De Rabobank, een wereldleider in landbouwfinanciering en grote investeerder van de Nederlandse nertsenhouderij, heeft aangekondigd te stoppen met het investeren in de bontindustrie. Deze koerswijziging maakt deel uit van het nieuwe duurzaamheidsbeleid dat vorige week werd gepubliceerd en waarin de nieuwe plannen van de bank inzake veehouderij en dierenwelzijn uiteen worden gezet.
Dit nieuwe beleid van de van origine Nederlandse bank sluit aan bij het Nederlandse verbod op de nertsenhouderij en het wereldwijde toenemende antibont sentiment.
In de nieuwe duurzaamheidsbeleidsplannen staat de bontindustrie genoemd op de lijst met sectoren waarin de Rabobank niet actief wil zijn omdat deze niet passen bij het profiel van de bank. Zij sluiten het volgende expliciet uit: “Het aannemen van nieuwe klanten en het ondersteunen van uitbreidingen van bestaande klanten uit de bontsector.” Hierdoor zal de bank de financiering weigeren van Nederlandse pelsdierhouders die hun huidige activiteiten willen uitbreiden of verplaatsen naar andere landen.
Daarnaast zijn ook de productie van angorawol en foie gras op de dezelfde lijst opgenomen en zal de bank zich inzetten voor een beter dierenwelzijn. Dit zal in het bijzonder zijn voor legkippen en varkens. Het duurzaamheidsbeleidsplan van de Rabobank is hier te lezen.
Met de beslissing om haar steun voor de bontindustrie te laten vallen, treedt de Rabobank in de voetsporen van de ING en ABN AMRO, die al eerder een soortgelijk beleid hebben ingevoerd. Omdat de Rabobank de belangrijkste investeerder is van de Nederlandse bontindustrie, is deze aankondiging een serieuze tegenvaller voor de sector.
Het nieuwe dierenwelzijnsbeleid van verschillende banken is het gevolg van verschillende gesprekken die gevoerd worden in het kader van de Eerlijke Bankwijzer. Bont voor Dieren werkte mee aan een onderzoek (A case study for the Dutch Fair Insurance Guide) dat ervoor gezorgd heeft dat Rabobank, ING en ABM AMRO zijn gestopt met investeringen in de bontindustrie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten