Translate

zaterdag 23 januari 2021

Het versnipperen van eendags haantjes uit de legsector in 2022 verboden in Duitsland en is het eerste land ter wereld die dit verbiedt

 

De Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner (foto) diende in september een wetsontwerp in om het doden van eendagshaantjes vanaf 2022 te beëindigen. Het wetsvoorstel is woensdag 20 januari door het kabinet in Berlijn goedgekeurd.

Het doden van eendags haantjes uit de legsector is vanaf eind dit jaar verboden in Duitsland. Het wetsvoorstel hiervoor is woensdag 20 januari goedgekeurd. Duitsland is hiermee het eerste land ter wereld die het doden van eendagshaantjes verbiedt.

De Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner diende in september een wetsontwerp in om het doden van eendagshaantjes vanaf 2022 te beëindigen. Het wetsvoorstel is woensdag 20 januari door het kabinet in Berlijn goedgekeurd en wordt aan de Bondsdag ter ratificering aangeboden.

Een verdere aanscherping volgt 31 december 2023. Dan verbiedt de minister het doden van embryo's na de zesde incubatiedag ook. Op dit moment werken alle marktrijpe methoden voor geslachtsbepaling in het ei nog tussen de negende en veertiende incubatiedag. Volgens het wetsontwerp voelen kippenembryo's echter al pijn op de zevende dag van de incubatie. Het Duitse ministerie van Landbouw beschrijft de bestaande procedures als overbruggingstechnologie. Om het geslacht in het ei op een nog vroeger tijdstip te kunnen bepalen, wordt verder onderzoek gedaan.

Anticiperen

Duitse supermarkten anticiperen alvast op deze wetgeving. Alle Duitse supermarkten willen eind dit jaar alleen nog biologische en vrije uitloop tafeleieren verkopen van leghennen waarvan de broertjes direct na geboorte niet gedood worden, geven eierhandelaren aan.

Nederlandse opfokorganisatie en leghennenhouders anticiperen in overleg met eierhandelaren ook op deze wetgeving door koppels op te zetten waarvan de broertjes (haantjes) niet gedood worden direct na uitkomst uit het ei. Lees hierover meer in vakblad Pluimveeweb van januari. Het vakblad verschijnt donderdag 28 of vrijdag 29 januari. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten