zondag 14 juli 2013

Video: België verbiedt wilde dieren in circussen..... helaas Nederland nog steeds nietOm zo te moeten leven!!! Vreselijk 


België volgt hiermee het voorbeeld van Oostenrijk en Groot-Brittannië. De dierenrechtenorganisatie the Global Action in the Interest of Animals ( GAIA) is zeer tevreden en spreek van een belangrijke mijlpaal voor het dierenwelzijn in België 

Dierenwelzijn niet gegarandeerd
Verschillende enquêtes van GAIA hebben aangetoond dat het welzijn van wilde dieren met hun specifieke behoeften onmogelijk kan gegarandeerd worden in circussen. Dat komt vooral door de veelvuldige verplaatsingen en de beperkte ruimte. Wilde dieren in circussen vertonen dan ook vaak abnormaal, gestoord gedrag, wat wijst op slecht welzijn.
 
 
Deze vertoning uit liefde voor de dompteur? No way!!
 
 
10 jaar lange strijd
GAIA voerde tussen 1995 en 2002 onderzoek in 18 circussen. In januari 2003 onthulde de dierenrechtenorganisatie voor het eerst de slechte levensomstandigheden van wilde dieren in circussen (bekijk hier de beelden ). Er was op dat moment geen enkele wetgeving voor circusdieren. Uit het rapport van GAIA 'Dierenleed is geen amusement' bleek duidelijk dat de situatie van de wilde dieren in circussen schrijnend was. Bekijk hier de beelden. GAIA is al die jaren blijven acties en campagne voeren voor een verbod. Ook nadat de wetgever in 2005 de dierentuinnormen oplag aan circussen. Deze wetgeving werd pas in 2012 volledig uitgevoerd maar GAIA stelde vast dat circussen deze minimale normen niet (konden) naleven.
 
Steden en gemeenten gaven voorbeeld
Naarmate de welzijnsproblemen van wilde dieren in circussen meer en meer aan het licht kwamen en omdat een nationaal verbod op zich liet wachten, richtte GAIA zich de afgelopen jaren ook tot lokale overheden. Met succes: meer dan 130 steden en gemeenten voeren op dit moment een beleid om circussen met wilde dieren op hun grondgebied te weigeren. Ondertussen bleef GAIA ijveren voor wettelijk verbod op federaal niveau.
 
 
 
Op een krukje staan omdat het zo leuk is? No way!!
 
Mijlpaal voor dieren
"Met de beslissing van de regering kan er eindelijk een einde komen aan een 10 jaar lange strijd die GAIA in ons land heeft gevoerd voor een verbod op wilde dieren in circussen. Het is duidelijk dat het welzijn van wilde dieren in circussen onmogelijk kan gegarandeerd worden. Deze dieren horen daar niet thuis. Een verbod is dan ook de enige juiste maatregel. We zijn heel erg tevreden. Dit is een nieuwe mijlpaal in de strijd voor dieren." zegt Ann De Greef, directeur van GAIA.
 
 

Aapjes fietsen graag? No way!!
 
En hoe zit dat in Nederland?
www.wildedierendetentuit.nl voert al jaren actie tegen wilde dieren in circussen. En ook www.vier-voeters.nl
 
Het verbod op wilde dieren in circussen is al goedgekeurd door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer moet dit nog behandelen.

In Nederland zijn er ook veel gemeenten die wilde dieren in circussen niet meer toestaan. Dat is een stap in de goede richting.

                   
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten