Translate

donderdag 7 december 2023

18,00 kilo ivoor ( van 180 0lifanten) vernietigd in Frankrijk na succesvolle campagne dat mensen aanmoedigt om ivoren voorwerpen te overhandigen


IFAW en het Franse Bureau voor Biodiversiteit (OFB) organiseerden vorige week een grootschalige ivoorvernietigingsoperatie om de handel in ivoor in te dammen. De focus van het evenement lag op het vergroten van het bewustzijn over de handel in ivoor, die verantwoordelijk is voor de dood van duizenden olifanten per jaar.

In 2015 lanceerde IFAW de campagne 'Ik lever mijn ivoor in' om mensen aan te moedigen ivoren voorwerpen in te leveren, zoals slagtanden, snuisterijen of sieraden voor vernietiging. De campagne was een groot succes en veel mensen zijn nog steeds op zoek naar plekken om hun ongewenste ivoor weg te gooien.

Door deze samenwerking erkent de politie het belang van het reageren op particulieren die de mogelijkheid willen hebben om hun ivoren voorwerpen weg te gooien. Sinds 2015 zijn honderden stukken ivoor in ontvangst genomen door IFAW, OFB en de Franse douane, voornamelijk via inleveringen van individuen, maar ook via inbeslagnames.

Er werd besloten om deze recente ivoorvoorraad te vernietigen om ervoor te zorgen dat deze items nooit meer in het commerciële circuit konden worden gebracht. De 1.800 kilo ivoor vertegenwoordigt naar schatting 180 olifanten waarvan de slagtanden werden begeerd voor het maken van 'decoratieve voorwerpen'. Vooral de hoeveelheid ingezamelde voorwerpen toont aan hoe belangrijk het is om in de toekomst een veilig systeem voor het verzamelen en vernietigen van ivoor in stand te houden, onder verantwoordelijkheid van de staat.

De grote vernietigingsoperatie vond plaats in Reims, Frankrijk, op 28 november, onder de hoge bescherming van Sarah El Haïry, staatssecretaris voor Biodiversiteit. Het ivoor werd verpletterd en vervolgens vernietigd door verbranding.

"Met een geschatte waarde van meer dan 20 miljard dollar wereldwijd, is de illegale handel in beschermde soorten wilde fauna en flora een van de meest lucratieve vormen van handel. Het is vaak het werk van gestructureerde criminele organisaties met een echte strategie", zegt Sarah El Haïry, staatssecretaris voor Biodiversiteit. "De uitdaging van het ontwrichten en ontmantelen van deze georganiseerde misdaadnetwerken kan alleen worden aangegaan door alle staatstroepen te coördineren die betrokken zijn bij de bescherming van wilde soorten. Deze collectieve operaties zijn bedoeld om eco criminelen voor het gerecht te brengen die zich schuldig maken aan delicten op het gebied van wilde dieren en planten en om tonnen illegale producten in beslag te nemen. Mijn richtlijn is duidelijk: zero tolerance!"

"De ecologische planning die door de regering wordt uitgevoerd - waarvan de Nationale Biodiversiteitsstrategie die ik binnenkort zal presenteren een van de resultaten is - zal de acties informeren van alle beëdigde agenten, militair personeel, milieu-inspecteurs en magistraten die vechten tegen deze achteruitgang van de wereldwijde biodiversiteit", vervolgde El Haïry.

"De exponentiële vraag naar het verzamelen van deze objecten sinds de eerste collectie in 2015 toont de reële noodzaak aan om particulieren een oplossing te bieden om zich van hun ivoor te ontdoen. Of het nu uit ethische overtuiging is of omdat ze het niet legaal kunnen verkopen als gevolg van de laatste wijzigingen in de regelgeving", zegt Mia Crnojevic-Cherrier, campagnemedewerker bij IFAW. "De ivoorhandel blijft een grote bedreiging voor de olifantenpopulaties. Als reactie daarop worden elk jaar duizenden olifanten gestroopt."

"Door dit ivoor te vernietigen, kunnen we er zoveel mogelijk van uit het circuit halen om toekomstige verkopen te voorkomen, wat illegaal zou zijn. Als speler bij de uitvoering van de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES) werkt het Franse Bureau voor Biodiversiteit elke dag hard in de strijd tegen de handel in soorten. Ik ben dan ook verheugd dat we bijdragen aan deze actie, aan de strijd tegen de illegale ivoorhandel en de domino-effecten ervan op de stroperij van olifanten", aldus Olivier Thibault, directeur-generaal van het OFB.

IFAW Frankrijk zet zich ook in om voor elke kilo ivoor die wordt ontvangen in Zimbabwe één boom te planten om het leefgebied van olifanten te helpen herstellen, waarvan de vernietiging een van de belangrijkste oorzaken is van de voortdurende erosie van de biodiversiteit.

De vernietigingsoperatie werd uitgevoerd met de steun van het ministerie van Ecologische Transitie en Territoriale Cohesie, het Commando voor Milieu en Gezondheid (CESAN), het ministerie van Justitie en IUCN Frankrijk. De Franse douane heeft ook haar voorraad ivoor meegenomen in deze recente operatie.

Bron: www.worldanimalnews.com  ( vertaald door Blogger )

Geen opmerkingen:

Een reactie posten