Wij eten thuis vegetarisch, vis en af en toe biologisch vlees. En u? Waar ik me kapot aan erger ook omdat er zoveel honger in de wereld is, zijn zeurende mensen over het eten in ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Laatst nog 4 dagen opgenomen geweest in een groot ziekenhuis met nota bene een keuze menu. Mede patiënten trokken zure gezichten bij het meest heerlijke voedsel. Lieten alles staan. Ik natuurlijk direct begonnen over armoede, honger, ontbossing , was niet meer tegen te houden. Nadien durfden ze niet meer te klagen en was ik de gebeten hond. Prima toch ?
Volop lekkere alternatieven voor vlees
We moeten minder vlees eten vanwege dier, milieu en eigen gezondheid. Dat 'moeten' wordt steeds meer 'mogen'. Vleesvervangers ontwikkelen zich in rap tempo tot smaakvolle alternatieven.
Als Nederlandse mannen iets minder vlees zouden eten, zoveel als de gemiddelde Nederlandse vrouw, zou ongeveer een half miljoen voetbalvelden aan landbouwgrond vrijkomen. Nederland is het meest veedichte land ter wereld. Dit leidt tot vermesting en verzuring. Veel te veel voor ons kleine landje. In de Derde Wereld leidt onze veestapel tot bodemerosie en kap van het tropisch regenwoud om veevoer te produceren. Vleesproductie is ontegenzeggelijk vervuilend. Het meest vervuilende onderdeel van onze voeding, zo erkende het vorige kabinet.
Vlees veroorzaakt enorm veel dierenleed. Ruim 450 miljoen kippen, varkens en koeien slijten jaarlijks in Nederland hun leven in dichte stallen. In een plofkipstal is een A4'tje leefruimte per kip beschikbaar. Daarop zit ze meestal onderuitgezakt, want door de snelle groei kan ze vaak alleen nog met pijn lopen. Een varken krijgt maximaal een vierkante meter leefruimte, in een schemerige dichte stal. En zelfs 400.000 koeien komen nooit in de wei.
En de boeren? Die zijn vooral managers geworden. Machines en boekhouding bepalen de dag, de dieren steeds minder. Bij een gemiddeld plofkipbedrijf met 88.000 dieren krijgt de boer 1,50 euro voor een slachtrijpe kip. Daar moet hij alles van doen: stal bouwen, kuikens kopen, voer kopen, vaccinaties, antibiotica enz. Uiteindelijk houdt hij een dubbeltje per kip over in goede jaren en die zijn er steeds minder.
Bulkproductie van vlees in Nederland is een doodlopende weg, zeggen vrijwel alle economen. Net als voorheen de scheepvaart en de textielindustrie. Duurzamere, diervriendelijkere stallen zijn dus pure economische noodzaak. Los hiervan is het opvallend hoeveel boeren die omschakelen naar biologische, diervriendelijkere veehouderij zeggen het plezier in hun werk terug te hebben gekregen. Daarom slaan boeren en Wakker Dier steeds vaker de handen ineen.
Het is ook niet onbelangrijk om aan jezelf te denken. Te veel verzadigde vetten krijgen we binnen via vlees en zuivel. Dat is slecht, met name voor hart en bloedvaten. Vegetariërs leven gemiddeld zes jaar langer, dat zegt genoeg.
Het is wrang dat in het westen 43 miljoen kinderen obees zijn, terwijl 115 miljoen kinderen in de Derde Wereld ondervoed zijn.
Er zijn steeds meer smaakvolle alternatieven voor het bulkindustrievlees, zoals het vlees met Beter Levensterren van de Dierenbescherming. Ook de alternatieven zonder vlees nemen enorm toe.
Tien jaar geleden kon je kiezen tussen tofu en tempeh. Nu liggen bij een gemiddelde Albert Heijn al twintig soorten vegaburgers. In vrijwel elke supermarkt is hybride vlees te koop: vlees waarin het vlees deels is vervangen door gezondere, plantaardige producten.
De eerste vegetarische slager ter wereld, in Den Haag, bestaat pas twee jaar. Nu al liggen zijn lupineburgers in honderden supermarkten en bio-winkels. En ook de eerste hoogleraar vleesvervangers, professor Boom, is een feit.
Logisch dat ook steeds meer sterrenkoks op de vegatoer gaan. Zo heeft Jonnie Boer van de Librije een vegetarisch kookboek uitgebracht. Vegaburgers waren al langer gezond, maar ze moeten ook lekker zijn om grote groepen menselijke burgers aan de plantaardige burgers te krijgen. Dat gaat de laatste jaren echt de goede kant op.
Met dank aan
www.wakkerdier.nl Links naar nog wat informatie over vleesvervangers:
http://www.wageningenur.nl/nl/nieuws/LikeMeatproducten-een-vleesalternatief-voor-flexitariers.htm
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vleesvervangers.aspx