Translate

dinsdag 19 januari 2021

SARS, MERS, Ebola, Corona, heeft laten zien dat we niet verder kunnen met ‘business as usual’. SPOTS en de Dierencoalitie (bestaande uit o.a. World Animal Protection, IFAW en stichting AAP) publiceren een maatregelenpakket

 


COVID-19 heeft laten zien dat we niet verder kunnen met ‘business as usual’. Virologen waarschuwen al jarenlang voor een pandemie als COVID-19 en dat dit niet de laatste keer zal zijn. Diverse virusuitbraken gingen dit virus voor, waarvan SARS, MERS en Ebola de bekendste zijn. Deze virussen (zoönosen) springen over van dieren op mensen. De meerderheid is afkomstig van wilde dieren. Wereldwijde ontbossing, het verlies van biodiversiteit en de handel in en exploitatie van (wilde) dieren vormen steeds grotere risico’s op het ontstaan van nieuwe zoönosen en pandemieën.



Om nieuwe pandemieën in de toekomst te voorkomen hebben stichting SPOTS en de betrokken natuur- en dierenbeschermingsorganisaties van de Dierencoalitie (International Fund for Animal Welfare (IFAW), Stichting AAP en World Animal Protection) de handen ineengeslagen en 15 maatregelen opgesteld die tezamen een Manifest vormen. Vanaf 18 januari wordt er elke werkdag één maatregel gepubliceerd op onze Twitter

kanalen en op 8 februari wordt het hele Manifest gepubliceerd. De organisaties willen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen hiervoor actief aandacht vragen bij kandidaat-Kamerleden. Betere bescherming van de biodiversiteit en het terugdringen van de handel in wilde dieren zijn de meest effectieve manier om de volksgezondheid in de toekomst te beschermen. Dit wordt volgens de organisaties één van de belangrijkste taken van een nieuwe regering.

Wij zullen op deze pagina elke zaterdag de gepubliceerde maatregelen van de afgelopen week plaatsen. Op 8 februari volgt dan het volledige Manifest met alle voorgestelde maatregelen.

 De (illegale) handel in wilde dieren vormt een belangrijk gezondheidsrisico. De pangolin (schubdier) is 1 van de meest verhandelde dieren ter wereld; hij wordt op grote schaal verwerkt in traditionele medicijnen. Dit dier wordt gelinkt aan de huidige COVID-19 uitbraak. 


Foto: de (illegale) handel in wilde dieren vormt een belangrijk gezondheidsrisico. De pangolin (schubdier) is 1 van de meest verhandelde dieren ter wereld; hij wordt op grote schaal verwerkt in traditionele medicijnen. Dit dier wordt gelinkt aan de huidige COVID-19 uitbraak. 

   Bron: https://stichtingspots.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten