Translate

dinsdag 23 november 2021

Bespottelijke zwemtest: Proefdieren op universiteiten in Nederland moeten zwemmen voor hun leven tot ze verdrinken om antidepressiva te testen voor mensen

 


Deze test heet de gedwongen zwemtest 

https://secure.peta.nl/page/94090/petition/1

De paniekerige dieren worden gedrogeerd met een teststof. Ze proberen wanhopig te ontsnappen, krabben en klauwen aan de zijkanten van de bak of duiken onder water op zoek naar een uitgang. Ze peddelen verwoed en proberen het hoofd boven water te houden. 



De experimenteerders meten hoe lang het duurt voordat ze stoppen met worstelen en beginnen te drijven, met het argument dat degenen die minder lang zwemmen in een staat van ‘wanhoop’ verkeren.

De test zou representatief moeten zijn voor menselijke depressie en de werkzaamheid van antidepressiva moeten kunnen bepalen. Dat is net zo belachelijk als het klinkt en de proef is de laatste tijd op grote schaal bekritiseerd en afgekeurd.

Bedrijven stoppen met de test

Na besprekingen met internationale PETA-entiteiten kondigden DSM Nutrition, Johnson & Johnson, Bayer, GlaxoSmithKline, AbbVie, Roche, AstraZeneca, Novo Nordisk A/S, Boehringer Ingelheim, Pfizer en Bristol Myers Squibb aan dat ze de gedwongen zwemtest niet langer uitvoeren noch een andere partij betalen om de proef uit te voeren. Maar helaas wordt de test dus wel nog uitgevoerd op verschillende universiteiten in Nederland.

Waarom gebeurt dit nog in Nederland?

De gedwongen zwemtest is slechts het topje van de ijsberg van wrede dierproeven die niet voorspellen wat er bij mensen gebeurt en ons dus geen nieuwe werkzame medicijnen of behandelmethoden opleveren. Ondanks haar belofte daarover lijkt de overheid de urgentie van het beëindigen van dierproeven niet in te zien. Zolang deze experimenten mogen doorgaan, worden dieren nog steeds het slachtoffer van mishandeling, wordt het geld van de belastingbetaler verspild en blijven patiënten verstoken van doeltreffende behandelingen voor hun aandoening.

Teken alsjeblieft onze petitie waarmee we er bij de nieuwe regering op aandringen om het oorspronkelijke doel om dierproeven uit te faseren en uiterlijk in 2025 een echte wereldleider te worden op het gebied van diervrije innovatie in ere te herstellen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten