http://www.icj-cij.org/presscom/multimedia.php?p1=6    Link naar de Press Room
 
Den Haag  Het Internationale Gerechtshof van de Verenigde Naties is gestart (26 juni tot 16 juli), met de rechtszaak van Australië tegen Japan betreffende de Japanse walvisjacht bij Antarctica. Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) heeft jarenlang voeding gegeven aan de Australische overheid, die de zaak zeer zorgvuldig heeft voorbereid. De organisatie zal de zaak de komende weken dan ook met grote belangstelling volgen.
 
Tal van onafhankelijke internationale juristen die de zogenaamde ‘wetenschappelijke’ walvisjacht van Japan hebben onderzocht, zijn van mening dat dit programma van Japan in strijd is met internationale wetgeving. Het IFAW vertrouwt erop dat het Internationale Gerechtshof dezelfde conclusie zal trekken.
 
 
Foto: Zo vermoorde ze walvissen met een harpoen
 
Het IFAW is ervan overtuigd dat Japans wetenschappelijke walvisjacht in feite een vorm is van commerciële jacht op de zee-reuzen. De commerciële jacht is verboden.
Rikkert Reijnen, campaigner van het IFAW: “Het publiek heeft allang geoordeeld. De walvisjacht, al dan niet onder valse wetenschappelijke voorwendselen, is wreed, achterhaald, en levert geen bruikbare wetenschappelijke kennis op. De Japanse belastingbetaler wordt gedwongen deze stervende industrie in leven te houden. Dit levert Japan louter imagoschade op. ”
 
Sinds het moratorium op de walvisjacht van kracht werd in 1989 heeft Japan meer dan 14.000 walvissen gedood, onder het mom van de wetenschap. Het leeuwendeel van deze walvissen werd geharpoeneerd in het walvisreservaat bij Antarctica.