Translate

vrijdag 15 januari 2021

Enorme antibioticagebruik in de kalverhouderij: Nederland importeert jaarlijks honderdduizenden jonge kalfjes om vet te mesten en exporteren

 



Dier&Recht waarschuwt voor extreem gebruik van antibiotica door ongezonde kalversector


Hoewel het antibioticagebruik in de Nederlandse kalversector tussen 2009 en 2019 is gehalveerd, blijft de inzet van antibiotica onverantwoord hoog. Hierdoor ontstaan resistente bacteriën die een risico vormen voor de volksgezondheid. Dat de kalverhouderij niet kan functioneren zonder grootschalige inzet van antibiotica, bewijst volgens Stichting Dier&Recht hoe ongezond de leefomstandigheden zijn voor de dieren. De stichting roept minister Schouten in een brandbrief op om de kalversector drastisch te hervormen.


Broedplaatsen voor infectieziekten
Nederland heeft een zeer grote kalversector die vrijwel volledig produceert voor de export. In eigen land is er nauwelijks vraag naar kalfsvlees. Om aan de buitenlandse vraag te voldoen, importeren kalvermesters jaarlijks honderdduizenden jonge kalveren, vaak over lange afstanden. De verzamelplaatsen, de vrachtwagens en de bedrijven die de kwetsbare dieren opkopen, zijn broedplaatsen voor talloze infectieziekten.

Ziek door de kalverhouderij
Omdat het immuunsysteem van de jonge dieren nog niet goed is ontwikkeld, zijn ze bijzonder vatbaar voor ziektes als diarree en longontsteking. Op het kalverbedrijf dragen de slechte huisvesting en ongezonde voeding bij aan een verlaging van hun weerstand, de kalveren worden regelmatig ziek. Om vleeskalveren slechts een halfjaar in leven te houden, krijgen alle dieren minimaal twee à drie kuren met antibiotica. Veel meer dan in andere sectoren van de veehouderij.

Toename van superbugs
Het hoge antibioticagebruik in de kalveren houderij veroorzaakt resistente bacteriën die ook gevaarlijk zijn voor mensen. Onderzoek van het RIVM toont aan dat 90 procent van de kalvermest resistente bacteriën bevat. Daarnaast bevat kalvermest niet alleen de hoogste concentraties antibiotica maar ook het grootste aantal verschillende antibiotica. Dat blijft niet zonder gevolgen: de kalverhouderij vertoont als enige sector in de veehouderij een toename van het aantal ESBL-producerende E. colibacteriën. Deze superbugs zijn ongevoelig voor meerdere soorten antibiotica.

Brandbrief aan minister Schouten
In haar kringloopvisie pleit minister Schouten van LNV voor het terugdringen van antibioticagebruik in de gehele veehouderij. Dit kan volgens de minister in een systeem dat ruimte biedt aan natuurlijk gedrag en aan goede verzorging met oog voor specifieke behoeften en het voorkomen van ziektes. Volgens Dier&Recht is die visie onmogelijk te realiseren binnen de huidige opzet van de kalverhouderij.

Hervorming kalversector
Dier&Recht publiceert vandaag een uiterst kritisch rapport over het buitensporige antibioticagebruik in de kalverhouderij. De dierenbeschermingsorganisatie roept minister Schouten in een brandbrief op om de kalverhouderij drastisch te hervormen. Frederieke Schouten, dierenarts en directeur van Stichting Dier&Recht: “Vleeskalfjes worden in hun korte leven gegarandeerd meerdere malen ziek. Het is bizar dat deze dieren alleen kunnen overleven door de inzet van enorme hoeveelheden antibiotica. De kalversector is in de huidige opzet volstrekt niet toekomstbestendig en bovendien bijzonder ongezond voor kalveren én voor mensen. Als de minister nog serieus werk wil maken van haar kringloopvisie dan is dit hét moment om deze zieke sector drastisch te hervormen.”

Antibiotica kalverhouderij - Dier&Recht.pdf
9.41 MB
 
 

 
 
Frederieke Schouten
Directeur
frederieke@dierenrecht.nl
020 280 78 06
06 48 92 68 89
 
Twitter Facebook Instagram 
 
Dier&Recht
Tilanusstraat 8b
1091 BH Amsterdam

www.dierenrecht.nl
www.linkedin.com/company/stichting-dier-&-recht
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten