Translate

donderdag 28 januari 2021

De waanzin van de gekweekte visindustrie: Voor 1 kg gekweekte paling is 2 kg WILD gevangen vis nodig wat een vreselijke verspilling,

 PERSBERICHT

 


 

 

Rapport: NVWA schiet tekort bij bescherming kweekvissen

Oproep aan minister en politiek: verplicht welzijnsregels en inspecties


 

De NVWA moet kweekvissen beter beschermen door te controleren op dierenwelzijn, ziektes en sterfte, zoals bij andere productiediersoorten. Dit stelt Compassion in World Farming (CIWF) vandaag in een brandbrief aan minister Schouten en de Tweede Kamerfracties, in de aanloop naar het debat over de NVWA volgende week. Uit onderzoek van CIWF naar het welzijn van de bijna 15 miljoen kweekvissen per jaar in Nederland blijkt dat er ernstige welzijnsproblemen en stress zijn en er hoge kans is op ziektes en sterfte, maar dat dit door gebrek aan toezicht en transparantie verborgen blijft. Naast strengere controles vraagt CIWF om de invoering van specifieke welzijnsregels voor de vissoorten en jaarlijkse publicatie van informatie over het dierenwelzijn, zoals bij andere sectoren als melkvee en pluimvee, wél gebeurt.

 

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Er worden jaarlijks miljoenen kweekvissen in Nederland gehouden, vijf keer meer dan alle runderen, geiten en schapen samen.1 Maar in hun welzijn lijkt de overheid amper geïnteresseerd. We weten dat er ernstige welzijnsproblemen zijn, maar door gebrek aan regels, controles en transparantie worden die niet aangepakt. De dieren zijn vogelvrij. Gekweekte vissen verdienen een veel betere bescherming.”

 

Download nieuw rapport Kweekvissen in Nederland: vee-industrie onder water

 

Stop de palingkweek





Naast de welzijnsproblemen is ook de impact op de palingstand bij de palingkweek een probleem. Als grootste palingkweker van de wereld is Nederland medeverantwoordelijk voor het mogelijk uitsterven van de ernstig bedreigde Europese paling door het massaal afvangen van glasalen. CIWF wil een stop op de palingkweek, in ieder geval zolang het dier met uitsterven bedreigd is.

 

Geert Laugs: “Het vangen van een dier van een ernstig bedreigde soort om het vervolgens later te doden, is simpelweg absurd. Stel je eens voor dat we in Nederland panda’s zouden doden? We moeten alles op alles zetten om deze prachtige diersoort te redden, niet om haar nog sneller te laten uitsterven.”

 

Conclusies en aanbevelingen


De belangrijkste aanbevelingen uit het onderzoek:

 

  • Invoering jaarlijkse inspecties in kwekerijen door de NVWA op welzijn en gezondheid van kweekvissen, en publicatie kengetallen.
  • Verbod op onverdoofde slacht: nog altijd worden duizenden kweekvissen in Nederland zonder verdoving geslacht, terwijl dit in strijd is met de EU regels
  • Stop op de palingkweek, in ieder geval zolang het dier met uitsterven bedreigd is
  • Over het algemeen is het welzijn in de kwekerijen onacceptabel laag. Zo leven solitaire dieren, zoals de paling, die van nature duizenden kilometers afleggen, dicht op elkaar in kale bassins, met alle problemen van dien. Er moet meer onderzoek komen naar het welzijn van de verschillende kweekvissoorten en een plan door de overheid en de sector om het welzijn te verbeteren
  • Invoering wettelijke welzijnsregels voor alle kweekvissoorten

 

 

Compassion in World Farming


Compassion in World Farming is een internationale organisatie die opkomt voor het welzijn van dieren in de veehouderij, inclusief vissen. Zij streeft wereldwijd naar een diervriendelijkere, duurzame en gezonde veehouderij. Voor dieren, mensen en aarde.

  

 

CBS statistieken 2020. In Nederland werden in 2019 2,1 miljoen runderen, 566.000 schapen en 173.000 geiten geslacht. Er worden naar schatting jaarlijks 14,8 miljoen kweekvissen gehouden.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten