Translate

woensdag 22 februari 2023

Dankzij gulle gevers krijgen veel dieren gevonden onder het puin van de aardbeving in Turkije en Syrië voedsel en veterinaire zorg ( 24 foto's )

 Update (17 februari 2023): Gewonde dieren gered uit onstabiele gebouwen en puin

Medewerkers van PETA UK verspreiden zich over Adana, Ankara en Kahramanmaraş om meer levens te redden. Lees deze reddingsupdates van het team – ze zullen je hart zeker doen smelten!

Pisa werd gevonden in de resten van haar verwoeste huis. Ze was aanvankelijk doodsbang voor de helpende handen van de redder – maar ze was ook te hongerig om het aangeboden voedsel te weerstaan. Nu is ze blij met het team in de wetenschap dat ze veilig en warm is.

Ceku, die slechts vier maanden oud is, werd in Kahramanmaraş gevonden met vreselijke wonden over haar hele nek, nadat ze was aangevallen door andere honden. PETA UK bracht dit lieve meisje naar een dierenkliniek in Adana, waar haar wonden aan het genezen zijn.

Leden van Henry’s familie zijn twee weken geleden tijdens de aardbeving omgekomen. Zijn enige overgebleven voogd, die nu berooid is, maakte de hartverscheurende keuze om hem over te dragen aan reddingswerkers die zijn gebroken achterpoot konden behandelen en een nieuw, liefdevol thuis voor hem konden vinden. PETA UK bracht hem van Kahramanmaraş naar een kliniek in Adana zodat zijn verwondingen konden worden behandeld.

Deze verhalen betreffen slechts enkele van de vele dieren die die dag gered en geholpen werden. Het team van PETA UK werkte ook samen met de plaatselijke dierenbeschermingsgroep Hachiko om een kat van een balkon te redden, die werd herenigd met haar uiterst dankbare voogd.

De lokale dierenbeschermingsgroep HAYTAP heeft ook een veterinaire noodkliniek opgezet in een tent in de verwoeste stad Antakya, Hatay. Het team van PETA UK heeft ook gewonde dieren naar deze geïmproviseerde kliniek gebracht zodat ze de zorg kunnen krijgen die ze dringend nodig hebben.

Update (16 februari 2023): Dag 6: Momenten van hoop te midden van ellende en chaos

“Terwijl de beelden van de verwoeste steden in Syrië en Turkije van onze televisieschermen en sociale media verdwijnen, zoals onvermijdelijk zal gebeuren, wil ik mensen aanmoedigen om alles te blijven doen wat ze kunnen om de slachtoffers van alle soorten te helpen. Ze hebben echt alle steun nodig die ze kunnen krijgen.”
– Mimi Bekhechi, Vice President, PETA UK

Het is al bijna twee weken geleden dat een zware aardbeving Turkse steden als Marash verwoestte, en voor tientallen verontruste en bange dieren, zoals Bruno, Sarah en Bear, brengt het levensreddende werk van reddingswerkers zoals PETA UK’s Mimi Bekhechi hoop – evenals voedsel, warmte en hoognodige zorg – naar de ruïnes van de verwoeste stad.

Sarah beefde, doodsbang van haar beproeving, maar het team wist dat er iets anders aan de hand was toen ze het eten dat het team haar gaf niet kon binnenhouden. En ze kon zich niet bewegen. Zoals op de foto te zien is, laadden Mimi en het team haar voorzichtig in een reddingsvoertuig dat haar naar een dierenarts bracht om vast te stellen wat er mis was en of ze gered kon worden.

Bruno werd helemaal alleen en vastgebonden aan een paal tussen het puin gevonden. De energie van deze lieve, vriendelijke pup stak af tegen het saaie, grijze landschap toen het team hem benaderde. Hij leek ongedeerd en was blij met het eten en water dat hij kreeg voordat hij naar de dierenarts ging.

Een enorme hond van twee maanden, Bear genaamd, liep op de reddingswerkers af. De grote bak met voer en water die op hem stond te wachten was een welkom gezicht. Ook hij werd gered en ging met hen mee.

Het team ging naar wat er over was van een huis, waar ze vier katten vonden. Ze werden allemaal – samen met Sarah, Bruno en Bear – naar de dichtstbijzijnde dierenarts gebracht, die uren verderop was.

Toen ze aankwamen, testten alle drie de honden negatief op het parvovirus – wat een opluchting was – en veel van de dieren hadden honger. Sarah’s bloedonderzoek bevestigde lever- en nierproblemen, waarschijnlijk door het innemen van iets giftigs.

Het was een lange dag, maar het team bleef doorzetten. Er moeten meer pleeggezinnen gevonden worden. Later, als alle gewonde honden en katten genezen zijn, zullen ze allemaal – ook die met een pleeggezin – naar Istanbul en Ankara worden gebracht, waar liefdevolle gezinnen hen zullen adopteren.

Vervolgens gingen een paar teamleden naar de provincie Hatay om te zien of ze iemand konden vinden die naar Syrië op weg was en zou kunnen helpen met het opzetten van een nieuwe toevoerketen voor opvangcentra daar, terwijl de rest van het team terugging naar Marash om te proberen katten te vinden die vastzaten in het zwaarst getroffen gebied.

Zelfs nu, dagen na de ramp, worden nog enkele mensen en dieren levend uit het puin gehaald. Reddingswerkers gesteund door PETA’s Global Compassion Fund zullen in de regio blijven zolang dieren de levenslijnen nodig hebben die zij bieden.

Update (15 februari 2023): Dag 5 ter plaatse om dieren te helpen

De 40 vogels die het team een paar dagen geleden uit een verwoeste winkel heeft gered, zijn op weg naar een opvangcentrum in Ankara nadat de dierenarts hen heeft onderzocht. Toen het team afscheid nam, merkten ze dat sommige vogels voldoende hersteld waren van hun beproeving om te knuffelen en elkaar te verzorgen.

Het team was in Marash reddingsmiddelen aan het inslaan en op zoek naar dieren in nood toen ze de kleine Lewis luid hoorden miauwen. Zijn trieste, eenzame schreeuw om hulp leidde de reddingswerkers rechtstreeks naar de plek tussen de verwoeste gebouwen waar hij zich had verschanst. Lewis had wanhopige honger, net als andere overlevenden die het team tot nu toe heeft geholpen, maar was gelukkig ongedeerd.

Verwoeste gebouwen omringen het drukke kruispunt waar het team Zack vond, bedelend om eten. Zijn redder schepte hem in een draagmand en bracht hem naar een veiligere plek, weg van de constante stroom van voorbijrazende auto’s en vrachtwagens, en werkt eraan om een thuis te vinden voor hem en Lewis.

Het team vond Fred toen hij zich een weg probeerde te banen door een gevaarlijke puinhoop van verbrijzeld glas en kon voorkomen dat hij gewond raakte. Hij kon het meteen goed vinden met zijn redster en genoot van het voedsel dat zij hem aanbood, en al snel voegde hij zich bij de andere geredde dieren.

Steun bereikt dieren in Syrië
De steun van het Global Compassion Fund helpt ook katten, honden, kippen en andere dieren in Syrië. Een partnerorganisatie had hulp nodig om voedsel, diergeneeskundige zorg en brandstof te regelen om ze naar de dichtstbijzijnde kliniek te vervoeren, meer dan 320 kilometer verderop.

Update (14 februari 2023): Dag 4 ter plaatsen om dieren te helpen

Deze lieve reddingen uit Turkije wil je niet missen! People for the Ethical Treatment of Animals (PETA): Dierenrechten in Nederland

PETA’s partners naderen de 60 reddingsacties! Ons Global Compassion Fund steunt leden van partnerorganisaties en andere reddingswerkers die hun leven riskeren – er blijven gebouwen instorten – om dieren in veiligheid te brengen nadat enorme aardbevingen in Turkije en Syrië alles hebben verwoest wat ze ooit hebben gekend. PETA UK’s team ter plaatse heeft dieren uit het puin gehaald en andere reddingswerkers ontlast van het zich moeten haasten om katten, honden en vogels naar dierenartsen en veilige huizen te brengen. Een andere reddingswerker van PETA US heeft zich vandaag bij het team gevoegd, waardoor de hulpverleningscapaciteit is uitgebreid.

Ontmoet enkele van de onlangs geredde dieren

Dit is Talia, die hinkend door de verwoeste straten van Marash werd gevonden met een afschuwelijk pijnlijke, gebroken heup, waarschijnlijk veroorzaakt door puin dat uit afbrokkelende gebouwen viel. De dagen na de aardbeving probeerde ze warm te blijven en eten te vinden in de ellende en chaos om haar heen, terwijl ze zwanger was. Talia is nu veilig in een kliniek in Adana, waar ze een heupoperatie ondergaat.

Dankzij de gulle donateurs van het Global Compassion Fund krijgt Valentina de essentiële noodhulp die ze nodig heeft. Deze pup is diep getraumatiseerd, en haar poot is op twee plaatsen gebroken. Haar intense pijn was al erg genoeg, maar nu kan ze haar pootje verliezen. We brachten haar naar een dierenkliniek, waar ze verzorging en pijnstillers krijgt.

De dierenarts die Finn onderzocht onthulde dat deze arme kat al genezen was van een gebroken poot vlak voor de aardbeving! Gelukkig wist Finn op de een of andere manier vallend puin en instortende gebouwen te ontwijken zonder verwondingen. Ze had wat last van haar maag – waarschijnlijk van het zoeken naar voedsel in de ruïnes – maar rust nu uit met een volle maag vol voedzaam eten en is verder gezond, veilig en klaar voor een beter leven!

Update (14 februari 2023): Gered! Uit het puin van een aardbeving gehaald

Overlevenden! Reddingswerkers, gesteund door PETA’s Global Compassion Fund, graven door het puin van verwoeste gebouwen om overlevende dieren te redden en zo nodig veterinaire zorg te verlenen.

Deze lieve hond werd gevonden in het puin van een van de epicentra van de aardbeving in Elbistan, Turkije. Ze had dagenlang geen eten gehad en leed enorm onder een gebroken poot! Het team bracht haar met spoed naar de dichtstbijzijnde dierenkliniek voor een operatie, en het Global Compassion Fund betaalt de rekeningen. Net als voor veel andere dieren is de partnergroep Vegan Derneği Türkiye (TVD) al bezig een liefdevol thuis voor haar te vinden.

Soldaten die slachtoffers van de aardbeving hielpen, zagen deze doodsbange kat al een paar dagen door de ruïnes strompelen, maar het lukte hen niet om haar te vangen. Nadat de reddingswerkers erin geslaagd waren haar op te pakken en naar een dierenarts te brengen, hoorde het team tot hun schrik dat de soldaten haar ook met een kitten hadden gezien! Reddingswerkers gaan terug naar Elbistan om de kitten te zoeken, terwijl TVD de foto op sociale media plaatst om te proberen haar verzorgers te vinden, als die nog leven. Kom later terug voor verdere updates.

PETA US stuurt nog een veldwerker om zich bij de reddingswerkers van PETA te voegen, en zij zullen alles doen wat nodig is. Ondertussen heeft PETA US 200 bontjassen – gedoneerd door haar vriendelijke leden die zich realiseerden wat de dieren die ervoor werden gebruikt moesten doorstaan en die nooit meer bont zullen dragen – naar Turkije en Syrië verscheept om degenen die nu dakloos en ijskoud zijn te verwarmen.

