Translate

zondag 21 november 2021

'Eyes on Animals' Nederland geeft verdovingsapparatuur aan slachthuizen in Turkije om de dieren te bedwelmen en heeft inmiddels in 2 slachthuizen succes

 Bericht https://www.eyesonanimals.com/nl/

Beste vrienden,

Ik ben net terug uit Turkije. Samen met Asalet heb ik daar slachthuizen bezocht. Graag vertel ik jullie over dit bezoek.

In 2013 waren we voor het eerst in Turkije. We bezochten de slachthuizen waar dieren vanuit Europa naartoe werden gebracht. We zagen vreselijke dingen. Stieren van 700 kg werden volledig bij bewustzijn aan één poot opgetakeld en bleven daar 1-2 minuten al schuddend en trappend hangen, totdat de slachter met een klein mes in hun nek begon te hakken. Alles zonder verdoving.
Turkije 2013: stieren worden aan één poot van de vloer getakeld en blijven minutenlang hangen, onverdoofd.

Nachtmerries

De van doodsangst schreeuwende stieren bezorgden mij na terugkeer wekenlang nachtmerries. Asalet was er niet veel beter aan toe. Hij viel flauw tijdens een presentatie voor studenten diergeneeskunde aan de universiteit van Istanbul. Die presentaties gaven we tussen het inspecteren van slachthuizen door.

Na het zien van dit vreselijke lijden besloten we alles op alles te zetten om de situatie voor dieren in Turkse slachthuizen te verbeteren.

Verbeteringen

De situatie in het grootste deel van de 900 slachthuizen in Turkije is onveranderd - elektrische prikstokken, levend optakelen en onverdoofde slacht. Maar de slachthuizen die wij hebben bezocht en die onze trainingen volgden zijn echt verbeterd.

Zes runder slachterijen zijn nu uitgerust met onze verdovingsapparatuur. De dieren worden niet meer aan één poot opgehesen. Helaas worden nog niet álle dieren verdoofd. Dat is namelijk afhankelijk van de afnemer van het vlees. Sommige klanten vinden dat verdoofde slacht niet halal is. Maar Asalet blijft urenlang praten met religieuze autoriteiten, imams en klanten om deze mythe te ontkrachten.

Twee slachthuizen zijn inmiddels zo fanatiek voorstander van bedwelming dat ze op eigen houtje andere bedrijven proberen te overtuigen. Steeds meer mensen snappen het belang van verdoofde slacht. Steeds meer dieren worden verdoofd geslacht. Het is een sneeuwbaleffect.
Hieronder een kort verslag van ons bezoek aan Turkije vorige maand.
Asalet en ik ontmoeten de hoofdslachter van een slachterij bij Bandirma. In 2019 gaven we hem verdovingsapparatuur in bruikleen. Twee jaar later gebruikt hij deze nog steeds; hij verdooft de dieren voor de slacht, terwijl ze rechtop staan. Hij takelt ze niet langer van de grond. Hij is om: verdoofde slacht is veel beter voor dierenwelzijn en zijn eigen veiligheid, vertelt hij.
Een slachthuis in de buurt van Bolu heeft enkele jaren geleden op ons advies verbeteringen aangebracht in de slacht-aanvoerlijn. Dit jaar waren ze klaar voor het gebruik van verdovingsapparatuur. We hebben ze geleerd hoe ze met het verdovingspistool om moeten gaan. Eerst oefenden we op dieren die al geslacht waren. Daarna op levende dieren. Alle dieren werden verdoofd voor ze geslacht werden. Een enorme verbetering ten opzichte van onverdoofde slacht.
In een ander slachthuis in de buurt van Gönen werden alle runderen voor het eerst onder ons toezicht bedwelmd. Hier laat ik zien hoe je controleert of het dier echt bewusteloos is, voor er verder gegaan mag worden met slachten.
In de meeste Turkse slachthuizen worden schapen en geiten ook levend aan één poot opgehesen (zie foto linksboven).

Maar dit kleine slachthuis in de buurt van Istanbul (zie foto rechtsboven) is nu fervent voorstanders van de verdovingsmachine die wij hen vorig jaar gaven. We bezochten hen vorige maand opnieuw. Via social media verspreidt het slachthuis de boodschap dat verdoofde slacht beter is dan de ouderwetse methode.
Asalet en ik bezochten ook het Turkse Ministerie van Landbouw. Het ministerie bevestigde dat het gebruik van bedwelmingsapparatuur in Turkse slachthuizen is toegestaan.

Wij blijven bij de dieren

Wat ons werk in Turkije mij heeft geleerd, is de kracht van dialoog en educatie. Het heeft geen zin om alleen kritiek te leveren, snel wat beeldmateriaal te maken en weer te vertrekken. Om het lijden van dieren in Turkse slachthuizen verminderen, moeten we in gesprek gaan met slachthuizen, langdurige relaties aangaan en stap voor stap verbeteringen doorvoeren.

Ik weet dat het vreemd is voor een dierenbeschermingsorganisatie om op deze manier betrokken te zijn bij slachten, terwijl we diep van binnen wensen dat geen enkel dier gedood hoeft te worden. Maar als wij het niet doen, wie doet het dan wel?
Steun dit project alstublieft met een donatie. We stellen gratis verdovingsapparatuur ter beschikking. Deze apparatuur is duur. En we moeten regelmatig Turkse slachthuizen bezoeken om te voorkomen dat ze terugvallen en om nieuwe bedrijven ervan te overtuigen over te stappen op verdoofde slacht. Helpt u mee?
JA ik help mee >
Ontzettend bedankt voor uw steun!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten