Translate

zaterdag 16 september 2023

Ook in Peru is er een verbod op wilde dieren in circussen: Animal Defenders International ( ADI ) redden alle dieren nog achtergebleven waaronder slingeraapjes ( video en foto's)


Foto's van Animal Defenders International

Animal Defenders International (ADI) heeft een hartverwarmende video vrijgegeven van een slingeraap genaamd Maruja die als laatste werd gered uit een circus in Peru. Maruja werd onlangs vrijgelaten met haar geadopteerde familie terug in haar regenwoudhuis waar ze vele jaren geleden was gestolen.


ADI Peru vond Maruja vastgebonden aan de top van een mototaxi in de hoofdstad Lima in 2017. Ze werd gedwongen om het circus te promoten, dat op dat moment illegaal was, vanwege het circusverbod van het land tussen 2014 en 2016. Op dat moment hadden natuurfunctionarissen van ADI en Peru het verbod al gehandhaafd door 100 dieren in beslag te nemen en te verplaatsen.

WAN sprak met Tim Phillips, vicepresident van ADI, die bevestigde dat het verbod nog steeds van kracht was toen een ADI-supporter beelden naar de organisatie stuurde van de aap die werd uitgebuit voor entertainment.


"Wilde dieren in circussen waren tegen die tijd geëlimineerd, maar toen dook deze aap op," vertelde Phillips aan WAN, die uitlegde dat binnen 24 uur na ontvangst van de tip, ADI en de politie werkten om Maruja te redden.

Na het passeren van haar gezondheidscontroles op driejarige leeftijd, stelde ADI vast dat Maruja jong genoeg was om deel te nemen aan het rehabilitatieprogramma voor wilde vrijlatingen in het Taricaya Ecological Reserve, in de buurt van Puerto Maldanado.

Daar werd duidelijk dat de psychologische ontwikkeling van de jonge Maruja was beschadigd door haar behandeling in het circus. Ze had moeite om te integreren met de andere slingerapen en at niet altijd alleen, en wachtte in plaats daarvan om gevoed te worden.


Nadat een paar verweesde baby-slingerapen in Taricaya aankwamen die een pleegmoeder nodig hadden, gebeurde er iets verbazingwekkends. Zachte Maruja begon de baby's te verzorgen en te voeden, haar natuurlijke instincten kwamen op gang. Ze begon ook zichzelf te voeden en te verzorgen.

Na jaren in revalidatie werden Maruja en haar surrogaatfamilie eindelijk verplaatst naar een veilige locatie om te integreren met andere groepen slingerapen in het wild. Zij en de andere geredde apen worden in het regenwoud met radiohalsbanden in de gaten gehouden.



Na hun vrijlating verliet een maruja met grote ogen haar drager, stond rechtop, keek om zich heen en klom vervolgens in een boom en begon door het bladerdak van het bos te slingeren.

De video brengt de directe effecten op individuele levens scherp in beeld wanneer mensen dieren uit het wild halen om te gebruiken voor entertainment, in experimenten, op ze jagen voor voedsel, of wanneer we hun omgeving en sociale structuur vernietigen," zei Jan Creamer, president van ADI in een verklaring aan WAN. "Het is een herinnering aan waarom we een einde moeten maken aan het lijden van wilde dieren in circussen."



Slingerapen zijn een van de meest intelligente apensoorten op aarde en gebruiken een breed scala aan geluiden om te communiceren. Ze drukken vreugde, plezier, pijn, angst en verdriet uit, en hun sociale banden zijn belangrijk voor hen, net als de onze. Ze gedijen samen, in familiegroepen, in complexe samenlevingen. Ze kunnen in het wild tot 25 jaar oud worden.

"Hoewel deze dieren anders communiceren en niet op ons lijken, of leven zoals wij, laten deze video en het verhaal van Maruja zien dat onze verschillen van gradatie zijn, in plaats van vriendelijk," concludeerde Creamer, die opmerkte dat iedereen er baat bij heeft als mensen dieren respecteren.


Je kunt alle dieren en onze planeet helpen door te kiezen voor compassie op je bord en in je glas. #GoVeg


Geen opmerkingen:

Een reactie posten