Update (13 februari 2023): PETA UK haast zich om dieren met gebroken botten te helpen die vastzaten onder het puin

Vanochtend heeft PETA UK de dappere lokale vrijwilligers van een opvangcentrum in Elbistan geholpen, een stad in het epicentrum van een van de twee verwoestende aardbevingen in Turkije. Deze helden hebben alles geriskeerd om door het puin te graven en dieren uit gebouwen te halen die zijn ingestort of op het punt staan om te vallen. Ze hebben dieren voedsel en water kunnen geven, iets waar ze dagenlang zonder hebben gezeten, en PETA UK is in staat om hen te helpen: de groep brengt nu twee puppy’s, twee katten met gebroken botten en een andere kat wiens zicht lijkt te zijn aangetast naar de dichtstbijzijnde dierenkliniek in de stad Adana voor dringende medische zorg.

Ze zijn allemaal uit het puin van ingestorte gebouwen gehaald, en wie weet hoe groot hun trauma is. Het is een zeven uur durende reis om ze veterinaire hulp te geven, dus haast PETA UK zich om ze die hulp zo snel mogelijk te geven.

Deze dieren hebben waarschijnlijk dagenlang geleden, gevangen onder het puin in de vrieskou. Ze hebben dringend behandeling en zorg nodig.

Nadat ze deze dieren naar een dierenkliniek hebben gebracht, gaat PETA UK meteen terug naar het getroffen Kahramanmaras-gebied om meer dieren te helpen die vastzitten of anderszins gewond zijn geraakt door de ramp. Kom later terug voor verdere updates.

Update (12 februari 2023): PETA UK brengt 40 vogels in veiligheid die vastzaten in een dierenwinkel

PETA UK is in Turkije aangekomen om honden, katten, vogels en andere dieren te helpen die gevangen, bang, gewond of dakloos zijn geraakt door de aardbeving.

Vandaag heeft de groep in samenwerking met plaatselijke reddingswerkers 40 vogels uit een beschadigde dierenwinkel in de stad Kahramanmaraş in veiligheid gebracht.

De winkel bevond zich in de kelder van een gebouw dat op instorten stond. Helaas waren de katten, honden en vissen die in de winkel vastzaten al gestorven, maar deze 40 overlevenden zijn nu in veilige handen en zullen door dierenartsen worden onderzocht voordat ze morgen naar een opvangcentrum in de buurt van Ankara worden gebracht.

PETA UK heeft deze prachtige overlevende Kemal genoemd. Toen ze hem vonden, was hij levenloos door de schok en de kou, maar nadat hij was opgewarmd, wilde deze dankbare jongen de handen van zijn redder niet meer verlaten. Hij is nu veilig en warm en zal binnenkort rust vinden in een opvangcentrum.

Hou onze website in de gaten voor meer updates ter plaatse.


De aardbeving in Syrië en Turkije is een ramp voor mensen – en voor honden, katten en andere dieren die dakloos, bang en gewond achterblijven.

Elke minuut is voor hen een strijd om te overleven, want velen zwerven door het puin en kampen met onbehandelde verwondingen en ijzingwekkende kou.

Reddingsmissie door PETA-entiteiten

Reddingsteams zijn ter plaatse in Turkije en PETA’s Global Compassion Fund (GCF) biedt financiële steun. Partnerorganisatie Vegan Derneği Türkiye deelt honden- en kattenvoer, reddingskisten, riemen en andere dringend noodzakelijke benodigdheden uit via een netwerk van lokale groepen die voor dieren zorgen in enkele van de meest verwoeste gebieden.

Deze laatste crisis komt op een moment dat PETA Duitsland en haar partners in Oekraïne nog steeds actief hulp bieden aan achtergelaten en gewonde dieren in de frontlinies van de oorlog daar, door hen te voorzien van voedsel en veterinaire zorg. Al deze middelen worden ondersteund door donateurs van het Global Compassion Fund.

Steun onmisbare reddingsacties

Wacht alsjeblieft niet. Er staan dierenlevens op het spel. Jouw gulle donatie zal een echte impuls geven aan reddingswerkers die dieren in Turkije en elders in de wereld helpen en hen voorzien van voedsel, veterinaire zorg en andere benodigdheden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten