Translate

dinsdag 3 augustus 2021

Wetenschappers leggen spectaculaire beelden vast van bedreigde walvissen voor de kust van Australië met drones ( video )


Vrijwilligers gebruiken drones om headshots van het bedreigde zoogdier vast te leggen, waarvan er minder dan 300 zijn in het zuidoosten van Australië

Adembenemende dronebeelden leggen bedreigde zuidelijke rechtse walvissen vast voor de kust van NSW - video

Burgerwetenschappers hebben spectaculaire beelden gemaakt van walvissen en hun kalveren die voor de zuidkust van New South Wales zwemmen.

Onder de dieren op de beelden, genomen in de buurt van Jervis Bay, zijn een moeder en kalf die onlangs werden gespot stoeien in de Hawkesbury River.



De dronebeelden zijn gemaakt voor een nieuw onderzoeksproject, genaamd Right Whale ID, dat de NSW-regering gebruikt om walvissen te identificeren en te volgen om te proberen hun bewegingen beter te begrijpen en de bescherming van het bedreigde zoogdier te verbeteren.

Populaties walvissen daalden als gevolg van commerciële walvisvangst.

Susan Crocetti, de leider van het marine wildlife team bij de NSW National Parks and Wildlife Service, zei dat de zuidoostelijke bevolking zich niet in dezelfde mate had hersteld als populaties voor de kust van West-Australië, die naar schatting ongeveer 3.000 getallen hadden.

"Onze bevolking is onder de 300 en we weten niet helemaal waarom," zei ze. "Er is gewoon geen kritische massa en momentum in de bevolking om hen tuidelijke rechtse walvissen migreren elk jaar van Antarctica om te broeden en te kalven in wateren voor de Australische oostkust van ongeveer mei tot september of oktober, met de piek rond juli.



In tegenstelling tot bultruggen, die naar Queensland zwemmen, zullen zuidelijke rechtse walvissen tijd doorbrengen rond de kustbaaitjes van NSW om te broeden en te bevallen.

De overheid heeft vrijwilligers gerekruteerd en getraind om drones te gebruiken om zuidelijke rechtse walvissen te filmen wanneer ze dicht bij de kust worden gespot.

De burgerwetenschappers krijgen een bericht als een zuidelijke rechterwalvis wordt gedetecteerd en worden geïnstrueerd om te proberen een headshot te vangen.

De headshots worden gebruikt om een database op te bouwen van individuele walvissen die in NSW-wateren worden gezien om te proberen ze hun hele leven te volgen.

De vrijwilligers, die een examen moeten afleggen voordat ze voor het programma worden gerekruteerd, beantwoorden ook een reeks vragen over het gedrag van de walvissen die ze filmen.

Het project heeft tot nu toe vijf volwassen walvissen dit jaar en twee kalveren geregistreerd.

De beelden omvatten een walvis gespot in Wallis Lake in Forster-Tuncurry vorige maand, evenals de moeder en kalf gefilmd in de Hawkesbury.

Headshots van die moeder en kalf hebben geholpen ze te identificeren langs de NSW kust, inclusief aan de Central Coast en deze week in de buurt van Jervis Bay.

"Wat we hopen is dat we locaties kunnen gaan detecteren waar zuidelijke rechtse walvissen herhaaldelijk worden gezien, zodat we beheeropties kunnen invoeren om die locaties te beschermen," zei Crocetti.

"We willen zuidelijke rechtse walvissen helpen herstellen omdat ze een belangrijk onderdeel van het hele systeem zijn."

De NSW-minister van Milieu, Matt Kean, zei dat de eerste resultaten van het eerste jaar van het project positief waren.

"We kunnen aan hun gedrag zien dat ze onze stadsbaaitjes en estuaria gebruiken als een soort kleuterschool waar ze hun kalveren leren hoe ze moeten breken en voeden voordat ze naar Antarctica gaan voor de zomer," zei hij.


Volunteers planting in Tomaree National Park. Photo: John Spencer/DPIE


Geen opmerkingen:

Een reactie posten