Translate

vrijdag 16 juli 2021

Dieren in nood door hoog water: 'Redden is bijna niet te doen'

 


Limburg stroomt over en complete wijken worden geëvacueerd. Niet alleen mensen, ook dieren kunnen op sommige plekken nog maar net hun hoofd boven houden. Organisaties en bezorgde burgers doen er alles aan om de dieren in veiligheid te brengen. Vooral aan het evacueren van de grote grazers in het getroffen gebied hebben zij een zware dobber.

Nachtwerk

De wilde dieren moeten volgens de organisaties zoveel mogelijk hun eigen weg zien te vinden. Om dat proces te bevorderen zijn de uitwaarden afgesloten voor publiek. "Het is bijna onmogelijk om wild vee te benaderen. We zijn wél tot vannacht half een bezig geweest om een aantal kuddes Galloways en Konikpaarden in veiligheid te brengen", vertelt Marjolein Koek van Natuurmonumenten.

Burgerinitiatieven

Niet alleen natuurorganisaties zetten hun beste beentje voor, ook burgers hebben alle hens aan dek. Zo heeft Gonnie Gorissen uit het Limburgse Posterholt al drie paarden opgevangen en daar komen er vandaag nog eens vier bij. "Een van de paarden is zelfs te voet gebracht. Hij wilde de trailer niet oplopen vanwege de spanning en helikopters die overvlogen", vertelt ze aan EditieNL.

Een van de paarden die Gonnie heeft opgevangen op haar stalEen van de paarden die Gonnie heeft opgevangen op haar stal

De paarden mogen zo lang als nodig is bij Gonnie blijven staan. "Als de stallen vol staan, heb ik ook nog plek in de wei." Ze maakt zich daarnaast ook ernstige zorgen over de wilde dieren in het getroffen gebied. "Ik word echt radeloos van alle wilde paarden en koeien in het hoge water, want je bent eigenlijk gewoon te laat. Het is verschrikkelijk."

Kinderboerderij ontruimd

De evacuatie van grote grazers is dus een hele operatie. Maar ook Dierenambulance Limburg Zuid is gisteren de hele dag bezig geweest met de ontruiming van een kinderboerderij in Valkenburg. "We hebben konijnen, pauwen, kippen, hamsters, cavia’s uit het water gehaald. Maar de stroming is echt heel sterk, het is bijna niet te doen", vertelt William Ploemen, manager van de dierenambulance, aan EditieNL.

Een kip en een konijn hebben de sterke stroming niet overleefd. "Alle medewerkers zijn druk bezig met de evacuatie van de dieren, maar het water gaat ongelooflijk snel. We hebben sinds gisterochtend al vijfhonderd mails en berichtjes gekregen van mensen die willen helpen en dat is absoluut geweldig. Maar helaas kunnen we niet alles beantwoorden. Onze prioriteit ligt op dit moment bij de dieren."

Heb jij Gonnies hulp ook nodig voor de opvang van jouw paard door de evacuaties in Limburg? Je kunt contact met haar opnemen via dit telefoonnummer: 06 22598785 

Bron: Editie.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten