Translate

dinsdag 24 augustus 2021

Dier&Recht moet een campagneposter verwijderen waarop staat dat het weghalen van kalveren bij de moeder in de zuivelsector ‘ernstig dierenleed’ veroorzaakt.

 

Rechter verbiedt poster die zuivelconsumptie problematiseert, geen sprake van ‘ernstig dierenleed’

Dierenrechtenorganisatie Dier&Recht moet een campagneposter verwijderen waarop staat dat het weghalen van kalveren bij de moeder in de zuivelsector ‘ernstig dierenleed’ veroorzaakt. De rechter oordeelde dat de vrijheid van meningsuiting hiermee is overschreden.

De gewraakte poster van Dier&Recht in het Amsterdamse straatbeeld. Beeld Dier&Recht
De gewraakte poster van Dier&Recht in het Amsterdamse straatbeeld.Beeld Dier&Recht

De poster is onderdeel van een actie, zowel online als met posters in de publieke ruimte, waarin Dier&Recht mensen probeert te overtuigen van zuivel af te stappen. Volgens de rechtbank van Amsterdam is de bewering dat het weghalen van kalfjes ernstig dierenleed veroorzaakt onvoldoende onderbouwd en brengt het de melkveesector onrechtmatig schade toe.

Boerenactiegroep Agractie, die de zaak aanspande, betoogde dat het weghalen van de jonge dieren ziektes en ongelukken voorkomt. Dier&Recht stelde tijdens de zaak dat er gezondheids- en gedragsproblemen bij het kalf ontstaan als deze opgroeit zonder moeder en dat de term ‘ernstig dierenleed’ daarom te verdedigen is.

De rechter vond die woorden echter te stellig. ‘Het publieke debat mag uiteraard gevoerd worden, maar niet op een wijze die onrechtmatig is jegens de melkveehouders.’ De dierenrechtenorganisatie moet de posters binnen 48 uur verwijderen uit de zeven steden waar ze hangen en het beeld ook van de eigen website halen. Gebeurt dit niet, dan riskeert de groep een dwangsom van 5.000 euro per dag, met 50 duizend euro als maximum.


Aanval op het systeem

Dier&Recht gaat in hoger beroep, zegt directeur Frederieke Schouten, die het jammer vindt ‘dat je dit blijkbaar nog niet mag zeggen’. In de tussentijd haalt de groep de poster weg. ‘De andere twee posters van de campagne zullen we laten hangen’, zegt ze. ‘De rest van de voorlichtingscampagne zetten we door. We merken dat mensen al schrikken als ze alleen al horen dát het kalf wordt weggehaald bij de moeder. En dat werd in deze zaak niet betwist.’


Volgens haar was de actie bedoeld als aanval op het systeem, niet op boeren. ‘Boeren zijn ook in intensieve veehouderij klem komen te zitten. Als we naar iemand met de vinger wijzen, is het juist naar de consument. Maar het is moeilijk om iets over dierenleed naar buiten te brengen, als dan meteen wordt gedacht dat we iemand van dierenmishandeling betichten.’

Agractie had de poster wel als aanval op boeren opgevat, zei voorzitter Bart Kemp tijdens het kort geding. ‘Dit voelt zo onrechtvaardig en druist in tegen onze praktijk, waarbij we dagelijks omgaan met dieren, alle tijd aan hun gezondheid en welzijn besteden.’ De groep was na afloop dan ook verheugd over de uitspraak. Kemp: ‘We zijn enorm blij dat hiermee recht wordt gedaan aan de dierenhouders op het gebied van dierenwelzijn. Deze club, die anti-dierhouderij is, heeft de grens overschreden.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten