Het aantal dierverzekeringen moet echt omhoog om de hoge premies te drukken, zeggen deskundigen. Fenny Rensen vindt de oproep onterecht.
‘Een huisdierenverzekering is een kat in de zak’
Steeds meer Nederlanders moeten om financiële redenen kiezen voor euthanasie van hun huisdier. Daarom moeten zoveel mogelijk baasjes een dierenverzekering afsluiten, waarschuwen dierenartsen en de Dierenbescherming. Volgens kattenfokker Fenny Rensen is een huisdierverzekering echter ‘een kat in de zak’.
In de Stentor las ik een artikel waarin een huisdierenverzekering wordt voorgesteld als zaligmakend: met zo’n verzekering zou je je huisdier gerust kunnen laten behandelen zonder bang te zijn voor financiële gevolgen.
Laat ik u uit de droom helpen: Een huisdierenverzekering is een kat in de zak. Je kunt beter zelf elke maand een bedrag opzij zetten voor eventuele ziektekosten van een huisdier. Wordt het dier niet ziek, dan heb je het geld nog. Wordt het wel ziek, dan kun je met het gespaarde geld de dierenarts betalen. Want denk niet dat de verzekering alles betaalt, integendeel.
Leven of dood
Als de baarmoeder en eierstokken verwijderd moeten worden vanwege een acute baarmoederontsteking kan dit een zaak van leven of dood zijn, het is dus geen ‘cosmetische pretoperatie’ en er zijn honderden euro’s mee gemoeid. Maar er wordt niets uitgekeerd. De spoedoperatie valt namelijk niet onder de basisverzekering. Eén van de (vele) uitsluitingen Is: ‘elke vorm van castratie ongeacht de medische indicatie zoals een baarmoederontsteking.’
Als de eigenaar wel (een gedeelte van) de baarmoederoperatie vergoed had willen hebben, had hij zich maar moeten bijverzekeren
Niet raar
Het is niet raar dat een eigenaar verwacht dat de operatie vergoed werd, want er staat ook op de website van de meest verkochte huisdierenverzekering, bij de basisverzekering: ‘Medicijnen en operaties: vergoeding van 80 procent. Hieronder vallen medicijnen die in Nederland staan geregistreerd als diergeneesmiddelen die bij de indicatie horen van jouw kat en operaties die medisch noodzakelijk zijn. Medicatie voor chronische aandoeningen en narcose vallen hier ook onder.’
Als de eigenaar wel (een gedeelte van) de baarmoederoperatie vergoed had willen hebben, had hij zich maar moeten bijverzekeren, vindt de verzekeraar. Ik heb het opgezocht en inderdaad kun je dat ergens vinden op de website: voor 2,59 euro per maand kan men zich bijverzekeren voor 50 procent van de castratiekosten met slechts een maximumuitkering van 75 euro. Voor de rest van die honderden euro’s moet u dan maar met de pet rond?
Onvoldoende
De basisverzekering is dus door de vele uitsluitingen onvoldoende voor mensen die dure operaties niet kunnen betalen. En dat is nou juist de reden dat mensen hun dier verzekeren.
Wat bijvoorbeeld (de opsomming is niet volledig) niet wordt vergoed:
- alles wat met voortplanting te maken heeft
- gebitsbehandeling en –reiniging
- specialistische diagnostiek (MRI, CT-scan)
- behandeling tegen tumoren anders dan door chirurgie
- bloedtransfusie
- dialyse
- erfelijke en/of aangeboren ziektes/aandoeningen waarvan de eigenaar of behandelaar wist, of kon weten dat het dier ermee belast kan zijn.
Nare clausule
Vooral die laatste uitsluiting vind ik een nare clausule. Ik ben bang dat een verzekeraar heel veel zaken als ‘erfelijk’ gaat aanmerken opdat hij geen geld hoeft uit te keren. Bij het afsluiten van de verzekering moet u namelijk het ras van uw kat opgeven. Als de verzekeraar bijvoorbeeld de Raskattenwijzer van Dier & Recht hanteert, zouden vrijwel alle raskatten meer dan tien erfelijke aandoeningen hebben. Tel uit je winst voor de verzekeringsmaatschappij.
Men zou toch denken dat een basispakket diergeneeskundige zorg de strikt noodzakelijke zorg dekt? Niet dus, blijkbaar moet u het dure ‘totaalpakket’ plus nog de aanvullende pakketten kopen om dekking te krijgen als uw dier onder het mes moet. En loopt u daarbij nog het risico dat uw declaratie geweigerd wordt.
Ik blijf gewoon geld opzij zetten voor de dierenarts en gooi die verzekering maar in mijn pet.
Fenny Rensen uit Okkenbroek is meer dan dertig jaar fokker van het kattenras Brits Korthaar
https://www.destentor.nl/opinie/een-huisdierenverzekering-is-een-kat-in-de-zak~a5b8e1b5/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten