Translate

donderdag 22 juli 2021

Weer gedonder in de Oostvaardersplassen: Op 3 foto's is te zien hoe de Konik paarden lijden onder de klitten van de Grote Klis plant



Bas Metzemaekers maakt zich zorgen over de Konik paarden in de Oostvaardersplassen. Niet omdat er niets te eten is (dat is er nu genoeg), maar omdat Staatsbosbeheer niets doet in de bestrijding van de Grote Klis. Deze plant veroorzaakt ernstige schade bij de grote grazers in het gebied, waaronder de konikpaarden. De plant kan onder meer ernstige oogontstekingen met als gevolg blindheid veroorzaken.


 AANPAK GROTE KLIS ?? ,



Aan ; Ir. w. Neutel directeur SBB Flevoland , ( Staatsbosbeheer )
Geachte Hr. W.Neutel ,
Bij deze wil ik u vragen wat uw plannen zijn t.a.v. de aanpak van de bestrijding van de plant de Grote Klis ?
Het is al jaren achtereen letterlijk een doorn in de ogen van de grote Grazers die u placht in te zetten als beheers maatregel .
Dat deze plant voor onnodig lijden zorgt moge overduidelijk zijn , en ik heb u daar afgelopen najaar nog eens duidelijk op geattendeerd !
U was toen weinig voor rede vatbaar , maar ik mag toch aannemen dat dit probleem intern op tafel is gekomen ?
Dit probleem speelt niet alleen rond de Oostvaardersplassen , maar is inmiddels op vele gebieden waar Natuurbeheer d.m.v. Inzet van Grote Grazers een overduidelijk probleem geworden .



In gebieden waar de Grazers de gehouden Status hebben bent u verplicht dit probleem
Op te lossen.
Het aantal planten vermenigvuldigd zo snel , dat als u geen maatregelen treft de betreffende gebieden on-beweidbaar gebied worden verklaard !
Ik heb inmiddels een gesprek gehad met twee leiding gevende van de NVWA die ook al meerdere malen op dit onnodig lijden van Grazers zijn gewezen !



Graag wil ik concreet antwoord op de volgende vragen ;
1) Bent u geheel op de hoogte van de overlast / onnodig lijden van de Grote Grazers door de plant de Grote Klis ?
2) Is er intern overleg geweest hoe deze plant te bestrijden ?
3) Welke maatregelen gaat u daarvoor treffen ?
4) wanneer gaat u deze eventueel genomen maatregelen daadwerkelijk uitvoeren ?
5) Indien u niets denkt te ondernemen , hoe
Kijkt u tegen het komende najaar aan indien er weer volop overlast word ondervonden door de Grazers ?
Indien u nog niet op de hoogte bent van de overlast die deze planten veroorzaken wil ik u graag uitvoerig op de hoogte stellen .
Graag wil ik van u een ontvangstbevestiging van deze mail aan u , en ik verwacht van u antwoorden op de gestelde vragen binnen een redelijke termijn.( .2 weken )
Ik reken op uw medewerking om het beheer met Grote Grazers ook voor in de toekomst te waarborgen . Helaas blijkt dat aanvullend beheer noodzakelijk is om ook het welzijn van de Grazers te waarborgen !
Maar ook het landschap wat u op deze manier placht te beheren uitgroeit tot een van Grote Klis Akkerdistels en andere ongewenste onkruiden die tot ver in de omgeving bij boeren overlast geven door uitzaaiing !
In afwachting op Uw Reactie ,
Hoogachtend ,
S.C.M. Metzemaekers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten