Translate

woensdag 27 september 2023

Het parlement in Litouwen stemde met een overweldigende meerderheid, net als 16 andere landen, voor een verbod op de pelsdierhouderij

 

Litouwen verbiedt pelsdierhouderij


Het parlement in Litouwen stemde donderdag met een overweldigende meerderheid voor een verbod op de pelsdierhouderij in het land. De wetgeving, die de steun kreeg van de meeste parlementariërs, wacht nu op de handtekening van de president van Litouwen om wet te worden.

Pelsdierhouders krijgen een overgangsperiode van drie jaar; Het verbod wordt in 2027 ingevoerd. Volgens lokale media krijgen boeren die hun activiteiten tegen 2025 stilleggen 3 euro per dier, 2 euro als ze tegen 2026 sluiten en 1 euro als ze tegen 2027 sluiten.

Litouwen telt 44 nertsenfokkerijen. De boerderijen doden samen ongeveer een miljoen dieren per jaar. Er zijn ook 31 chinchillaboerderijen in het land, waar jaarlijks ongeveer 30.000 dieren worden gedood.

Verschillende Europese landen hebben al soortgelijke verboden opgelegd, waarbij zowel de publieke opinie als wetenschappelijk bewijs wordt erkend dat de schadelijke impact van pelsdierhouderij op het welzijn van dieren aantoont.


Nertsen hebben een grote behoefte aan duiken in water en jagen. Ze worden vanaf de geboorte tot aan hun dood in kleine, bedrade kooien gehouden op pelsdierfokkerijen. De dieren raken zo gestrest van het leven in een kooi dat velen dwangmatig gedrag ontwikkelen en zichzelf pijn doen.

Nederland, Kroatië, Oostenrijk, België, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Luxemburg, Malta, Ierland, Estland, Frankrijk, Italië en Letland hebben de pelsdierhouderij verboden. Ook in Roemenië, Spanje en Polen zijn politieke discussies over een verbod gaande. En Zwitserland en Duitsland hebben zulke strenge regels ingevoerd dat de pelsdierhouderij effectief is beëindigd.

"Dit is een gedenkwaardige dag in de geschiedenis van dierenwelzijnsactivisten in Litouwen. Dit is een land dat strengere wetgeving wil om dieren te beschermen," zei Thomas Pietsch, hoofd van wilde dieren in entertainment en textiel bij dierenwelzijnsorganisatie Four Paws.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten