Translate

zaterdag 6 november 2021

Nieuwe aanpak milieucriminaliteit: Bolivia arresteert 5 Chinese jaguarhandelaren : Jaguars worden gestroopt om hun vlees, tanden, botten, huid, penis en testikels voor medicijnen gebruikt als afrodisiacum

 

Foto: Earth League International


Bolivia arresteert vijf van zuid-Amerika's belangrijkste jaguarhandelaren als onderdeel van 3-jarige "Operation Jaguar" in samenwerking met Earth League International  (ELI)

  • Chinese staatsburgers die zijn gearresteerd voor de handel in jaguartanden en botten van Bolivia naar China zitten nu achter de tralies of op borgtocht in de Boliviaanse hoofdstad La Paz
  • Arrestaties komen na een uitgebreid onderzoek door Earth League International
  • Stroperij en handel verminderen de wilde populaties jaguars in heel Zuid-Amerika dramatisch
  • Jaguar-onderdelen worden illegaal verkocht als tijgeronderdelen, meestal in Azië, waarbij consumenten de vraag aanwakkeren, wat de straatprijzen op opduwt 

jaguarLA PAZ, Bolivia (31 oktober 2021) - Boliviaanse autoriteiten hebben vijf van de grootste  jaguarhandelaren in Zuid-Amerika gearresteerd na een drie jaar durend onderzoek door Earth League International als onderdeel van "Operation Jaguar", in samenwerking met het Nederlands Nationaal Comité van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN NL).

De criminelen - Chinese staatsburgers die zijn gearresteerd voor het verhandelen van jaguaronderdelen van Bolivia naar China - zitten nu achter de tralies of op borgtocht in La Paz, bevestigde het Boliviaanse ministerie van Milieu en Water de afgelopen week op sociale media. De gearresteerden zijn: de heer Ren Ji LIAO, de heer YEH, mevrouw Xiao HONG, de heer MA, mevrouw Ma ZHANG YANG.

De panther is onmisbaar in de Amazone

"We feliciteren de Boliviaanse autoriteiten met hun grondige en snelle werk om enkele van de leiders van de beste milieucriminaliteitssyndicaten achter de tralies te krijgen," zei ELI CEO en oprichter Andrea Crosta. "Deze arrestaties zijn een model voor het aanpakken van milieucriminaliteit in Bolivia en in heel Latijns-Amerika. We waren blij om samen te werken met de Boliviaanse autoriteiten en we kijken ernaar uit om samen te we werken aan nog veel meer projecten."

Ivoor in brand gestoken door bewakers

De arrestaties kwamen er na een uitgebreid onderzoek door Earth League International (ELI), naar aanleiding van Operatie Jaguar, in samenwerking met IUCN NL. ELI onderzocht de criminele netwerken achter de jaguarhandel in Bolivia van 2018 tot 2020 en onthulde de modus operandi en transportmethoden, routes en geografische hotspots van de smokkelaars.

jaguarIn 2020 publiceerden ELI en IUCN NL een rapport over de criminele netwerken achter deze illegale handel in wilde dieren in Bolivia.

"Infrastructurele ontwikkelingen en de toestroom van Chinese bedrijven in de afgelopen jaren zijn indirecte drijvende krachten geweest voor de toename van de jaguarhandel in Bolivia, zowel door het openen van voorheen ontoegankelijk wildernisgebied als het bieden van nieuwe bronnen van consumentenvraag", legt Liliana Jauregui, projectleider van Operation Jaguar van IUCN NL, uit. "Jaguars ondervinden een dubbele bedreiging: jaguartanden ( zie foto ) en onderdelen worden per se verhandeld, maar ook als vervangers van tijgertanden vanwege hun zeer grote omvang."

ELI lanceerde in 2017 activiteiten in de Zuid-Amerikaanse regio met een reeks activiteiten om informatie te verzamelen en bij te werken over de hele breedte van de illegale toeleveringsketen voor jaguars en andere natuurproducten. De activiteiten omvatten veldinterviews, bewakingsoperaties, gebruik van undercoveragenten en verschillende soorten analyses.

 

Operatie Jaguar

Operatie JaguarELI identificeerde meer dan 50 mensen van belang in Bolivia, en in samenwerking met de Boliviaanse autoriteiten richtte de organisatie zich op de belangrijkste handelaars aan het hoofd van een van de grootste syndicaten.

De arrestaties van de vijf mensenhandelaren vormen de laatste mijlpaal in 'Operatie Jaguar', een project dat in 2018 werd gelanceerd door IUCN NL, in samenwerking met ELI en het Internationaal Fund for Animal Welfare (IFAW), gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij. (Klik hier voor meer informatie over het project.)

Stroperij en handel verminderen de wilde populaties jaguars (Panthera onca) drastisch en verwoesten hun bredere inheemse ecosystemen in het inheemse Zuid-Amerika. Jaguars worden gestroopt om hun vlees, tanden, botten, huid, penis en testikels; in Azië worden jaguaronderdelen verkocht als tijger en sommige mensen zijn in de veronderstelling dat jaguaronderdelen medicinale kracht hebben of fungeren als afrodisiacum.

In de afgelopen jaren is de prijs van jaguartanden in het bijzonder (vaak verkeerd gelabeld op het verkooppunt als "tijgertanden") gestegen. De straatprijs voor tanden in Azië is nu meer dan 10 keer hoger in Zuid-Amerika, wat een illegale exportboom over de Stille Oceaan voedt.

Hard optreden tegen milieucriminaliteit – in Bolivia en daarbuiten

Milieucriminaliteit - waaronder stroperij, handel in wilde dieren, illegale houtkap en illegale visserij - is een van 's werelds grootste criminele ondernemingen en alom tegenwoordig dan de illegale handel in handvuurwapens.

Terwijl overheden wereldwijd hard optreden tegen andere grote misdaden, waaronder narco handel, witwassen en mensenhandel, neemt de milieucriminaliteit met ongeveer 7% per jaar toe.

Vaak over het hoofd gezien, verrijkt milieucriminaliteit transnationale criminele organisaties, mensensmokkelaars, milities en terroristische groeperingen, terwijl de veiligheid, overleving en gezondheid van inheemse gemeenschappen worden verminderd - en populaties van tijgers, olifanten, neushoorns, haaien, walvissen en jaguars worden uitgeroeid. Milieucriminaliteit vernietigt ook kritieke ecosystemen en versnelt de opwarming van de aarde, waardoor de uitstervingscrisis van de aarde wordt aangewakkerd.

De Andes en amazone zijn een broeinest geworden van internationale syndicaten voor de handel in wilde dieren. Bolivia is een van de meest biologisch diverse landen op aarde, de thuisbasis van de tropische regenwouden van de Amazone, de hooggelegen Andes-ecosystemen en de droge bossen van de Chaco.

Bolivia heeft bijna 20% van zijn grondgebied aangewezen als beschermd land, maar deze regio's zijn de thuisbasis van meer dan 1,5 miljoen mensen en zijn moeilijk te controleren. Het land is een wereldwijd epicentrum geworden voor de georganiseerde misdaad, met een enorme overlap tussen criminele syndicaten voor narcohandel, mensenhandel, witwassen en milieucriminaliteit.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten