Veiling zebra
Zebra en andere taxidermie te koop op de najaarsveiling van Circle M, oktober 2021.
Giraffenpoot en huid tafel en lamp verkocht op de najaarsveiling van Circle M, oktober 2021
Veiling ijsbeer
IJsbeer geveild op de najaarsveiling van Circle M, oktober 2021

Veilingitems omvatten groteske woondecoratie zoals tafels en lampen gemaakt van giraffenpoten en -voeten, tafels gemaakt van Afrikaanse olifantenpoten en een jeugdige giraffe taxidermie. De veiling omvatte ook minstens 50 tapijten gemaakt van dieren, waaronder zwarte beren, grizzlyberen, zebra's, wolven en bergleeuwen. De onderzoeker zag stapels botten van giraffenpoten, sets nijlpaardtanden en een stoffige doos met het label 'olifantenoren en -huid'.

Veiling nijlpaard slagtanden
Delen van een nijlpaard geveild op de najaarsveiling van Circle M, oktober 2021
Veiling giraffe beenderen
Giraffe beenbotten te koop op circle M's najaarsveiling, oktober 2021

Kitty Block, president en CEO van de Humane Society of the United States, zei:De undercoveronderzoeker ontdekte dat de meeste trofeeën het resultaat zijn van trofeejagers die hun collecties vermoeien, inkrimpen of sterven en deze items nalaten aan familieleden die ze niet willen. Een veilingmedewerker zei: "Makelaars vertellen huiseigenaren om zich te ontdoen van die dode beestjes", bij het ensceneren van hun huizen te koop.

Trofeeën op de veiling zijn onder andere:

  • Vier Afrikaanse olifantenpoten gemaakt tot tafels met olifantenhuiden. Volgens de Internationale Unie voor het behoud van de natuur is de Afrikaanse savanneolifant bedreigd en de Afrikaanse bosolifant ernstig bedreigd. De Afrikaanse olifant staat op de lijst van bedreigde diersoorten onder de Amerikaanse Endangered Species Act.
Veiling olifantentafels
Olifantenvoeten tafels te koop op circle M's najaarsveiling, oktober 2021
  • Twee uitgeholde olifantenpoten waarvan veilingorganisatoren suggereren dat ze 'een mooie vuilnisbak zouden zijn'.
  • Een ijsbeer (door IUCN als kwetsbaar beschouwd en vermeld als bedreigd onder de ESA) met een geringd zegel verkocht voor $ 26.000, de hoogste prijs van de trofeeën die op de veiling werden verkocht.
  • Van vier giraffenpoten een bijpassende gedekte salontafel en vloerlamp gemaakt.
  • Een grote kartonnen doos met het opschrift 'olifantenoren en -huid'.
  • Twee giraffeschedels en drie volledige giraffenlichamen (IUCN-kwetsbaar) inclusief een baby die wordt gepromoot als "de perfecte maat die in ongeveer elke kamer in het huis kan gaan", verkocht voor $ 6.200.
  • Giraffe beenbotten gepromoot als 'geweldig voor ambachten'.
  • Een nijlpaardschedel en twee nijlpaarden (IUCN-kwetsbare) schouders (hoofd, nek, schouders).
  • Twee sets nijlpaardtanden.
Veiling nijlpaard taxidermie
Hippo taxidermie te koop (echte nijlpaardhuid, reproductietanden) op de najaarsveiling van Circle M, Octobeer 2021
  • Baby zebra taxidermie, zes zebrahuiden en tapijten, waaronder een van een kalf, en verschillende zebrakoppen voor 'tafelbladweergave'. \
  • Zes apen, waaronder een gevuld vervet met daarin een bierflesje.
  • Twee baby en een volwassen baviaan.
  • 49 beren waaronder vijf welpen en een moeder-welpenpaar.
  • 18 tapijten gemaakt van grizzlyberen of zwarte beren.
  • Berenklauwen gepromoot als 'geweldig voor sieraden of ambachten'.
  • Zeven bobcats, waaronder twee vloerkleden.
  • Vier wolven, waaronder twee tapijten.
  • Acht bergleeuwen, waaronder twee tapijten.

Jeffrey Flocken, president van Humane Society International, zei:

"Het is diep triest om deze laatste fase van de trofeejachtindustrie te zien, waar deze majestueuze soorten worden gedegradeerd naar een veilinghuisvloer in plaats van hun rol in hun respectieve populaties en ecosystemen te vervullen."

Zuid-Afrikaanse feiten met betrekking tot trofeeën:

  • Zuid-Afrika is de op een na grootste exporteur van trofeeën van soorten die op de CITES-lijst staan wereldwijd, en de grootste exporteur in Afrika. Zuid-Afrika meldde tussen 2014 en 2018 in totaal 21.018 trofeeën te exporteren, gemiddeld 4204 per jaar (CITES)
  • Er zijn nog ongeveer 68.000 volwassen giraffen in het wild en de populatie neemt nog steeds af, maar tussen 2006 en 2015 werden meer dan 40.000 giraffendelen en -producten in de VS geïmporteerd.
  • De populatie Afrikaanse savanneolifanten is de afgelopen 50 jaar met minstens 60% afgenomen, maar volgens internationale handelsgegevens hebben Amerikaanse trofeejagers tussen 2014 en 2018 meer dan 700 trofeeën en 399 slagtanden van Afrikaanse olifanten geïmporteerd.
  • Nijlpaardpopulaties zijn kwetsbaar; extra druk van trofeejagers en voor de internationale commerciële handel in ivoor kan leiden tot bevolkingsafname, maar volgens internationale handelsgegevens werden jachttrofeeën en andere delen van 2.500 nijlpaarden tussen 2009 en 2018 in de VS geïmporteerd.

WATCH Extinction begint met trofeejacht

Commentaar geven op de voorgestelde jacht- en exportquota van Zuid-Afrika – deadline 8 november

Dr. Audrey Delsink, HSI Africa wildlife director zegt: "Het is van fundamenteel belang dat Zuid-Afrikanen de gelegenheid hebben gekregen om commentaar te geven op het voorgestelde jacht- en exportquotum voor olifanten-, luipaard- en zwarte neushoornjachttrofeeën voor het kalenderjaar 2021. Het inspraakproces, dat op 8 november 2021 wordt afgesloten, stelt het publiek in staat om hun zorgen aan de overheid te uiten en deze Afrikaanse dieren te helpen beschermen die zijn geclassificeerd als ernstig bedreigd en kwetsbaar op de Rode Lijst van bedreigde soorten van de IUCN. Natuurlijk worden talloze andere soorten bejaagd, waaronder verschillende antilopen, bavianen, genets, honingdassen, kleine katten en vervetapen.

"Het is opmerkelijk dat de meerderheid van de trofeeën uit wilde bronnen die uit Zuid-Afrika worden geëxporteerd, soorten zijn die onderworpen zijn aan geen instandhoudingsbeheerplannen, en er is weinig tot niets bekend over de impact van trofeejacht op hun populaties, vooral wanneer deze wordt bemoeilijkt door illegale handel. Hoewel we het ontwerpbeleidsstandpunt van de minister toejuichen, dat één welzijn als kern heeft en oproept tot een herziening van het beleid voor duurzaam gebruik, zijn onderzoeken als deze een schokkende herinnering dat ooit levendige en ecologisch belangrijke dieren, inclusief bedreigde soorten, worden gereduceerd tot niets meer dan stoffige lauweren of bizarre meubels van jachttrofeeën. "

Als u wilt reageren:

Schrijf naar:

Department of Forestry,

Fisheries and

the Environment De directeur-generaal Attentie: De heer Mpho Tjiane

Private Bag X 447

PRETORIA

0001

Met de hand: Receptie, Environment House, 473 Steve Biko Rd, Arcadia, Pretoria.
Per e-mail: cites@environment.gov.za.

Vragen moeten worden gericht aan de heer Mpho Tjiane op Tel: 012 399 9596 of Cel: 083 980 6409 of E-mail: MTjiane@environment.gov.za

  • Meer info op de website van de overheid hier.
  • Meer van HSI hier.