dinsdag 30 juli 2013

Treurig en walgelijk ... dikbilkalfjes komen via een keizerssnee ter wereld. Veeindustrie, knoei-industrie, foei-industrieBeleidsbrief Dijksma over keizersneden dikbilrassen

 
 
 
 
 
Na het zomerreces stuurt staatssecretaris Sharon Dijksma een beleidsbrief naar de Kamer over ingrepen aan dieren. Hierin komt volgens het ministerie ook het onderwerp keizersneden bij dikbilrassen aan bod. De Dierenbescherming spreekt zich al lange tijd uit tegen de standaard keizersneden waarmee kalveren ter wereld komen.


 
Er zijn in Nederland 10.000 Belgische Witblauwen en 1.700 Verbeterde Roodbonten. Dit zijn de zogenaamde ‘dikbillen’. Zij zijn doorgefokt op een erfelijke afwijking. Hierdoor groeien de spieren van deze dieren extra snel. Handig, want veel spiergroei betekent veel dure biefstuk. Een nadeel van dit ras is dat dikbillen bijna altijd (85-90 procent) bevallen met behulp van een keizersnede: het bekken van de moederkoe is te smal en het kalf te groot voor een natuurlijke bevalling. Na een keizersnede heeft de moeder veel langer pijn dan bij een natuurlijke bevalling en bovendien neemt de kans op ontstekingen, vergroeiingen en bloedingen toe. Een moederkoe ondergaat soms wel vier keizersneden.

Cijfers

 • In ons land worden 300.000 vleesrunderen gehouden.
 • 85-90 procent van de dikbilkalfjes wordt geboren middels een keizersnede. 
 

   
   

  Oplossingen aandragenDe afgelopen weken zijn er in voorbereiding op de beleidsbrief gesprekken gevoerd met belangen- en sectorvertegenwoordigers. Volgens Nico Verduin, portefeuillehouder dierenwelzijn LTO, is alles bespreekbaar: “De maatschappij en de politiek accepteren niet meer dat kalveren standaard via een keizersnede geboren worden”. Hij vindt dat de sector wel de tijd moet krijgen om zelf verantwoordelijkheid te nemen en oplossingen aan te dragen.

   
  Keizersnee bij een dikbil koe
   

  3 opmerkingen:

  1. Wanneer zien de mensen het eindelijk in dat dit niet de juiste weg is?.
   Dieren zijn geen dingen.
   www.veggiechallenge.nl
   www.veganchallenge.nl

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Ze leren het nooit Ineke. Via Dijksma nu eindelijk aandacht voor deze verschrikkingen in de politiek. Gelukkig zijn wij thuis beiden vegetariërs net zoals jij. Bedankt voor je reactie.

    Verwijderen
  2. Nou dan moeten ze maar geen keizersnedes meer doen!!! Wordt het kalf doodgeboeren en de moeder krijgt inwendige infecties en legt uiteindelijk ook het loodje. Dit is wat jullie willen!!! Ik zou zeggen ga lekker Demonstreren of kom echt eens langs op een veebedrijf, zodat jullie met eigen ogen kunnen zien wat er echt gebeurd dan alles maar uit negatieve berichten, boekjes te lezen!!! bah ergelijk zijn jullie

   BeantwoordenVerwijderen