Zeehonden verstrikt in visnetten gered in Zuid-Afrika (VIDEO)
Drie zeehonden, verstrikt in afgedankte visnetten, werden gered door strandgangers in het West Coast National Park in Zuid-Afrika.
Op de video van de redding waren twee van de drie zeehonden te zien. Bezoekers van het park ontdekten de gevangen zeezoogdieren en konden ze vrijlaten. De dieren werden gezien terwijl ze elkaar knuffelden en troostten toen ze de oceaan bereikten.
"Er is zoveel plastic en ander afval, ik kan me niet voorstellen wat dieren doormaken," zei filmmaker James Suter, die het moment vastlegde. "Het was een zeer tastbare herinnering aan hoe belangrijk het is om onszelf te onderwijzen, onze stranden op te ruimen en ervoor te zorgen dat plastic en dergelijke dingen niet in onze oceanen zitten."
Ghost Fishing: Nieuw leven voor verloren visnetten
Contact opnemen Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.
De stichting Ghost Fishing houdt zich bezig met het bergen van verloren, gedumpt of achtergelaten vistuig uit zeeën en oceanen. De geborgen visnetten worden gerecycled en omgezet in hoogwaardige textiel die wordt gebruikt om nieuwe kleding te maken. CurTec-vaten worden ingezet om geborgen materialen te vervoeren van de bodem van de zee tot aan het moment van recycling.
Tot voor enkele weken hadden zij nog nooit van het fenomeen “Ghost fishing” of spookvissen gehoord… totdat ze per toeval iemand spraken van de stichting Ghost Fishing, die CurTec-vaten gebruikt tijdens haar vele eco-ondernemingen. Spookvissen vindt plaats nadat vistuig is gedumpt, achtergelaten of verloren op zee. (Nylon) Visnetten, lijnen en vallen raken verstrikt in riffen of op (scheeps)wrakken waar ze vis- en schelpdieren blijven vangen en de leefomgeving onderwater verstikken waardoor zowel ecologische als economische schade ontstaat.
Spooktuig doodt
Spooktuig (verloren vistuig) behoort inmiddels tot de grootste doder in zeeën en oceanen vanwege het enorme aantal en de aard van de materialen. Honderden kilometers netten en lijnen raken ieder jaar verloren en dankzij de duurzame kwaliteit van het meeste tuig, kunnen en blijven ze decennia, mogelijk eeuwenlang doorvissen.
Ghost Fishing is een stichting zonder winstoogmerk die bouwt aan een wereldwijd netwerk waarin spookvis-initiatieven worden samengebracht, gecoacht en geïnitieerd en waar ervaringen en best practices omtrent het verwijderen van verloren netten en onderwaterafval worden uitgewisseld. Een team van ervaren en getrainde duikers verwijdert spooktuig en afval en maakt het probleem zichtbaar voor een wereldwijd publiek.
Recycling door Healthy Seas
Geborgen visnetten vinden meestal hun einde op vuilstortplaatsen of worden verbrandt, maar dankzij het Healthy Seas initiatief worden ze getransformeerd tot ECONYL®-garen, een hoogwaardige grondstof die wordt gebruikt om nieuwe producten te maken zoals sokken, zwemkleding, ondergoed, tapijten, etc.
CurTec-vaten beschermen
CurTec-vaten worden ingezet voor verzameling van de geborgen nylon-visnetten en het transport van zee tot op het vasteland waar ze worden schoongemaakt voor de recycling. Elk willekeurig materiaal wat afzienbare tijd in water heeft gelegen begint te stinken zodra het bovenwater komt. De vaten sluiten hermetisch af en voorkomen dat de inhoud begint te rotten. Daarnaast zijn ze eenvoudig te hanteren en gebruikt het team ze ook voor het opslaan en veiligstellen van hun eigen materieel.
De schoongemaakte netten worden aan een fabriek in Ljubljana (Slovenië) geleverd, waar ze worden verwerkt tot een nylongaren met dezelfde eigenschappen als nieuwe nylon uit fossiele grondstoffen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten