Translate

dinsdag 2 november 2021

Activisten van Ocean Rebellion verkleed als zeemeerminnen om de enorme impact van industriële visserij op de uitstoot van broeikasgassen te benadrukken op de klimaatconferentie.

 

Het zijn de protesten die me hoop geven': activisten zakken af naar Glasgow

Actievoerders van over de hele wereld verenigen zich om de Cop26-conferentie te verstoren en druk uit te oefenen op politieke leiders

An Extinction Rebellion demonstrator protests against bottom trawling
Een demonstrant van Extinction Rebellion protesteert tegen bodemtrawling. Foto: Murdo MacLeod/the Guardian
  • Visnetten die vis vangen van de bodem van de zee en in de kraam kamer. Kleine visjes hebben geen kans om volwassen te worden. Met andere woorden wij vissen de oceanen leeg.

Duizenden demonstranten van over de hele wereld kwamen zaterdag aan in Glasgow om dringende actie te eisen tegen de escalerende ecologische noodsituatie vóór de twee weken durende Cop26-klimaatconferentie.

Actievoerders van tientallen milieu activisten, inheemse en maatschappelijke groeperingen komen samen in de grootste stad van Schotland om allianties te smeden en politieke leiders onder druk te zetten.

Visnetten blijven achter waar andere dieren in verstrikt raken

Onder de activisten die zaterdagavond in Glasgow aankwamen, was Greta Thunberg die werd lastiggevallen door aanhangers op het centraal station van Glasgow. Klimaatbetogers hielden een demonstratie bij het station voor haar aankomst en de tieneractiviste werd begroet door grote menigten supporters.

Protesten - van marsen tot stakingen en bezettingen tot wegblokkades - worden gepland en activisten zeggen dat hun campagnes van vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid cruciaal zullen zijn voor de uitkomst van de gesprekken. "Het zijn de protesten die me hoop geven", zegt Cat Scothorne (18), een activist van Glasgow Calls Out Polluters.

"Het is een kans om de stemmen van die mensen in de frontlinie van de klimaatcrisis op de voorgrond te plaatsen en terug te dringen tegen de invloed en 'green washing' van bedrijven bij deze cop - een kans om mensen te vertellen wat er echt gebeurt, vooral in het mondiale zuiden."

Actievoerders uit Europa, Afrika en Azië sloten zich zaterdag op de straat aan bij Britse activisten terwijl protesten en evenementen uit het maatschappelijk middenveld op gang kwamen. Aan de oevers van de Clyde, met uitzicht op het cop26-conferentiecentrum, verkleedden activisten van Ocean Rebellion zich als zeemeerminnen om de enorme impact van industriële visserij op de uitstoot van broeikasgassen te benadrukken.

Afgevaardigden van het Minga Indigena-collectief, die inheemse gemeenschappen in Noord- en Zuid-Amerika vertegenwoordigen, werden in de stad verwelkomd door de eerste minister van Schotland Nicola Sturgeon. Ze mengden water uit Schotland en de Andes voordat ze opriepen tot klimaatrechtvaardigheid als een "verenigende eis van Cop26".

Members of Ocean Rebellion dressed as mermaids and mermen to highlight the impact of industrial fishing
Leden van Ocean Rebellion verkleedden zich als zeemeerminnen en zeemeermannen om de impact van de industriële visserij te benadrukken. Foto: Murdo MacLeod/the Guardian

In het centrum van Glasgow arriveerden activisten die vanuit het hele Verenigd Koninkrijk en Europa naar Cop26 waren gelopen in de stad om gerechtigheid te eisen voor degenen in de frontlinie van de klimaatcrisis.

Alex Cochrane, van Extinction Rebellion Glasgow, die hielp bij het organiseren van de "pelgrimsstoet", zei dat het tijd was voor regeringen om "de wandeling naar het globale zuiden te lopen".

Cochrane voegde eraan toe: "Cop26 moet een einde maken aan een groeiende misdaad tegen de menselijkheid door rijke regeringen, waarbij het mondiale zuiden wordt opgeofferd om de dupe te worden van de welvarende, koolstofintensieve levensstijl van het mondiale noorden."

Het aantal demonstranten zou zaterdagavond toenemen met de komst van een "klimaattrein" met honderden activisten uit heel Europa op het centraal station van Glasgow.

Federico Pastoris, een klimaatrechtvaardigheidsactivist en campagnevoerder bij de Stop Cambo-groep, die campagne voert om boringen in het Cambo-olieveld in de Noordzee te voorkomen, zei dat de komende twee weken net zo goed gingen over het opbouwen van banden tussen milieuactivisten in Europa en frontliniegemeenschappen in het zuiden van de wereld als over het beïnvloeden van wat er in het conferentiecentrum gebeurt.

Environmental campaigner Greta Thunberg
Milieuactiva Greta Thunberg sluit zich vrijdag aan bij een schoolstaking in Glasgow. Foto: Kirsty O'Connor/PA

"Het wordt samengevat door het idee van klimaatrechtvaardigheid ... er is een besef dat het Cop-proces ineffectief is, dus we moeten grassroots-samenwerkingen en solidariteit opbouwen om nieuwe manieren te vinden om deze crisis aan te pakken. Daarom hebben mensen zo'n moeite gedaan om hier te komen."

De komende twee weken plannen actievoerders een reeks protesten en burgerlijke ongehoorzaamheidsacties. Op vrijdag is Thunberg van plan om deel te nemen aan een schoolstaking in Glasgow, en op zaterdag zal een wereldwijde actiedag grootschalige marsen zien in zowel Glasgow als Londen, met campagnevoerders die spin-off burgerlijke ongehoorzaamheidsprotesten beloven. Activisten zeggen dat er ook kleinere, meer ontwrichtende acties zullen zijn gedurende de twee weken van de conferentie



Geen opmerkingen:

Een reactie posten