu gaan richten op het gebruik van organoids in kankeronderzoek. Ze willen organoids maken van tumoren waarbij ze zich specifiek zullen richten op tumoren in de dikke darm, alvleesklier, borst, maag en de prostaat.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten