Translate

dinsdag 15 mei 2018

Luchtvaart manifest: Stop de groei van de luchtvaart in Nederland



Luchtvaartmanifest: zet de luchtvaart op het juiste spoor!



Greenpeace Nederland, Natuur & Milieu en de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland bundelen hun krachten. Met het luchtvaartmanifest geven we een startschot voor een nationaal pleidooi voor een duurzaam luchtvaartbeleid. Hoe dat eruit ziet?
Als we de klimaatafspraken van Parijs willen halen en Nederland in 2050 CO2-neutraal wil zijn, moet het kabinet nu minimaal kiezen voor:
  • Een stop de groei van de luchtvaart in Nederland
  • Een einde aan de voorkeursbehandeling van de luchtvaart
  • Stevige investeringen in groene alternatieven en innovatie
Daar vragen we om in het vandaag gelanceerde luchtvaartmanifest, dat inmiddels ook al is ondertekend door Milieudefensie, Urgenda, de Waddenvereniging, de Jonge Klimaatbeweging en Fossielvrij NL.

Vliegbeleid nu: belastingvoordeel en nauwelijks klimaatbeperkingen


Terwijl heel Nederland zijn schouders zet onder een energierevolutie wordt de luchtvaart nauwelijks beperkingen opgelegd. Sterker nog, luchtvaartmaatschappijen betalen nog altijd geen accijns voor kerosine en er zit geen btw op vliegtickets, terwijl je dat over een trein- en buskaartje wel betaalt. Over onze luchthavens wordt vooral de vraag gesteld hoe ze kunnen groeien, niet óf ze nog wel moeten groeien.

Geen wonder dat het aantal vluchten toeneemt en de CO2-uitstoot van luchtvaart gestaag toeneemt. En daarmee ook de luchtvervuiling en het aantal mensen dat wakker ligt van overvliegende jumbojets.

Abnormaal goedkope tickets, mede mogelijk gemaakt door...


Ondertussen vragen steeds meer Nederlanders, van nooit vliegers tot veel vliegers, zich hardop af waarom een ticket voor de meest milieubelastende vorm van transport zo abnormaal goedkoop kan zijn.

Met de voorkeursbehandeling die de luchtvaart krijgt, houdt de overheid de meest vervuilende optie het meest aantrekkelijk. Groener vervoer, zoals Europese treinen en busverbindingen, krijgt zo geen eerlijke kans te concurreren.
 

Samen zetten we de luchtvaart op het juiste spoor


Dit jaar wordt een sleuteljaar voor de Nederlandse luchtvaart. Niet alleen wordt er in Den Haag gesproken over de uitbreiding van Lelystad Airport en Schiphol, ook de tickettaks ligt op de onderhandeltafel en de discussie over de Nederlandse luchtvaartvisie voor de komende decennia begint.

Daarom slaan we nu de handen ineen. We trappen af met het luchtvaartmanifest en 13 dikke ondersteuningen van groene organisaties. Het begin van een beweging die alternatieven wil. Sluit je aan!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten